Strona 297 z 475 PierwszyPierwszy ... 197247287295296297298299307347397 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2.961 do 2.970 z 4745

Wątek: Olympus OM-D E-M5

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Odp: Olympus OM-D E-M5

Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Jest gdzieś opis procedury testowej?
    Po pół litra IBIS-a należy wyłączyć. Lepsze niż statyw
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    109
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Po pół litra IBIS-a należy wyłączyć. Lepsze niż statyw
    To zależy od wagi użytkownika i zdolności wchłaniania Znam takich, co po 0,7 są jeszcze mało elastyczni w zawiasach

| OlyJedi Awatar themoth
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez micz87 Zobacz posta
    A czy Twoje ręce są powtarzalne? Zdjęcia autor robił z ręki, dla mnie są one satysfakcjonujące bo odzwierciedlają rzeczywistość.
    nie mogę się zgodzić, jeżeli mówimy o porównaniu to każdy z przypadków powinien być wykonywany z jednakowych warunkach, co mi z porównania które ma wpływ na decyzję zakupu, skoro w jednym przypadku (wyolbrzymiam) operator ma w drugiej ręce młot pneumatyczny a w trzecim np. płynie motorówką. Jeżeli przykłady przedstawiają rzeczywistość, to niech się tak nazywają, a nie taj jak powyżej "porównaniem". Nie chce mi się wywodzić, bo to nie jest ten temat.

---------- Post dodany o 12:25 ---------- Poprzedni post był o 12:23 ----------

...
    napisałem źródło stabilizacji, a miałem na myśli źródło drgań

| OlyJedi Awatar micz87
    Mieszka w
    Łódź | Łask
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez themoth Zobacz posta
    nie mogę się zgodzić, jeżeli mówimy o porównaniu to każdy z przypadków powinien być wykonywany z jednakowych warunkach, co mi z porównania które ma wpływ na decyzję zakupu, skoro w jednym przypadku (wyolbrzymiam) operator ma w drugiej ręce młot pneumatyczny a w trzecim np. płynie motorówką. Jeżeli przykłady przedstawiają rzeczywistość, to niech się tak nazywają, a nie taj jak powyżej "porównaniem". Nie chce mi się wywodzić, bo to nie jest ten temat.

---------- Post dodany o 12:25 ---------- Poprzedni post był o 12:23 ----------

...
    napisałem źródło stabilizacji, a miałem na myśli źródło drgań
    Okej poczekaj na miarodajne testy na jakimś urządzeniu do tworzenia równomiernych drgań Sporo już w życiu się naczytałem o testach stabilizacji i zawsze są z ręki i wynik jest przybliżony...
    Micro Four Thirds - moje doświadczenia z u43

| OlyJedi Awatar themoth
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Okej poczekaj na miarodajne testy na jakimś urządzeniu do tworzenia równomiernych drgań Sporo już w życiu się naczytałem o testach stabilizacji i zawsze są z ręki i wynik jest przybliżony...
    nie dlatego się odzywam, że czekam na takie testy, po prostu sygnalizuję jeżeli dla kogoś taki test jest istotny

być może i "jest przybliżony", ale stabilizacja w każdym kierunku X czy Y kompensuje z inną jakością, więc kierunek drgań może mieć, powtarzam - może mieć znaczenie, a tu jak widzimy obiekt lata w te i we wte.

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez themoth Zobacz posta
    być może i "jest przybliżony", ale stabilizacja w każdym kierunku X czy Y kompensuje z inną jakością, więc kierunek drgań może mieć, powtarzam - może mieć znaczenie, a tu jak widzimy obiekt lata w te i we wte.
    Czy to nie byłaby przesada?
    Dowiedzielibyśmy się np, że jeśli będziemy ruszać aparatem cały czas w lewo, to stabilizacja da uzysk 2EV, natomiast jeśli będziemy to robić w prawo-dół, to uzysk zwiększy się do 3,5EV.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi Awatar themoth
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    Czy to nie byłaby przesada?
    Dowiedzielibyśmy się np, że jeśli będziemy ruszać aparatem cały czas w lewo, to stabilizacja da uzysk 2EV, natomiast jeśli będziemy to robić w prawo-dół, to uzysk zwiększy się do 3,5EV.
    Czy uważasz definitywnie że nie jest tak jak mnie się wydaje, czy tylko Ci się wydaje?

| OlyJedi Awatar micz87
    Mieszka w
    Łódź | Łask
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

@themoth - czyli masz wbudowaną częściową kompensację w ręce jeżeli potrafisz określić kierunek drgań Mnie wystarczają testy "z ręki" nikt w rzeczywistości nie zastanawia się czy bardziej ręka drga mu w pionie czy w poziomie, tylko trzyma puszkę by możliwie nie drgała w ogóle. Uważam dalszy spór za bezsensowny i z chęcią zobaczę Twoje testy na jakimś powtarzalnym urządzeniu drgającym, np. sokowirówce.
    Micro Four Thirds - moje doświadczenia z u43

| OlyJedi Awatar themoth
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

@themoth - czyli masz wbudowaną częściową kompensację w ręce jeżeli potrafisz określić kierunek drgań Mnie wystarczają testy "z ręki" nikt w rzeczywistości nie zastanawia się czy bardziej ręka drga mu w pionie czy w poziomie, tylko trzyma puszkę by możliwie nie drgała w ogóle. Uważam dalszy spór za bezsensowny i z chęcią zobaczę Twoje testy na jakimś powtarzalnym urządzeniu drgającym, np. sokowirówce.
    no właśnie sęk w tym, że ja takiego testu nie jestem w stanie przeprowadzić, a gdybym zrobił jakieś takie przypadkowe fotki różnymi aparatami na różnych ustawieniach to nie nazwał bym tego porównaniem tylko "subiektywnie wykonanymi przypadkowymi zdjęciami na różnych aparatach z różnymi ustawieniami" i tyle.

Jak test to test, a jak zdjęcia przykładowe to zdjęcia przykładowe - i to jest deseń moich postów w tym temacie.

-buźka-

| OlyJedi
    Mieszka w
    WROClove
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

ja się przyjżałem ostatnim postom cierpliwiej i mój wniosek jest taki...
    obie strony mają rację:
    ---
    po pierwsze ja osobiście test stabilizacji chciałbym mieć w warunkach, w jakich aparat będzie używany.
    czyli zdjęcia z ręki, wiatr, temperatura itd
    ---
    po drugie.. faktycznie jeżeli porównać stabilizację dwóch lub więcej aparatów, to trzeba zachować identyczne parametry testu.
    w tym przypadku potrzebne jest urządzenie, które wprawi w identyczne drgania aparaty testowane.
    ---
    sumując. co mi po wynikach testów (mimo, że przeprowadza je jedna osoba), jak w każdym przypadku ręce mogły drżeć bardziej lub mniej.
    no bo jest taka możliwość. wynik będzie widoczny (jakikolwiek wypadnie) ale nie sprawiedliwy.
    było Lustro jest panasonic lumix Lx100
    (brakuje mi tylko dłUUgiego zUUma)

Uprawnienia umieszczania postów