Strona 397 z 475 PierwszyPierwszy ... 297347387395396397398399407447 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3.961 do 3.970 z 4745

Wątek: Olympus OM-D E-M5

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Odp: Olympus OM-D E-M5

W obu zdjęciach cienie są równie głębokie. To wystarczy, żeby ocenić jakość zdjęcia w cieniach. Nie ma znaczejnia, jaka jest reszta kadu, jaki obiektyw, jakie światło... Zdjęcia zamieściłem tylko w odpowiedzi na poruszoną przez kogoś innego kwestię DRu. Spodziewałem się, że zaraz się pojawią wywody na temat flary, lepszości tego czy tamtego systemu, autofocusa czy ergonomii, że matryca to nie wszystko... Czekam jeszcze na banały typu "to nie aparat robi zdjęcie, tylko fotograf", albo że "najlepszy aparat to ten, który zawsze mamy przy sobie"
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria

a ja czekam na te kadry do zgadywania - zupełnie bez ironi, złośliwości i innych niskich pobudek.
    Nie mam żadnego z systemów/aparatów, więc nie mam obciążeń osobistych
    Pobawić się w zgadywankę bym chciała.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Jpegi na AWB czy rawy skorygowane tak, aby rezultat był możliwie jak najbardziej zbliżony?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    W obu zdjęciach cienie są równie głębokie. To wystarczy, żeby ocenić jakość zdjęcia w cieniach. Nie ma znaczejnia, jaka jest reszta kadu, jaki obiektyw, jakie światło... Zdjęcia zamieściłem tylko w odpowiedzi na poruszoną przez kogoś innego kwestię DRu. Spodziewałem się, że zaraz się pojawią wywody na temat flary, lepszości tego czy tamtego systemu, autofocusa czy ergonomii, że matryca to nie wszystko... Czekam jeszcze na banały typu "to nie aparat robi zdjęcie, tylko fotograf", albo że "najlepszy aparat to ten, który zawsze mamy przy sobie"
    Akurat ostatnie byloby bez sensu - chyba ze zamiast OMD ktos wezmie EPM2 z jakims nalesnikiem. Co do porownania - jak dla mnie mimo wszystko nie jest adekwatne a patrzac sie na jakosc matrycy nie wybralbym ani Fuji ani Olka tylko Sigme

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria

jpgi na awb - normalnie gryps

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

Mam pytanko do właścicieli gripów. Czy po podpięciu dolnej części gripa trzeba coś pogrzebać w menu? OM-D z pierwszą częścią gripa działa OK. W drugiej części gripa działa spust migawki ale nie działają mi kółka sterujące i przyciski funkcyjne.
    Tą drugą połówkę podpiąłem chyba po raz drugi, pierwszy raz po zakupie jeszcze w ubiegłym roku

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Vindex Zobacz posta
    Porownujesz 3 krotnego zooma do 5 krotnego i to w dodatku z wewnetrznym ogniskowaniem, PZ i makro - ustaw Fuji na najdluzsza ogniskowa jesli ma byc uczciwiej. Co do wielkosci obiektywow Fuji to sa zwykle maja rozsadna wielkosc i sa przynajmniej przyzwoite optycznie optycznie
    Obiektywy są trochę różne, jeden tak jak piszesz x5 drugi x3, za to ten drugi ciut jaśniejszy, oraz na trochę większą matrycę.
    Doceniam zalety wewnętrznego zoomowania, ale w podręcznym aparacie wolę mniejszy rozmiar "transportowy", więc mało obchodzi mnie jaki maksymalny rozmiar ma obiektyw.

Zarówno fuji x-e1 jak i om-d mają zalety, pozostaje wybrać co ważniejsze.
    Zapraszam do albumu i galerii

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Ok, no to ślepy test:

Jpegi prosto z puszki, AWB, wszystkie ustawienia standardowe, ten sam poziom ekspozycji. Wytężcie wzrok

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria

Dolne zdjęcie bardziej odpowiada mojej wrażliwości na poezję obrazu - powinnam iść w stronę fuji?

Masz jakieś foty z niebieskim niebem i obłoczkami?
    Ostatnio edytowane przez TOKIN ; 13.04.13 o 15:07

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria

Mi też dolne

Cytat Zamieszczone przez adambieg Zobacz posta
    Mam pytanko do właścicieli gripów. Czy po podpięciu dolnej części gripa trzeba coś pogrzebać w menu? OM-D z pierwszą częścią gripa działa OK. W drugiej części gripa działa spust migawki ale nie działają mi kółka sterujące i przyciski funkcyjne.
    W menu nie - ale z pewnością wiesz, że sam grip ma wyłącznik...

Uprawnienia umieszczania postów