Strona 296 z 475 PierwszyPierwszy ... 196246286294295296297298306346396 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2.951 do 2.960 z 4745

Wątek: Olympus OM-D E-M5

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Odp: Olympus OM-D E-M5

Cytat Zamieszczone przez easy_rider Zobacz posta
    W OMD (podobnie jak w obiektywach) stabilizator uaktywnia się już przy naciśnięciu spustu do połowy (ale można to wyłączyć) - dzięki czemu w momencie otwarcia migawki IS pracuje stabilnie i nie powoduje niekontrolowanych poruszeń
    Teoria teorią a życie życiem . Przy podpiętym pod OM-D ZD 70-300 na długim końcu obiektywu uaktywnienie IS po naciśnięciu spustu nie daje zauważanie lepszego efektu stabilizacji. BTW dla tego obiektywu i 300mm E-3 stabilizowała gdzieś działkę lepiej. Dla krótszych ogniskowych i dłuższych czasów przewagę ma OM-D.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Teoria teorią a życie życiem . Przy podpiętym pod OM-D ZD 70-300 na długim końcu obiektywu uaktywnienie IS po naciśnięciu spustu nie daje zauważanie lepszego efektu stabilizacji.
    Nie wiem czy typ obiektywu ma jakiekolwiek znaczenie, ale na takiej samej ogniskowej 300mm (Panasonic) naciśnięcie spustu migawki do połowy po prostu "zamraża" obraz w wizjerze - działa trochę lepiej niż Power OIS obiektywu.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

No właśnie - powinno... i będzie, jak stabilizację wyłączysz.
    Powinno nawet przy włączonej stabilizacji. Tak to działa we wszystkich aparatach, jakie miałem w ręku.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Powinno nawet przy włączonej stabilizacji.
    No to właśnie o to chodzi - że stabilizacja w PEN'ach niedomaga...

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Powinno nawet przy włączonej stabilizacji. Tak to działa we wszystkich aparatach, jakie miałem w ręku.
    W moim Pentaxie stabilizacja matrycy uruchamia się chwilę po ustawieniu ostrości przez AF potwierdzając to wyświetleniem odpowiedniej ikony.
    Aparat w miarę dobrze stabilizuje kadr przy użyciu dłuższych czasów i przy wykonywaniu zdjęć statycznych - każdy aparat jaki miałem sobie z tym radził.
    Dziwne rzeczy czasem się dzieją w reportażu przy czasach 1/80-1/150. Np. maksymalna ogniskowa 40mm, ujęcie dość statyczne, sporo swiatła, krótki czas, włączona stabilizacja i zdjęcie wychodzi poruszone!
    Nie badałem genezy podobnych zdarzeń ale wolę podbić ISO i wyłączyć stabilizację bo nie chcę na jej polegać.
    Nie wydaje mi się aby powodowała poruszenie włączająca się stabilizacja - to raczej wymienione czasy maja coś z tym wspólnego.

No to właśnie o to chodzi - że stabilizacja w PEN'ach niedomaga...
    A tego nie wiedziałem - cenna informacja.

W dalekich planach mam zakup jakiegoś wakacyjno-wypadowego bezlusterkowca ale nie chcę przepłacać ani budować kolejnego systemu. Ideał to bezlusterkowiec z dobrym kitowym obiektywem (niekoniecznie jasnym) i jedna max dwie stałki bo ma byc lekko. Zależy mi na stabilizacji - czasem przy zwiedzaniu kościołów i tak przymykam nieco obiektyw a chciałbym utrzymać wtedy zestaw w reku.
    Ostatnio edytowane przez Mcarto ; 5.11.12 o 22:30
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

| OlyJedi Awatar anmael
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria

Fajna relacja z Himalajów zrobiona Olympusem E-M5. Fotograf Jon Griffith miał pecha i jego 5D Mk II przestał działać zaraz po przylocie do Pakistanu, na szczęście miał ze sobą backup w postaci E-M5 . Cała relacja z wyprawy:
    http://www.alpineexposures.com/blogs...alley-pakistan
    E-620, ZD 14-54/2.8-3.5, ZD 70-300/4.0-5.6, Metz 48 AF-1

| OlyJedi Awatar LuiN
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    Masz rację, jest wiele sklepów internetowych które lepiej dużym łukiem omijać ale OMD nie znajdziesz ani w Fotojokerze ani w RTV EURO AGD (żeby tylko te dwa sklepy jako przykład wymienić) a przyznasz że to nie są chyba sklepiki typu pani Jadzi czy pana Krzycha
    Zdziwił mnie ten brak gdy zacząłem własne poszukiwania. Do tej pory właśnie te sklepy (i cyfrowe.pl) wybierałem najchętniej. Od biedy Media Markt przy sensownej promocji.

---------- Post dodany o 09:31 ---------- Poprzedni post był o 09:27 ----------

Cytat Zamieszczone przez anmael Zobacz posta
    Fajna relacja z Himalajów zrobiona Olympusem E-M5. Fotograf Jon Griffith miał pecha i jego 5D Mk II przestał działać zaraz po przylocie do Pakistanu, na szczęście miał ze sobą backup w postaci E-M5 . Cała relacja z wyprawy:
    http://www.alpineexposures.com/blogs...alley-pakistan
    Fajna? Genialna! Udostępniam dalej
    E-M5 | E-M5 Mark II | EM-1 Mark II
    7-14 F2.8 | 25 F1.2 | 45 F1.2 | 45 F1.8 | 60 F2.8

| OlyJedi Awatar themoth
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez skrzynka97 Zobacz posta
    test stabilizacji z mu-43.com (Olympus 75mm f/1.8, IBIS, mode 1).
    ...
    źródło stabilizacji nie jest w tych testach powtarzalne, o czym świadczy rozmazanie raz prawo/lewo innym razem góra/dół (nie wierzę żeby to była kwestia odcięcia tylko w jednym kierunku. A jeżeli próbka nie jest reprezentatywna to ten test nie jest zbyt wiele wart.
    Ostatnio edytowane przez Iwo ; 6.11.12 o 14:10 Powód: skrócenie cytowanego posta

| OlyJedi Awatar micz87
    Mieszka w
    Łódź | Łask
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez themoth Zobacz posta
    źródło stabilizacji nie jest w tych testach powtarzalne, o czym świadczy rozmazanie raz prawo/lewo innym razem góra/dół (nie wierzę żeby to była kwestia odcięcia tylko w jednym kierunku. A jeżeli próbka nie jest reprezentatywna to ten test nie jest zbyt wiele wart.
    A czy Twoje ręce są powtarzalne? Zdjęcia autor robił z ręki, dla mnie są one satysfakcjonujące bo odzwierciedlają rzeczywistość.
    Micro Four Thirds - moje doświadczenia z u43

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez micz87 Zobacz posta
    A czy Twoje ręce są powtarzalne? Zdjęcia autor robił z ręki,
    Jest gdzieś opis procedury testowej?
    zmiana nicka: ktotek -> Karol