albo inna opcja - klej w sofcie dopoki nie bedziesz pewien czy chcesz sie wykosztowac na szklo systemowe
Tak z pięć lat temu dokupiłem do Nikona szeroką Tokinę 12-24, bo mi się wydawało, że szerokie widoczki zacznę robić seriami. Nosiłem to szkło często i okazało się, że przez te 5 lat zrobiłem nim raptem około 10 zdjęć. W dodatku wszystkie statyczne, bez problemu dałoby się je skleić z dwóch czy trzech pionowych kadrów, zrobionych kitem na szerokim kącie, a i jakość by wyszła lepsza, po zmniejszeniu tak powstałej panoramy do rozmiarów pojedynczej fotki. Biorąc to pod uwagę, na razie nie przewiduję kupowania szerokiego szkła do OM-D (z wyjątkiem rybiego oka, które właśnie nabyłem, z myślą m. in. o dynamicznych scenach, np. dla urozmaicenia reportażu, gdzie z panoramą byłby problem, no i zresztą efekt całkiem inny). Swoją drogą, też mam wątpliwości, czy z tej ryby będę korzystał na tyle często, żeby zakup uznać za sensowny. Może sprawdzi się definicja, że jedyne znane zastosowanie takiego obiektywu, to demonstracja efektu rybiego oka w podręcznikach do fotografii![]()
Hades Cię wzywa, o ile wrócisz do żywych znaczyć to będzie, że sie do OlyJedi nadajesz![]()
moc jest ze mną, jak i z Wami... więc chyba wróćę![]()
było Lustro jest panasonic lumix Lx100
(brakuje mi tylko dłUUgiego zUUma)
tak, dziękuję bardzo mocnoza przyjęcie.
było Lustro jest panasonic lumix Lx100
(brakuje mi tylko dłUUgiego zUUma)
Cóż, O-MD tani nie jest a inne body jakoś mi nie spasowały, E-M5 jest na tyle dobry że powinien mi wystarczyć na długo. teraz po prostu muszę zbudować sobie szklarnię. Wiem że stary 40-150 nie ostrzy po kontraście dlatego pytałem czy ktoś to ma i używa z korpusem m4/3, a jęśli tak to jak się sprawuje. z tego co wiem, to jest lepsze szkło niż kitowe 40-150 czyli nie do końca zakup byłby zły. Co do szerokiego konta to najczęściej w Canonie używałem 10-22, dlatego myślę o czymś szerokim do Olka. Póki co 12mm nie jest najgorsze i jakiś czas z nim spokojnie dam radę. Potrzebuję tele a finanse na tą chwilę nie pozwalają szaleć.