Strona 255 z 475 PierwszyPierwszy ... 155205245253254255256257265305355 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2.541 do 2.550 z 4745

Wątek: Olympus OM-D E-M5

platini
    Gość

Odp: Olympus OM-D E-M5

Dzień dobryCzy normalne w tym aparacie jest to że matryca się porusza w sensie że nie jest przymocowana na sztywno jak epl1?

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez yamada Zobacz posta
    Mam pytanko, jako że w Olku siedzę od niedawna. Chcę kupić zuma do mojego E-M5, przeglądam, czytam i jakoś tak 14-150 nie bardzo mi pasuje, 40-150 do m4/4 ma plastikowy bagnet co jakoś nie bardzo mi odpowiada. Mogę kupić OLYMPUS ZUIKO DIGITAL 40-150/3.5-4.5 czy warto? Przez krótki czas podpinałem 70-200 f4 L Canona i nawet dawałem radę z ręki tym focić ale wielkość jednak znaczna, ciężkie toto i brak regulacji przysłony. Proszę o jakieś rady, ewentualnie info czy lepszy jest od tych do m4/3.

---------- Post dodany o 13:16 ---------- Poprzedni post był o 13:15 ----------

a w innym sprzęcie karta działa?
    Będziesz miał znacznie wolniejszy AF, zastanow sie czy warto... Mnie to nie przeszkadza i używam swojego ZD 50-200, ale ja to robię z wyboru i lubię to szkło. mZD śmigają jak marzenie.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 5.09.12 o 18:43
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

40-150 do m4/4 ma plastikowy bagnet co jakoś nie bardzo mi odpowiada.
    Ale wiesz, że to jest takie ''antyplacebo''?
    Kocham ten lament na plastikowe bagnety, wewnątrz setka plastikowych części, które równo się starzeją (także w białych obiektywach Canona), ale każdemu żal jak widzi bagnet. Co najlepsze, chyba nie istnieje udokumentowany problem z tym związany poza problemami... psychicznymi
    40-150/3.5-4.5 czy warto?
    Może będzie deko lepsza jakość... może, należałoby porównać. Za to będziesz miał praktycznie manuala.

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

FYI: parę fotek z safari (OMG + duże oczka)

http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=42463659

PS. Za każdym razem jak patrzę na fotki z 14-35 wierzę, że jest sens czekać na tego PRO/hubrydę, który obudzi tą optykę. Nie żebym miał coś przeciwko mZD 150/2
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Kto mi podpowie jakiej długości (fizycznie) jest kit z OM-D 12-60?

Jd
    Gość

Nie ma 12-60 w systemie m4/3 a OM-D + 12-50 to 124,9 mm
    Ostatnio edytowane przez Jd ; 13.09.12 o 16:27

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Mała pomyłka z mojej strony - oczywiście chodziło mi o 12-50
    Jasand - dzięki za pomoc!

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Nazwa_Uzytkownika Zobacz posta
    Mała pomyłka z mojej strony - oczywiście chodziło mi o 12-50
    Jasand - dzięki za pomoc!
    Wymiary 57 x 83 mm

Mieszka w
    Mazovia, zachodnia rubież
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Od lat używam systemu C. Przeglądając forum, widzę że użytkowników tego systemu (byłych i obecnych) jest tutaj dość dużo. Ponieważ coraz bardziej kusi mnie OM-Dowa strona mocy, chciałbym zadać kilka pytań pomocniczych licząc na Wasze, realne odpowiedzi - wszak część z Was posiada OM-D już relatywnie długo (niektórzy nawet zabrali Go już na urlop ):
    1. Jak jest z wydajnością oryginalnych akumulatorów? sebol1975: w poście https://forum.olympusclub.pl/threads...l=1#post843080 pisał o 150 fotkach, apz: w poście https://forum.olympusclub.pl/threads...l=1#post842921 pisał o 350 fotkach. Zakładam że kadrował będę głównie przez wizjer, zdjęcia w maksymalnej rozdzielczości, jednoczesny zapis raw+jpg.
    2. W systemie C używam różnych szkieł (vide stopka) - najczęściej jednak: 85 1.8 i 24-105 4.0, niekiedy 10-22. Na początek przygody z Oly zakładam zakup 45 1.8, 60 2.8 i 14-150. Jak mając te szkła jest w OM-D (w odniesieniu do systemu C - 40D) z celnością AF ?
    3. Jak jest z jakością video rejestrowanego przez OM-D? Jak sobie radzi w sytuacjach nietypowych (wschody słońca, noc w mieście, noc w lesie) oraz sytuacjach typowych - rodzinne imprezy i 4 latek (czy AF daje radę w tym przypadku).
    4. Z OM-D planuję używać 3x (YN RF-602C + YN560). Czy ktoś ma doświadczenia z tym (podobnym) zestawem do strobingu + OM-D ??.

Dziękuję za cierpliwość. Obiecuję że to nie są moje ostatnie pytanie
    Ostatnio edytowane przez ktokolwiek ; 16.09.12 o 21:37
    A u kresu drogi są:
    Szafot, kat i topór
    na podstawie "Moja cygańska" W.Wysockiego - tekst M.Zima, wykonanie M.Czyżykiewicz

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ktokolwiek Zobacz posta
    Od lat używam systemu C. Przeglądając forum, widzę że użytkowników tego systemu (byłych i obecnych) jest tutaj dość dużo. Ponieważ coraz bardziej kusi mnie OM-Dowa strona mocy, chciałbym zadać kilka pytań pomocniczych licząc na Wasze, realne odpowiedzi - wszak część z Was posiada OM-D już relatywnie długo (niektórzy nawet zabrali Go już na urlop ):
    1. Jak jest z wydajnością oryginalnych akumulatorów? sebol1975: w poście https://forum.olympusclub.pl/threads...l=1#post843080 pisał o 150 fotkach, apz: w poście https://forum.olympusclub.pl/threads...l=1#post842921 pisał o 350 fotkach. Zakładam że kadrował będę głównie przez wizjer, zdjęcia w maksymalnej rozdzielczości, jednoczesny zapis raw+jpg.
    2. W systemie C używam różnych szkieł (vide stopka) - najczęściej jednak: 85 1.8 i 24-105 4.0, niekiedy 10-22. Na początek przygody z Oly zakładam zakup 45 1.8, 60 2.8 i 14-150. Jak mając te szkła jest w OM-D (w odniesieniu do systemu C - 40D) z celnością AF ?
    3. Jak jest z jakością video rejestrowanego przez OM-D? Jak sobie radzi w sytuacjach nietypowych (wschody słońca, noc w mieście, noc w lesie) oraz sytuacjach typowych - rodzinne imprezy i 4 latek (czy AF daje radę w tym przypadku).
    4. Z OM-D planuję używać 3x (YN RF-602C + YN560). Czy ktoś ma doświadczenia z tym (podobnym) zestawem do strobingu + OM-D ??.
    Dziękuję za cierpliwość. Obiecuję że to nie są moje ostatnie pytanie
    Będę za tydzień na dłuższym plenerku - obiecuję policzyć dla Ciebie dokładnie. A ponieważ mam 3 baterie, sam jestem ciekaw jak to dokładnie do ostatniej kropli energi będzie wyglądać. W Toskanii miałem tylko dwie i trafił mi się dzień gdy zabrakło mi prądu i trzeba było wyjąć EP-La1-go.

Z celnością AF będzie dobrze, musisz tylko pilnować by nie ostrzył tam gdzie mu łatwiej, nie tam gdzie żądasz.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Uprawnienia umieszczania postów