Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 49

Wątek: Skansen a rzeczywistość

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Odp: Skansen a rzeczywistość

Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Czy można je pogodzić?
    A po co je godzić? Nie ma takiej potrzeby.

Obawiam się jednak, że zwolennicy pierwszego, będą i tak z wyższością spoglądali na zwolenników drugiego
    Nie jestem w stanie nic poradzić na irracjonalne, nieuzasadnione obawy
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

No to mamy dwa poglądy
    Te dwa poglądy są bardzo zbieżne, żeby nie powiedzieć takie same..., też się do nich przychylam
    Faktem pozostaje, że zdarza się traktowanie fotografii np. kwiatków (choć nie tylko) jako gorszej kategorii. Wyżej ceniona jest fotografia ludzi, portret czy akt. W każdym razie dobrze, że jest różnorodność

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Zrobcie fotki z urlopu tak,ze jak tubylec je zobaczy to tez bedzie chcial tam pojechac.
    I tego się trzymajmy. Howgh. Niezależnie czy chodzi o plaże na Lazurowym Wybrzeżu, czy zapyziałe podwórka Tirany.

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    A po co je godzić? Nie ma takiej potrzeby.
    Chociażby po to, żeby nie traktować robienia zdjęć jak niezdrowej, międzygatunkowej konkurencji- np. industrial jest lepszy od makro?

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    ... jeśli ten drugi mimo wszystko zrobi ciekawsze zdjęcia, niż ten pierwszy ...
    Jak można mówić, że dobre zdjęcie w jednym gatunku/dziedzinie fotografii, jest ciekawsze od dobrego zdjęcia w innej?

PS
    Cytat Zamieszczone przez bufetowa Zobacz posta
    Niezależnie czy chodzi o plaże na Lazurowym Wybrzeżu, czy zapyziałe podwórka Tirany.
    Czy napisanie pod zdjęciem, że było zrobione w jakimś egzotycznym miejscu, podnosi wartość zdjęcia? Często odnoszę wrażenie, że wg autora, "zapyziałe podwórko w Tiranie" jest bardziej wartościowe od "zapyziałego podwórka" zrobionego gdzieś na Pradze?
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Dlatego juz nie raz pisalem.Zrobcie fotki z urlopu tak,ze jak tubylec je zobaczy to tez bedzie chcial tam pojechac.To ze fotka z Bieguna czy innej Afryki to jeszcze nie powod do robienia wytrzeszcza.Czesto nasza polna droga z wygolonymi w zeszlym roku glowami wierzb jest ciekawszym kadrem.
    Racja... ale zbiorowy wytrzeszcz jest, nie zważając na mankamenty takich zdjęć, będzie się liczyć, że są gdzieś tam cykane... lokalne muszą być perfekcyjne, te z daleka niestety już nie.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

| OlyJedi Awatar tadzik1231
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    60
    Moja galeria

Ponoć uśmiech słychać przez telefon, ja na zdjęciach widzę pasję i radość z tego co się robi lub ich brak. Nie jest ważne czy to zapyziałe podwórko, czy też cudowny zachód słońca
    Ostatnio edytowane przez tadzik1231 ; 5.09.12 o 08:40
    OMD E-M1 + małe co nieco czyli:
    "Ach Kubusiu żeby nam się tak chciało jak nam się nie chce"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Chociażby po to, żeby nie traktować robienia zdjęć jak niezdrowej, międzygatunkowej konkurencji- np. industrial jest lepszy od makro?
    Ale samo istnienie różnych punktów widzenia nie oznacza jeszcze, że muszą one ze sobą rywalizować. To nie przekonania religijne, w których tylko jedno daje szansę na zbawienie, a wszystkie inne są oszustwem, od którego należy za wszelką cenę odwieść omamione owieczki. To tylko zwykłe osobiste preferencje, takie same jak te dotyczące ulubionej zupy albo muzyki. Nie ma żadnych podstaw, aby obawiać się, że zwolennicy pomidorówki będą mieć konflikty ze smakoszami ogórkowej. Nie ma potrzeby prowadzenia żadnej działalności ekumenicznej między nimi. Podobnie jest z różnymi gatunkami fotografii.

Jak można mówić, że dobre zdjęcie w jednym gatunku/dziedzinie fotografii, jest ciekawsze od dobrego zdjęcia w innej?
    Zwyczajnie. Tak samo, jak można mówić, że jeden film jest ciekawszy od drugiego, albo jedna książka od drugiej... Subiektywna ocena.
    Ostatnio edytowane przez epicure ; 5.09.12 o 08:50
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mysikrolik Zobacz posta
    Racja... ale zbiorowy wytrzeszcz jest, nie zważając na mankamenty takich zdjęć, będzie się liczyć, że są gdzieś tam cykane... lokalne muszą być perfekcyjne, te z daleka niestety już nie.
    Z drugiej strony zauważyłem na naszym Forum inną tendencję. Część osób wręcz nie podpisuje zdjęć z egzotycznych miejsc aby nie dostać wpisu sugerującego, że nie chodzi o zdjęcie ale o to gdzie było zrobione. A szkoda bo dla mnie fotografia to nie tylko perfekcyjna ekspozycja i kadr ale również poznawanie innego świata, ludzi, obyczajów pokazanych z perspektywy fotografującego.

Moim zdaniem zdjęcia z tak zwanego własnego podwórka powinny być lepsze bo znamy te miejsca i jesteśmy bardziej przygotowani na to co może nas spotkać. Nie mówiąc juz o tym, że możemy wybrać odpowiedni czas na wyjście na fotograficzne łowy i mieć dobre warunki oświetleniowe. Na urolpie jesteśmy ograniczeni do kilku, kilkunastu dni i nie zawsze możemy tak się przygotować jak bysmy tego chcieli.

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez pers Zobacz posta
    Z drugiej strony zauważyłem na naszym Forum inną tendencję. Część osób wręcz nie podpisuje zdjęć z egzotycznych miejsc aby nie dostać wpisu sugerującego, że nie chodzi o zdjęcie ale o to gdzie było zrobione.
    Nie przesadzaj. Jest kilka wątków typu "Moje zdjęcia z...", w wielu wątkach autorzy pokazują zdjęcia ze swoich wypraw i wyraźnie o tym piszą.
    Co innego zdjęcia w galerii. Tu już mam mieszane odczucia odnośnie podawania gdzie zrobione. Ktoś, kiedyś powiedział, że zdjęcie powinno samo "gadać"
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Nie przesadzaj. Jest kilka wątków typu "Moje zdjęcia z...", w wielu wątkach autorzy pokazują zdjęcia ze swoich wypraw i wyraźnie o tym piszą.
    Co innego zdjęcia w galerii. Tu już mam mieszane odczucia odnośnie podawania gdzie zrobione. Ktoś, kiedyś powiedział, że zdjęcie powinno samo "gadać"
    I miał rację, a im więcej gadania tym lepiej.
    Kiedyś pisałem, że lepiej pozostawić miejsce na tytuł puste, niż zabić kadr.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL