Strona 15 z 80 PierwszyPierwszy ... 513141516172565 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 800

Wątek: Olympus PEN E-PL5

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Odp: Olympus PEN E-PL5

Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    Bikoz w temacie D4 jeszcze nie osiągnęliśmy consensusu.
    Nie musicie, D4 zrobi to za was

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Nie musicie, D4 zrobi to za was

pozdro
    Ale tylko do czasu zaistnienia D5, które znowu podciągnie poziom na niebotyczne dla innych szczyty... a nam zostanie chwalić i wywyższać nie mając nawet możliwości posmakować tych luksusów.

Przepraszam ja dyletant, chciałbym zapytać co jest teraz para do D4 D800?, D600??? (Jak kiedyś D700 dla D-trójek?)
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    81
    Moja galeria

Na www.m43.eu ciekawe porównanie dynamiki i szumów e-pl5 do e-m5, zwłaszcza przy dynamice, autor sam się zastanawia czy się nie pomylił, taka mu wyszła różnica na korzyść e-pl5.
    pozdr

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez TomekH Zobacz posta
    Na www.m43.eu ciekawe porównanie dynamiki i szumów e-pl5 do e-m5, zwłaszcza przy dynamice, autor sam się zastanawia czy się nie pomylił, taka mu wyszła różnica na korzyść e-pl5.
    Zdarza się dość często, że amatorskie body w stosunku do wcześniej prezentowanych profi z tymi samymi matrycami dają lepszy obraz. Choćby EP1 i EPL1 czy Nikon 5100... Jak się o tym wie, można nie tylko zaoszczędzić, ale mieć większe możliwości

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Zdarza się dość często, że amatorskie body w stosunku do wcześniej prezentowanych profi z tymi samymi matrycami dają lepszy obraz. Choćby EP1 i EPL1 czy Nikon 5100... Jak się o tym wie, można nie tylko zaoszczędzić, ale mieć większe możliwości
    Tylko dlaczego tak jest? czy co się w zamian traci?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez TomekH Zobacz posta
    pozdr
    i pisze:
    Obie analizy, dokonane na plikach JPEG oraz RAW, są znacznie lepsze od pomiarów matrycy Olympusa OM-D E-M5 (można je obejrzeć tutaj). Szczerze mówiąc, są szokująco lepsze, druzgocząco lepsze. Przewaga nie powinna być aż tak duża, więc nie do końca wiem, co o tym sądzić. Być może chodzi o jakieś różnice w budowie matryc nowych PEN-ów i Olympusa E-M5 (pamiętajmy, że Olympus wcale nie potwierdza, że matryce do nowych PEN-ów produkuje Sony). Możliwe też, że podczas testu E-M5 skrzywdziłem trochę tamten aparat. Tamte wyniki były i tak bardzo dobre, ale być może mogłyby być jeszcze lepsze.

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    Zazwyczaj ergonomię

| OlyJedi Awatar wyrwiflak
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

to pewnie jest kwestia wielu czynników na raz: bardziej dopracowany soft, nowsza rewizja matrycy, nieco inny hardware obsługujący matrycę. Można liczyć na to że zyski softowe zostaną zaaplikowane do em5 w kolejnych aktualizacjach firmware...
    Sprzętu więcej niż umiejętności. FF+APS-C=cokolwiek
    "If you are looking for the perfect camera, it doesn’t exist and never will."

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    Tracisz ergonomię (dyskusyjna sprawa - wciąż ergonomia sprzętu profi jest prowadzona jakby to były aparaty analogowe), prestiż, wagę, trwałość (też sprawa dyskusyjna), czasem coś istotnego (np. tu lepszą stabilizację).

Przyczyną owego wzrostu jakości obrazu jest głównie czas na dopracowanie technologii. Prawie zawsze modele wypuszczane na targi są składane ''na kolanie'' i wiele aspektów pomija się bądź odkłada na później (nowy firmware albo nowa wersja body). Presja terminów i oczekiwań.

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Bardzo interesujące... Może dobrym pomysłem byłoby zainwestować dziś właśnie w nowego PENa a za dwa lata go sprzedać i kupić kolejną wersję OM-D? W sumie to sam siebie pytam

Uprawnienia umieszczania postów