W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
Ale tylko do czasu zaistnienia D5, które znowu podciągnie poziom na niebotyczne dla innych szczyty... a nam zostanie chwalić i wywyższać nie mając nawet możliwości posmakować tych luksusów.
Przepraszam ja dyletant, chciałbym zapytać co jest teraz para do D4 D800?, D600??? (Jak kiedyś D700 dla D-trójek?)
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Na www.m43.eu ciekawe porównanie dynamiki i szumów e-pl5 do e-m5, zwłaszcza przy dynamice, autor sam się zastanawia czy się nie pomylił, taka mu wyszła różnica na korzyść e-pl5.
pozdr
i pisze:
Obie analizy, dokonane na plikach JPEG oraz RAW, są znacznie lepsze od pomiarów matrycy Olympusa OM-D E-M5 (można je obejrzeć tutaj). Szczerze mówiąc, są szokująco lepsze, druzgocząco lepsze. Przewaga nie powinna być aż tak duża, więc nie do końca wiem, co o tym sądzić. Być może chodzi o jakieś różnice w budowie matryc nowych PEN-ów i Olympusa E-M5 (pamiętajmy, że Olympus wcale nie potwierdza, że matryce do nowych PEN-ów produkuje Sony). Możliwe też, że podczas testu E-M5 skrzywdziłem trochę tamten aparat. Tamte wyniki były i tak bardzo dobre, ale być może mogłyby być jeszcze lepsze.
to pewnie jest kwestia wielu czynników na raz: bardziej dopracowany soft, nowsza rewizja matrycy, nieco inny hardware obsługujący matrycę. Można liczyć na to że zyski softowe zostaną zaaplikowane do em5 w kolejnych aktualizacjach firmware...
Sprzętu więcej niż umiejętności. FF+APS-C=cokolwiek
"If you are looking for the perfect camera, it doesn’t exist and never will."
Tracisz ergonomię (dyskusyjna sprawa - wciąż ergonomia sprzętu profi jest prowadzona jakby to były aparaty analogowe), prestiż, wagę, trwałość (też sprawa dyskusyjna), czasem coś istotnego (np. tu lepszą stabilizację).
Przyczyną owego wzrostu jakości obrazu jest głównie czas na dopracowanie technologii. Prawie zawsze modele wypuszczane na targi są składane ''na kolanie'' i wiele aspektów pomija się bądź odkłada na później (nowy firmware albo nowa wersja body). Presja terminów i oczekiwań.
Bardzo interesujące... Może dobrym pomysłem byłoby zainwestować dziś właśnie w nowego PENa a za dwa lata go sprzedać i kupić kolejną wersję OM-D? W sumie to sam siebie pytam![]()