Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Hurtowa zmiana odcienia koloru skóry

Mieszka w
    Szczecinek, Poland
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Hurtowa zmiana odcienia koloru skóry

Witam,
    Jak w temacie - mam 40 fotek 1 osoby, robionych jednego dnia o jednej porze w obrębie 10metrów ode mnie i 360' wokół mnie, ale na każdej fotce osoba ta ma inny odcień skóry - na jednym zdjęciu lekko różowy, na drugim ziemisty, szary, na trzecim aż pomarańczowy... WB był ustawiony na AUTO z powodu tego, że zapisywałem w RAW. Mam RAWy, PS i Camera Raw - jest jakis sposób na to, by ustawić tak, by na wszystkich fotach skóra miała ten sam odcień? tak z automatu? czy trzeba każdą fotę w CR otwierać i samemu "na oko" dopasowywać odcien do fotki poprzedniej?

Pozdrawiam,
    Pieciek

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

Odp: Hurtowa zmiana odcienia koloru skóry

Cytat Zamieszczone przez Pieciek Zobacz posta
    Witam,
    Jak w temacie - mam 40 fotek 1 osoby, robionych jednego dnia o jednej porze w obrębie 10metrów ode mnie i 360' wokół mnie, ale na każdej fotce osoba ta ma inny odcień skóry - na jednym zdjęciu lekko różowy, na drugim ziemisty, szary, na trzecim aż pomarańczowy... WB był ustawiony na AUTO z powodu tego, że zapisywałem w RAW. Mam RAWy, PS i Camera Raw - jest jakis sposób na to, by ustawić tak, by na wszystkich fotach skóra miała ten sam odcień? tak z automatu? czy trzeba każdą fotę w CR otwierać i samemu "na oko" dopasowywać odcien do fotki poprzedniej?

Pozdrawiam,
    Pieciek
    ----------Raczej trudno będzie uzyskać jednakowy odcień nawet obrabiając każde zdjęcie oddzielnie z powodu innego oświetlenia ... o automatyce radzę w tym przypadku zapomnieć...---pozdrawiam (pojedyńczo można uzyskać jakieś przybliżenie odcienia skóry )

Mieszka w
    Szczecinek, Poland
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

A jak ustawie tą samą temperature w CR w rawie to coś da?

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Pieciek Zobacz posta
    A jak ustawie tą samą temperature w CR w rawie to coś da?
    --------------
    Temperatura barwowa wpływa na średnią koloru z całego obrazka --oczywiście to ważna sprawa, ale gdybyś regulował zbliżony odcień skóry temperaturą barwową, to reszta zdjęcia dostałaby nienaturalne odcienie... Skóra to mały procent całości zdjęcia...
    Subiektywne wrażenie odcienia skóry zależy od tonalności (od światłocienia) ... Przekonaj się o tym sam praktycznie, bo nie wiem jak rzeczywiście wyglądają te ujęcia --- (trzeba się bawić suwakami w rawie, a potem w szopie robić selekcję twarzy (rąk) i regulować w selective colors lub w innych opcjach )
    Radzę w rawie zrobić zbliżone kolorystycznie zdjęcia całości, a potem w szopie regulować tylko skórę pod względem barwy ... Automat odpada... gdyby był możliwy, to byłaby w szopie taka opcja pod nazwą :"prawidłowe zdjęcie z poprawną standardową skórą"
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 9.09.12 o 20:15

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria

Jeśli zdjęcia były robione tego samego dnia, o tej samej porze i przy tym samym oświetleniu, to nie ma problemu. Temperatura barw jest inna dla różnego rodzaju oświetlenia. I tak, standard przy umiarkowanym oświetleniu dziennym to 5400K, przy silnym świetle słonecznym zazwyczaj 4600K, natomiast w cieniu będzie trzeba będzie ustawiać więcej, 6000K-6200K.
    Najprostszą metodą podczas korekty w ACR czy innej wywoływarce będzie pobranie próbki z czegoś białego (jeśli występuje w kadrze) znajdującego się w takim samym oświetleniu jak fotografowana osoba. Obserwując efekt na monitorze możesz wprowadzać korekty na plus lub minus a potem po prostu przenieść te ustawienia na pozostałe zdjęcia. Inną metodą jest ręczne wprowadzanie ustawień lub pójście na łatwiznę - pozwolić zadziałać automatowi w ACR, ocenić wyniki i zdecydować o korekcie lub pozostawieniu takich ustawień a potem przeniesieniu ich na pozostałe zdjęcia.
    Dopóki robisz w rawach nie ma problemu, poradzisz sobie w końcu.

Tak na przyszłość, dobrą praktyką może być ustawienie stałej temperatury w aparacie. Później, nawet jak będziesz robił zdjęcia w warunkach wymagających innych ustawień, podczas korekty w programie graficznym będziesz wiedział na czym stoisz i automat nie wywinie Ci żadnego numeru. Ja na przykład mam ustawioną stałą temperaturę 5400, która sprawdza się bardzo często.
    Ostatnio edytowane przez Eddie ; 9.09.12 o 21:07
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

Eddie: Kiedy wywołujemy z Rawa to nie ma znaczenia czy to 5400K ustawisz w aparacie ... wystarczy ustawić 5400 lub zbliżone w ACR nawet, gdy było w aparacie auto... pozdrawiam

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Kurde.Troche za duzo pisania.Wstawie same zrzuty,napewno powinny wystarczyc.A jak nie to trzeba bedzie opisac.Załącznik 69875Załącznik 69883Załącznik 69882Załącznik 69881Załącznik 69880Załącznik 69879Załącznik 69878Załącznik 69877Załącznik 69876Załącznik 69884
    Jest to proste jak probna fotka z probnikiem robiona.Te smieszne jasne i ciemne to jak sie bawimy z swiatlami i z czerniami(z wcisnietym Altem-oczywiscie sie bawimy).

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez irek50 Zobacz posta
    Eddie: Kiedy wywołujemy z Rawa to nie ma znaczenia czy to 5400K ustawisz w aparacie ... wystarczy ustawić 5400 lub zbliżone w ACR nawet, gdy było w aparacie auto... pozdrawiam
    Teoretycznie. Kiedyś ustawiłem sobie w aparacie WB-Auto, bo przecież podczas wywoływania z RAWa dowolnie mogę sobie to do porządku doprowadzić. A zresztą ten automat to też nie taki do końca cienias. Nerwicy dostawałem. Okazało się, że jednak w większości przypadków, gdybym miał ustawione jak zawsze stałe 5400, odpadłoby mi dłubanie przy ustawianiu temperatury podczas obróbki. Ale co kto lubi, ja nie twierdzę, że jest to metoda najlepsza z najlepszych. Mi z tym wygodnie.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

| OlyJedi Awatar ayu
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Mirek tutek świetny. Modele BOMBOWE.
    p.s. Muszę zobaczyć co ty tam wstawiłeś .

Wysłane z telefonu
    Lubię sobie popstrykać.