Strona 69 z 258 PierwszyPierwszy ... 1959676869707179119169 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 681 do 690 z 2573

Wątek: Fuji X-E1 i X-E2

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Odp: Fuji X-E1

epicure - mnie się ten aparat też podoba ale nie można malować trawy na zielono

Juz podawałem tego linka ale zrobię to jeszcze raz bo pojawiają się nowe wpisy:

http://www.fujix-forum.com/index.php...s/page__st__20

Ciekawe są pierwsze wrażenia użytkownika, który chyba jest Polakiem. Jak na pierwszy dzień z nową zabawką to sporo minusów wpisał. Oczywiście działanie AF też znalazło się na tej liście. Ja po przeczytaniu wielu opini dochodzę do takiego wniosku, że druga wersja FW poprawiła działanie aparatu i dotychczasowi uzytkownicy są z niej w miarę zadowoleni (bo przyzwyczaili się juz na przykład do wolniejszego i mniej dokładnego działania AF z pierwszego FW), a nowi użytkownicy, którzy przechodzą z innych systemów są delikatnie piszac nie do końca zadowoleni.

Ale jest jedna najistotniejsza kwestia - wszyscy są zachwyceni efektem końcowym czyli fotkami

| OlyJedi Awatar hellbike
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

ktos wie dokladnie o co chodzi z obsluga rawow w PS lub LR? bo podobno sa jakies problemy.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice P-ń
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

W wersji Lr 4.2 pewnie nie ma problemów, bo oficjalnie ACR 7.2 wspiera E-X1, ale jestem pewien, że uzyskiwane kolory daleko odbiegają od tego co wypluwa Fuji w JPEG.
    Rolleicord, Canon
    flickr

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Przechodząc z D300 po prostu trzeba się spodziewać gorszego AF. Gość się zachowuje tak, jakby w życiu nie miał do czynienia z kompaktami czy innymi bezlusterkowcami. Jest zaskoczony tym, że AF jeździ wte i wewte zanim złapie ostrość, a przecież tak właśnie działa AF po kontraście. Gdyby zajrzał YouTuba to znalazłby przynajmniej kilka filmików pokazujących, jak to wygląda.

To naprawdę nie są aparaty dla wszystkich. Trzeba przekopać trochę internetu, żeby sprawdzić, czym się różnią od lustrzanek, zanim podejmie się decyzję o sprzedaży całego szpeju.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria

Dzięki za linka.
    To co opisuje tam Marcin, to...normalnie jakbym miała deja vu... z mojego testowego obcowania z x100 i x1pro.
    Myślałam, że to wolne przechodzenie (bardzo wooolne) między play, a live view to w moim przypadku spowodowane było wolną kartą, ale widać niekoniecznie karta gra tu najważniejszą rolę
    Choć przyznam, że mam ciągle nadzieję, że mimo wszystko nowy X jest szybszy od starszych braci - w każdym aspekcie, nie tylko AF.

---------- Post dodany o 10:40 ---------- Poprzedni post był o 10:38 ----------

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Gość się zachowuje tak, jakby w życiu nie miał do czynienia z kompaktami czy innymi bezlusterkowcami. Jest zaskoczony tym, że AF jeździ wte i wewte zanim złapie ostrość, a przecież tak właśnie działa AF po kontraście.
    Oj oj - weź współczesnego kompakta i zobacz czy tak zwleka z każdą akcją - a też ostrzy po kontraście, też ma gorszy procek itp
    czasami zachowane wspomnienia są tak silne, że dopóki się tego organoleptycznie nie sprawdzi, to czlowiek jest przekonany, że świat stoi w miejscu, w którym go porzucilismy...
    Ostatnio chwilę się bawiłam sony RX100 - to totalnie inny świat od tego, który znam z początków mojej przygody foto (i uzytkowania kompaktów wcześniej)

PS Gość przeszedł z nexa7
    Ostatnio edytowane przez TOKIN ; 13.10.12 o 10:48

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Przechodząc z D300 po prostu trzeba się spodziewać gorszego AF. Gość się zachowuje tak, jakby w życiu nie miał do czynienia z kompaktami czy innymi bezlusterkowcami. Jest zaskoczony tym, że AF jeździ wte i wewte zanim złapie ostrość, a przecież tak właśnie działa AF po kontraście. Gdyby zajrzał YouTuba to znalazłby przynajmniej kilka filmików pokazujących, jak to wygląda.

To naprawdę nie są aparaty dla wszystkich. Trzeba przekopać trochę internetu, żeby sprawdzić, czym się różnią od lustrzanek, zanim podejmie się decyzję o sprzedaży całego szpeju.
    Nie wiem komu odpisujesz ale gosc z linka persa porownuje rowniez do Nex'a 7 i stwierdza ze XE1 ma slabszy AF a to juz jest raczej srednio ...

