Trochę mnie martwi ta uwaga o ogniskowaniu 16-50 - obiektyw posiada sporą dystorsję ale poza tym zdjęcia nie wygladały źle jak na kita.
Trochę mnie martwi ta uwaga o ogniskowaniu 16-50 - obiektyw posiada sporą dystorsję ale poza tym zdjęcia nie wygladały źle jak na kita.
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)
Widziałem go w realu, niestety bez baterii, dość OK, niemniej na obrazku podobał się bardziej.
Pisałem na nikoniarzach, napiszę i tutaj bo to chyba ważne co znalazłem:
"Jeszcze jedno ważne spostrzeżenie dotyczące obiektywów. Do tej pory NEX był bardzo pożytecznym systemem, doskonałą platformą dla obiektywów z innych systemów, zwłaszcza systemów zamkniętych takich ja Olympus OM czy Canon FD. Dostępnych jest wiele odpowiednich adapterów. Zatem podpiąłem znakomity Canon FD 300/4 przez adapter do body NEX-6 i po naciśnięciu spustu... na ekranie pojawił się komunikat "Nie można rozpoznać obiektywu. Zamocuj go poprawnie". Ten sam komunikat pojawił się po próbie podpięcia ZUIKO. Te same obiektywy z tymi samymi adapterami bezbłędnie współpracują z body NEX-5N oraz NEX-7. Nie wiem, czy to problem konkretnego body, którego soft odmawia współpracy z obiektywami innymi niż E i A (Tokina z bagnetem A i adapterem LA-EA1 działa poprawnie) jeżeli tak to czeka mnie naprawa. Czy też SONY zdecydowało się na ograniczenie możliwości stosowania innych obiektywów, co byłoby krokiem wstecz. Tak czy inaczej w obu przypadkach minus dla SONY."
żródło: http://www.nexforum.pl/artykuly/385-...erwsze-wraenia
To ja się pytam WTF? Czyżby sony chciało sobie strzelić w kolano? Już miałem w planie N6 i kilka manuali a tu takie klocki..
A nie ma w menu jakiejś opcji pozwalającej na robienie zdjęć bez obiektywu?
Gdyby zablokowali obce obiektywy, to byłoby pewne kuriozum.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Na wspomnianych nikoniarzach już ktoś wyjaśnił, że po prostu opcja robienia zdjęć bez obiektywu była zapewne wyłączona
Miałem wczoraj w reku NEX 6 jako jedynego konkurenta dla mnie wobec planu zakupu OM-D E-M5. Wrażania w sumie pozytywne (szybkość działania, uchwyt, nawet menu i obsługa) - ale jednak strasznie plastikowy w porównaniu do OM-D. Body lekkie w porównaniu do wielkości/wagi obiektywu, usytuowanie wizjera powoduje pewien dyskomfort dla osoby przyzwyczajonej do DSLR (tak odruchowo szukam wizjera na środku aparatuna osi obiektywu ). Szkoda ze Sony idzie w ilość korpusów a nie szkieł do nich.
OM-D E-M5 (Black) + parę stałek