Strona 295 z 475 PierwszyPierwszy ... 195245285293294295296297305345395 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2.941 do 2.950 z 4745

Wątek: Olympus OM-D E-M5

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

Odp: Olympus OM-D E-M5

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Bo wmawiasz sobie,ze na aparatach znasz sie trzy razy wiecej jak na rowerze czy samochodzie.
    Też tak myślę. Męczenie się z wyborem czegoś co ma przynosić radość (jeśli fotografia to hobby a nie zawód) jest bez sensu. Przekonywanie siebie a przy okazji i innych że wybrało się ten jeden jedynie słuszny niezaprzeczalnie najlepszy na prawdę jest ta potrzebne? Wolę używać nienajlepszego niesłusznego ale używać. Ale ja też jakiś dziwny jestem
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Bo wmawiasz sobie,ze na aparatach znasz sie trzy razy wiecej jak na rowerze czy samochodzie.
    Wręcz przeciwnie, zupełnie się nie znam na aparatach. Mam prostą małpke a moja wiedza jest wyłącznie książkowa i z Internetu czyli znikoma.

---------- Post dodany o 10:07 ---------- Poprzedni post był o 10:03 ----------

Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    Też tak myślę. Męczenie się z wyborem czegoś co ma przynosić radość (jeśli fotografia to hobby a nie zawód) jest bez sensu. Przekonywanie siebie a przy okazji i innych że wybrało się ten jeden jedynie słuszny niezaprzeczalnie najlepszy na prawdę jest ta potrzebne? Wolę używać nienajlepszego niesłusznego ale używać. Ale ja też jakiś dziwny jestem
    Dlaczego męczenie? Dla mnie to radość, przez te 3 miesiące dowiedziałem się więcej o fotografii niż przez całe moje życie. Poznałem zasady kompozycji, ISO juz nie kojarzy mi się wyłącznie ze smutymi panami. Generalnie widze same plusy

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Ta stabilizacja w Olkach trochę mnie niepokoi. Już raz się przekonałem o jej działaniu na własnej skórze:

https://forum.olympusclub.pl/threads...l=1#post856016

Kurde, jeśli to ma tak działać, to ja dziękuję... Będę musiał to dokładnie przetestować, jak tylko OM-D trafi w moje łapy.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria

Ale to nie dotyczy OMD...

W PEN'ach stabilizacja uaktywnia się dopiero w momencie otwarcia migawki - czyli w przypadku krótkich czasów aparat rejestruje start stabilizacji - siłą rzeczy zdjęcie musi wyjść poruszone

W OMD (podobnie jak w obiektywach) stabilizator uaktywnia się już przy naciśnięciu spustu do połowy (ale można to wyłączyć) - dzięki czemu w momencie otwarcia migawki IS pracuje stabilnie i nie powoduje niekontrolowanych poruszeń
    a dodatkowo obraz w wizjerze jest również stabilizowany - jak to pomaga w kadrowaniu czy ręcznym ostrzeniu nie trzeba chyba nikomu tłumaczyć

| OlyJedi Awatar chreasy
    Mieszka w
    Dln Śląsk
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez pers Zobacz posta

Tak, dla mnie to spory problem. OMD jest świetny prawie pod każdym względem ale kupując go skazuję się na przynajmniej 3 szkła juz na początku. Tu nawet nie chodzi o cenę ale właśnie o tą ilość.
    f xe-1 ' 18-55/2.8-4
    runner

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez easy_rider Zobacz posta
    W PEN'ach stabilizacja uaktywnia się dopiero w momencie otwarcia migawki - czyli w przypadku krótkich czasów aparat rejestruje start stabilizacji - siłą rzeczy zdjęcie musi wyjść poruszone
    Łądna teoria, ale nieprawdziwa
    W OMD (podobnie jak w obiektywach) stabilizator uaktywnia się już przy naciśnięciu spustu do połowy (ale można to wyłączyć) - dzięki czemu w momencie otwarcia migawki IS pracuje stabilnie i nie powoduje niekontrolowanych poruszeń
    a dodatkowo obraz w wizjerze jest również stabilizowany - jak to pomaga w kadrowaniu czy ręcznym ostrzeniu nie trzeba chyba nikomu tłumaczyć
    Czasem pomaga, czasem przeszkadza.

Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Łądna teoria, ale nieprawdziwa
    No to dawaj lepszą

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Tak samo to działało w lustrzankach Olka i nie było żadnego problemu ze stabilizacją. Tutaj mamy poruszone zdjęcie na ogniskowej 9 mm przy czasie 1/80 s. Sorry, ale nawet po kilku mocnych kawach zdjęcie powinno wyjść ostre, i to bez stabilizacji.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

No to dawaj lepszą
    Konstrukcja z założenia cechująca się sporą tolerancją (można sobie przeczytać: niedopracowana z założenia), ale nie w sposób jaki opisujesz, bo byłoby to powtarzalne.
    Być może takie zachowania są związane z konkretnymi wektorami ruchu, ale należałoby to przeanalizować, co zresztą nie ma sensu praktycznego, bo trzymając aparat w ręku nie jesteśmy w stanie nad tym zapanować. Takie zachowanie spotykało się często na początku epoki stabilizacji, lata temu.

Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Tutaj mamy poruszone zdjęcie na ogniskowej 9 mm przy czasie 1/80 s. Sorry, ale nawet po kilku mocnych kawach zdjęcie powinno wyjść ostre, i to bez stabilizacji.
    No właśnie - powinno... i będzie, jak stabilizację wyłączysz.
    A jak kilkakrotnie wydłużysz czas to też będzie - nawet z załączoną stabilizacją.

---------- Post dodany o 11:52 ---------- Poprzedni post był o 11:48 ----------

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Być może takie zachowania są związane z konkretnymi wektorami ruchu
    Dokładnie tak - być może trudno to zaobserwować w aparacie fotograficznym,
    ale jest to doskonale widoczne w stabilizowanej lornetce Canona... zależnie od chwilowego odchylenia na starcie stabilizator czasem robi cuda, dopóki się nie "ułoży"

Uprawnienia umieszczania postów