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

Przechodząc z D300 po prostu trzeba się spodziewać gorszego AF. Gość się zachowuje tak, jakby w życiu nie miał do czynienia z kompaktami czy innymi bezlusterkowcami. Jest zaskoczony tym, że AF jeździ wte i wewte zanim złapie ostrość, a przecież tak właśnie działa AF po kontraście.
    Tak? Który Olek czy Panas jeździ w te i we wte? Ja znam tylko dwa takie obiektywy - m.zd14-42 i 20 panasa czasem pojeździ. Na żadnym innym obiektywie m4/3 z dowolną puszką (od E-PL1 poczynając) nie widziałem takiego zachowania.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez hellbike Zobacz posta
    ktos wie dokladnie o co chodzi z obsluga rawow w PS lub LR? bo podobno sa jakies problemy.
    Tu jest przykład:

http://www.fujix-forum.com/index.php...post__p__63972

Niektórym przeszkadza, że drobne detale, takie jak np. liście, wyglądają trochę jakby namalowane akwarelą.

---------- Post dodany o 11:04 ---------- Poprzedni post był o 10:45 ----------

Cytat Zamieszczone przez TOKIN Zobacz posta
    Oj oj - weź współczesnego kompakta i zobacz czy tak zwleka z każdą akcją - a też ostrzy po kontraście, też ma gorszy procek itp
    A kto mówi o zwlekaniu? Nie ma to nic wspólnego z szybkością AF, tylko sposobem działania. Zamiast od razu dojeżdżać na odpowiednią odległość, tak jak w lustrzankach, AF po kontraście po prostu szuka ostrości. Operacja ta może jednak trwać tak samo krótko, jak w lustrzance.

Cytat Zamieszczone przez Vindex Zobacz posta
    Nie wiem komu odpisujesz ale gosc z linka persa porownuje rowniez do Nex'a 7 i stwierdza ze XE1 ma slabszy AF a to juz jest raczej srednio ...
    Do NEXa z jakim obiektywem? Bo do Fuji ma 35 f/1,4, który raczej demonem szybkości nie jest. Podepnij sobie Panasa 20 f/1,7 i też będzie wolniejszy, niż NEX z kitem. I co w związku z tym? Będziemy wyciągać wnioski o działaniu AF puszek m4/3 na przykładzie takiego porównania? Jak podpinam do 5DII 50-tkę f/1,4 to też liczę się z tym, że AF mnie nie wyrwie z butów.

Cytat Zamieszczone przez adambieg Zobacz posta
    Tak? Który Olek czy Panas jeździ w te i we wte? Ja znam tylko dwa takie obiektywy - m.zd14-42 i 20 panasa czasem pojeździ. na Żadnym innym obiektywie m4/3 z dowolną puszką (od E-PL1 poczynając) nie widziałem takiego zachowania.
    Skoro pytasz i sam sobie odpowiadasz, to chyba już nie muszę nic dodawać Każdy obiektyw jeździ, zarówno w Olku, jak i w Panasie. Mogłeś na to nie zwrócić uwagi, bo jeśli jest szybko, to można tego nie zauważyć. Ale przyjrzyj się uważniej:

Od 0:30 masz Olka z 45-tką f/1,8. Można zauważyć małe wahnięcia AF za każdym razem. Nie tak wyraźne, jak w Fuji, ale są.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

dzarro
    Gość

Bo jak dla mnie Kai to porażka (zresztą nie w tej jednej recenzji..!),
    Kai to super koleś - podchodzi do kwestii sprzętowych tak jak należy - czyli z totalnym dystansem. A to, że jego filmiki cieszą się (chyba) popularnością nastraja optymistycznie - bo wygląda na to, że jest więcej osób, które myślą podobnie.
    Ostatnio edytowane przez dzarro ; 13.10.12 o 11:28

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria

A kto mówi o zwlekaniu? Nie ma to nic wspólnego z szybkością AF, tylko sposobem działania. Zamiast od razu dojeżdżać na odpowiednią odległość, tak jak w lustrzankach, AF po kontraście po prostu szuka ostrości. Operacja ta może jednak trwać tak samo krótko, jak w lustrzance.
    Ja
    Pisze też o tym Marcin z linka...

Bo niestety to co widziałam na własne oczy, to nie tylko problem wolnego AF, to także problem ogólnej powolności - właśnie zwlekania z każdą akcją. To co w innych aparatach (kompaktach, lustrzankach, evilach) działa momentalnie, to w Fuji wystawia naszą cierpliwość na próbę

tak dla przypomnienia fragment mojej wypowiedzi sprzed kilku miesięcy:

(...)
    5. Karta w aparacie była ponoć bardzo wolna (nie wiem jak wolna?) - czasy zapisu zdjęcia (RAW+jpg) były dłuuugie, chcąc wyświetlić zrobione przed momentem zdjęcie trzeba uzbroić się w cierpliwość i patrzeć na wijący się kwadrat na LCD (coś jak wąż w grach na atari(...)

---------- Post dodany o 11:10 ---------- Poprzedni post był o 11:08 ----------

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    Kai to super koleś - podchodzi to kwestii sprzętowych tak jak należy - czyli z totalnym dystansem. A to, że jego filmiki cieszą się (chyba) popularnością nastraja optymistycznie - bo wygląda na to, że jest więcej osób, które myślą podobnie.
    Wiesz, gdyby każdy z nas dostawał te zabawki gratis bez względu na sposób traktowania, to też mielibyśmy wszyscy wielki luuuzzz.
    Ostatnio edytowane przez TOKIN ; 13.10.12 o 11:18