Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 49

Wątek: Matryca w lustrzankach

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Matryca w lustrzankach

Witam.
    Mam do forumowiczów pytanie odnośnie matrycy w lustrzankach. Ponieważ chcę kupić lustrzankę Olympusa, a
    dowiedziałem się ze matryca wystarcza na zrobienie
    danej liczby zdjęć po czym trzeba kupić nową, a
    cena jej jest prawie taka sama jak nowego body.
    Proszę odpiszcie czy to prawda. Ile kosztuje taka
    matryca i ile można zrobić na niej zdjęć. Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie samego aparatu i obiektywu. Co sądzicie o Olympusie e-420 z jednym obiektywem 14-42mm. Bierzcie pod uwagę fakt że jeszcze do niedawna chciałem kupić kompakt Olympusa Sp-570, jednak gdy poczytałem kilka wątków waszego forum zaraziliście mnie lustrzanką.
    Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Matryca się nie zużyje, migawka tak.
    Ale nie panikuj, ludzie mają po 50 000 zdjęć zrobionych i działa dalej.

Jeśli chodzi o obiektyw to 14-42 jest bardzo dobrym szkiełkiem jak na swoją cenę. Można spokojnie od tego zacząć, a potem dokupić inne, takie które będziesz uważał za przydatne.
    Ostatnio edytowane przez Daniello ; 23.06.08 o 20:23

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar wujek.samo.h
    Mieszka w
    Lublin, Poland, Poland
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria
    O żywotności matrycy niewiele mi wiadomo.

Pewnie jest jak z ekranem TV. Kiedyś padnie, ale zanim się to stane pewnie zdążysz sobie kupić nowy. Szybciej pojawi Ci się na niej kurz, co w przypadku Olka nie jest takie proste.

Szybciej można mówić o żywotności migawki. Jest ona obliczona na pewną ilość cyki, to jak gwarantowane kilometry w silnikach samochodowych. Profesionalne lustrzanki są obliczone na ok 100 tys. cykli (czasem 150 tys.). Oczywiście wartość ta może być przekroczona, może się też zdażyć, że nie zostanie osiągnięta. W przypadku amatorskich lustrzanek ilość cykli jest podobno mniejsza, chyba w graniacach 50 tys. Zaznaczam że nie jestem tego pewien, więc jeśli plotę głupoty niech ktoś mnie skoryguje.

Oczywiście są to wartości jakie migawka powinna się wytrzymać, są specialne fora gdzie ludzie chwalą się ilością cykli. Więc wartości te nie należy brać tak do końca na serio.
    Ostatnio edytowane przez wujek.samo.h ; 23.06.08 o 20:29
    MK

| OlyJedi Awatar wulf
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    76
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tomek1989 Zobacz posta
    dowiedziałem się ze matryca wystarcza na zrobienie
    danej liczby zdjęć po czym trzeba kupić nową, a
    cena jej jest prawie taka sama jak nowego body.
    Proszę odpiszcie czy to prawda.
    Tak, matryca zużywa się z czasem. Pojawiają się na niej nieprawidłowo działające elementy światłoczułe, objawia się to występowaniem tzw "hotpikseli" -świecące punkty na zdjęciach. powstają one tym częściej im bardziej przegrzewa się matryca - dotyczy to głównie kompaktów i trybu LV w lustrzankach (matryca pracuje wtedy w trybie ciągłym i silnie się nagrzewa). e420 ma funkcję mapowania martwych pikseli, inne modele nie wiem.
    Prawdopodobnie szybciej kupisz sobie nowy (lepszy, szybszy i w ogóle ) aparat niż zużyje Ci się matryca w lustrzance.
    420 to fajny aparacik, ma prawie wszystko czego potrzeba nawet dla zaawansowanego amatora.
    Obiektyw 14-42 do normalnego użytkowania jest wystarczający, chociaż jeśli masz możliwość, lepiej kupić 14-54 (niestety kosztuje więcej niż body e420 )

| OlyJedi Awatar falkirk
    Mieszka w
    Świętochłowice
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    gdy poczytałem kilka wątków waszego forum zaraziliście mnie lustrzanką.
    Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź.
    witam,
    i nie bierz żadnego antidotum tylko poddaj się tej zarazie

pozdr

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wulf Zobacz posta
    e420 ma funkcję mapowania martwych pikseli, inne modele nie wiem.
    Inne modele też mają.

| OlyJedi Awatar xxxsebusxxx
    Mieszka w
    Silesia
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    W sprawie żywotności migawki pisałem kiedyś do serwisu olka i napisali mi że "żywotność wynosi kilkadziesiąt tysięcy cykli" czyli nie chcą podać konkretnej ilości żeby później się nie czepiać.
    "spieszmy sie kochać ludzi bo tak szybko odchodzą"

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dziękuje wszystkim za odpowiedź. Powiem szczeże że nie moge się zdecydować czy wziąść e-420 czy e-510. Na forum było już kilka takich pytań. Przeważnie pomiędzy tymi dwóma aparatami polecaliście e-510. Oba z tym samym obiektywem 14-42 mm są w praktycznie identycznych cenach. Muszę się jeszcze pożądnie zastanowić, który kupić. Dziękuje jeszcze raz za pomoc.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Gundi
    Mieszka w
    Muszyna / Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    nowsze body vs. stabilizacja - musisz sobie powiedzieć co Ci się bardziej przyda.

rocco
    Gość
    Dziękuje wszystkim za odpowiedź. Powiem szczeże że nie moge się zdecydować czy wziąść e-420 czy e-510. Na forum było już kilka takich pytań. Przeważnie pomiędzy tymi dwóma aparatami polecaliście e-510. Oba z tym samym obiektywem 14-42 mm są w praktycznie identycznych cenach. Muszę się jeszcze pożądnie zastanowić, który kupić. Dziękuje jeszcze raz za pomoc.
    Zdecydowanie E-510.
    To świetny aparat a stabilizacja jest nie do przecenienia. Poza tym ma wydajniejsze zasilanie.