cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
nie mogę się zgodzić, jeżeli mówimy o porównaniu to każdy z przypadków powinien być wykonywany z jednakowych warunkach, co mi z porównania które ma wpływ na decyzję zakupu, skoro w jednym przypadku (wyolbrzymiam) operator ma w drugiej ręce młot pneumatyczny a w trzecim np. płynie motorówką. Jeżeli przykłady przedstawiają rzeczywistość, to niech się tak nazywają, a nie taj jak powyżej "porównaniem". Nie chce mi się wywodzić, bo to nie jest ten temat.
---------- Post dodany o 12:25 ---------- Poprzedni post był o 12:23 ----------
...
napisałem źródło stabilizacji, a miałem na myśli źródło drgań
Micro Four Thirds - moje doświadczenia z u43
nie dlatego się odzywam, że czekam na takie testy, po prostu sygnalizuję jeżeli dla kogoś taki test jest istotny
być może i "jest przybliżony", ale stabilizacja w każdym kierunku X czy Y kompensuje z inną jakością, więc kierunek drgań może mieć, powtarzam - może mieć znaczenie, a tu jak widzimy obiekt lata w te i we wte.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
@themoth - czyli masz wbudowaną częściową kompensację w ręce jeżeli potrafisz określić kierunek drgańMnie wystarczają testy "z ręki" nikt w rzeczywistości nie zastanawia się czy bardziej ręka drga mu w pionie czy w poziomie, tylko trzyma puszkę by możliwie nie drgała w ogóle. Uważam dalszy spór za bezsensowny i z chęcią zobaczę Twoje testy na jakimś powtarzalnym urządzeniu drgającym, np. sokowirówce.
Micro Four Thirds - moje doświadczenia z u43
no właśnie sęk w tym, że ja takiego testu nie jestem w stanie przeprowadzić, a gdybym zrobił jakieś takie przypadkowe fotki różnymi aparatami na różnych ustawieniach to nie nazwał bym tego porównaniem tylko "subiektywnie wykonanymi przypadkowymi zdjęciami na różnych aparatach z różnymi ustawieniami" i tyle.
Jak test to test, a jak zdjęcia przykładowe to zdjęcia przykładowe - i to jest deseń moich postów w tym temacie.
-buźka-
ja się przyjżałem ostatnim postom cierpliwiej i mój wniosek jest taki...
obie strony mają rację:
---
po pierwsze ja osobiście test stabilizacji chciałbym mieć w warunkach, w jakich aparat będzie używany.
czyli zdjęcia z ręki, wiatr, temperatura itd
---
po drugie.. faktycznie jeżeli porównać stabilizację dwóch lub więcej aparatów, to trzeba zachować identyczne parametry testu.
w tym przypadku potrzebne jest urządzenie, które wprawi w identyczne drgania aparaty testowane.
---
sumując. co mi po wynikach testów (mimo, że przeprowadza je jedna osoba), jak w każdym przypadku ręce mogły drżeć bardziej lub mniej.
no bo jest taka możliwość. wynik będzie widoczny (jakikolwiek wypadnie) ale nie sprawiedliwy.
było Lustro jest panasonic lumix Lx100
(brakuje mi tylko dłUUgiego zUUma)