Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 76

Wątek: matryca e-m5 oceniona na dxmark.com

| OlyJedi Awatar hellbike
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

matryca e-m5 oceniona na dxmark.com

71 pkt. tak wyglada porownanie z nex-7 oraz e-pl3 :

http://www.dxomark.com/index.php/Cameras/Compare-Camera-Sensors/Compare-cameras-side-by-side/(appareil1)/793|0/(brand)/Olympus/(appareil2)/736|0/(brand2)/Sony/(appareil3)/725|0/(brand3)/Olympus

test uwzglednia to, ze rzeczywiste iso w e-m5 jest mniejsze od iso podanego.

Ostatnio edytowane przez hellbike ; 24.09.12 o 17:25

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    109
    Moja galeria

Odp: matryca e-m5 oceniona na dxmark.com

ISO 100 się w OM-D odnalazło A mówiłem już jak dpreview zrobiło zdjęcia testowe, że czułość podawana jest zawyżona o 1/2-2/3 EV.

Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez adambieg Zobacz posta
    ISO 100 się w OM-D odnalazło A mówiłem już jak dpreview zrobiło zdjęcia testowe, że czułość podawana jest zawyżona o 1/2-2/3 EV.
    z tego co wiem, to 2/3 ev. Nie wiadomo jednak, jak dxomark dokonywal pomiaru - bo na pewno to zauwazyli, i sa duze szanse, ze uwzglednili to w pomiarach.
    Mam taka nadzieje ~~

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice P-ń
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Rolleicord, Canon
    flickr

Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    109
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez hellbike Zobacz posta
    z tego co wiem, to 2/3 ev. Nie wiadomo jednak, jak dxomark dokonywal pomiaru - bo na pewno to zauwazyli, i sa duze szanse, ze uwzglednili to w pomiarach.
    Mam taka nadzieje ~~
    Uwzględnili, wykres DR zaczyna się od ISO 100 z hakiem

http://www.dxomark.com/index.php/Cam...rand3%29/Leica

Jaack
    Gość

w związku z tym iż w takich wątkach pojawia się wiele osób z szeroką wiedzą sprzętową mam pytanie

chodzi właśnie o zawyżone ISO, wg DXO wybierając czułość ISO 800, tak naprawdę mam ISO 400, a co z czasem naświetlenia ?

stary poczciwy E-3 ma ISO realne, takie jak wybieram w menu, takie wychodzi w ich pomiarach, czyli ISO 200 to 200, 400 to 400 itd.

w związku z tym pytanie, czy w OMD wybierając powiedzmy ISO 3200, czas ekspozycji będe miał taki jak dla "prawdziwego" ISO 3200, czy taki jak dla ISO 1600

może ktoś kto posiada E-3 oraz OM-D robił takie porównania ?

Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jaack Zobacz posta
    w związku z tym iż w takich wątkach pojawia się wiele osób z szeroką wiedzą sprzętową mam pytanie

chodzi właśnie o zawyżone ISO, wg DXO wybierając czułość ISO 800, tak naprawdę mam ISO 400, a co z czasem naświetlenia ?

stary poczciwy E-3 ma ISO realne, takie jak wybieram w menu, takie wychodzi w ich pomiarach, czyli ISO 200 to 200, 400 to 400 itd.

w związku z tym pytanie, czy w OMD wybierając powiedzmy ISO 3200, czas ekspozycji będe miał taki jak dla "prawdziwego" ISO 3200, czy taki jak dla ISO 1600

może ktoś kto posiada E-3 oraz OM-D robił takie porównania ?
    nie mam e-m5, ale na 95% jestem pewny, ze w przypadku e-m5 aparat podbije przyslone/migawke. Inaczej zdjecia bylyby po prostu niedoswietlone, a takich problemow z e-m5 nikt nie zglaszal.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jaack Zobacz posta
    Nie wiadomo. Olek podciągać czułość programowo, czego już DXO pewnie nie mierzy.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    109
    Moja galeria

Ustawiając ISO 3200, które w praktyce jest ISO 1600 otrzymasz czas jak dla ISO 1600. Inna sprawa, że chyba nie ma norm na określanie czułości i u każdego producenta jest trochę inaczej. W panasie G1 jest w drugą stronę, ISO 100 to w rzeczywistości ISO 170

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez hellbike Zobacz posta
    nie mam e-m5, ale na 95% jestem pewny, ze w przypadku e-m5 aparat podbije przyslone/migawke. Inaczej zdjecia bylyby po prostu niedoswietlone, a takich problemow z e-m5 nikt nie zglaszal.
    wystarczyło na zdjęcia scenki przykładowej z dpreview popatrzeć, zdjęcia z OMD były naświetlane ustawieniami czas/przesłona o 2/3 wyższymi niż pozostałe aparaty. Gdyby czułość była "zgodna ze wzorcem konkurencji" to powinni dostać zdjęcia prześwietlone a tak nie było.

Że nie było zgłoszeń problemów z zawyżoną czułością - mówiło się o tym przecież, choćby w wątku poświęconym OMD.