Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 76

Wątek: matryca e-m5 oceniona na dxmark.com

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    No tak, pojawiły się cyferki i aparat od razu gorsze zdjęcia robi.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria

Odp: matryca e-m5 oceniona na dxmark.com

Czyli PL-1 ma identycznie zawyżone ISO... właśnie sprawdziłem i oba aparaty ustawiają identyczne parametry ekspozycji

-------------po chwili---------------

Poświęciłem się i sprawdziłem jeszcze światłomierz Gossen Sixtomat Flash - faktycznie pokazuje 2/3EV różnicy...

Tragedia - oba aparaty do wyrzucenia, nagle przestały zdjęcia robić
    Ostatnio edytowane przez easy_rider ; 24.09.12 o 18:22

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

OT: Jaki jest sens zakładania osobnego tematu?
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria

Ja tylko przypomnę dwie rzeczy:

1) zawyżanie wartości iso* to dzisiaj normalka i chyba nie ma już żadnego producenta, który by tego nie robił.

2) Olympus robi to od czasów E-30, więc nie powinno to być niespodzianką również w OM-D.

*w stosunku do starszych modeli, a nie do standardu, który i tak nie jest jednoznaczny.
    Ostatnio edytowane przez epicure ; 24.09.12 o 19:15
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andytown
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

Panowie, przypominam ze testy DxO uwzględniają wielkość matrycy, więc matryce FF u nich uzyskują znacznie lepsze wyniki niż matryce mniejsze, i im mniejsza matryca tym z reguły wyraźnie gorszy wynik..

powiem tak - jak weźmiemy same testy optyki 4/3 z optycznych bez uwzględnienia innych parametrów - to uzyskamy zły obraz - bo większość jest naj..,
    jak weźmiemy tylko testy według metodologii DxO to też będziemy mieli nie trafny obraz bo najlepsza matryca będzie tylko przeciętna na tle konkurencji...

Według mnie testy Dxo należy w czytaniu podnosić o jakieś 15%, a testy optyki na optycznych dla naszego systemu o takie 15% pogarszać,,,, aby mieć właściwe odniesienie gdzie jesteśmy na tel konkurencji...

Wiele obrazków z sieci pokazuje ze obrazek z OmD z najlepszymi skłami jest porównywalny z obrazkiem z NEX7- ponieważ zdjęcie to składowa czynników

Fatalnie było jak matryce dostawały wynik 51;(
    wielki jest skok jak dostają 71, bo według mnie to wynik na poziomie ok 80 dla APS-C i 88 dla FF
    Próbowałem już wielu kochanek i zawsze wracam do OLI

www.fotochwila.pl - zdjęcia ślubne, portrety

| OlyJedi Awatar hellbike
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez andytown Zobacz posta
    Panowie, przypominam ze testy DxO uwzględniają wielkość matrycy, więc matryce FF u nich uzyskują znacznie lepsze wyniki niż matryce mniejsze, i im mniejsza matryca tym z reguły wyraźnie gorszy wynik..

powiem tak - jak weźmiemy same testy optyki 4/3 z optycznych bez uwzględnienia innych parametrów - to uzyskamy zły obraz - bo większość jest naj..,
    jak weźmiemy tylko testy według metodologii DxO to też będziemy mieli nie trafny obraz bo najlepsza matryca będzie tylko przeciętna na tle konkurencji...

Według mnie testy Dxo należy w czytaniu podnosić o jakieś 15%, a testy optyki na optycznych dla naszego systemu o takie 15% pogarszać,,,, aby mieć właściwe odniesienie gdzie jesteśmy na tel konkurencji...

Wiele obrazków z sieci pokazuje ze obrazek z OmD z najlepszymi skłami jest porównywalny z obrazkiem z NEX7- ponieważ zdjęcie to składowa czynników

Fatalnie było jak matryce dostawały wynik 51;(
    wielki jest skok jak dostają 71, bo według mnie to wynik na poziomie ok 80 dla APS-C i 88 dla FF
    tak - zwg. na to, ze iso w e-m5 jest w rzeczywistosci mniejsze o 2/3ev, czego 95% testow i porownan nie uwzglednia. Dlatego wlasnie iso 3200 na nex-7 oraz e-m5 wyglada podobnie.
    Nie wiem tez, co masz na mysli piszac, ze dxomark uwzglednia rozmiar matrycy i w jaki sposob doszlas do takich wnioskow.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez easy_rider Zobacz posta
    Czyli PL-1 ma identycznie zawyżone ISO... właśnie sprawdziłem i oba aparaty ustawiają identyczne parametry ekspozycji

-------------po chwili---------------

Poświęciłem się i sprawdziłem jeszcze światłomierz Gossen Sixtomat Flash - faktycznie pokazuje 2/3EV różnicy...

Tragedia - oba aparaty do wyrzucenia, nagle przestały zdjęcia robić
    Ludziska kochane. To jest całkiem przyzwoita matryca. Obrazki jakie z niej dostaję są najlepszymi jakie miałem w ostatnich latach z Olympusów A miałem ich parę E-1, E-520, E-30, EP-1, EPL-1, oglądałem własne Rawy z E-5, EP-3 i EPM-1. A teraz od czerwca robię zdjecia EM-5. Nie rozumiem Waszych rozterek i wątpliwości.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar hellbike
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Ludziska kochane. To jest całkiem przyzwoita matryca. Obrazki jakie z niej dostaję są najlepszymi jakie miałem w ostatnich latach z Olympusów A miałem ich parę E-1, E-520, E-30, EP-1, EPL-1, oglądałem własne Rawy z E-5, EP-3 i EPM-1. A teraz od czerwca robię zdjecia EM-5. Nie rozumiem Waszych rozterek i wątpliwości.
    ja wciaz jestem zakochany w e-m5, ktorego jeszcze nie mam ^^ mozesz mi powiedziec, czy zdjecia robione na przyslonie 1.8 przy wylacznie *zarowkowym* oswietleniu mozna uznac za "uzyteczne" ?

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    200
    Moja galeria

Ja nie wiem czego sie spodziewaliscie?
    Jest najlepsza matryca w tym systemie od wielu lat, a to ze jeszcze nie przescignela konkurencji to inna bajka
    Jak pisalem, ze sie doczlapal olek do konkurencji i pewnie iso bedzie "lekko" naciagane to mi sie oberwalo, teraz chyba jednak sie potwierdzilo.
    Uwazam, ze to calkiem przyzwoity wynik wiec jak juz ktos wczesniej napisal, nie biadolic tylko robic zdjecia, bo po tym tescie omd nie stracilo raptem tej mozliwosci

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez hellbike Zobacz posta
    ja wciaz jestem zakochany w e-m5, ktorego jeszcze nie mam ^^ mozesz mi powiedziec, czy zdjecia robione na przyslonie 1.8 przy wylacznie *zarowkowym* oswietleniu mozna uznac za "uzyteczne" ?
    A niby dlaczego nie. ISO 1600 a nawet 3200 są zupełnie użyteczne. Balans bieli ustawiasz na białą kartkę ,ścianę lub talerzyk porcelanowy. umiejętnie odszumiony obrazek niewiele traci na jakości. Rzadko używam lamp błyskowych , bo nie bardzo umiem się nimi dobrze posłużyć. Czasy rzędu nawet 1/8. 1/10 sek. są do utrzymania z mała stałka.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro