Strona 16 z 28 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 273

Wątek: Przesiadka z FF na OM-D...

| OlyJedi Awatar sylwiusz
    Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Odp: Przesiadka z FF na OM-D...

Hihi, biorac pod uwage jakosc i pozycjonowanie OM-D, to pewnie mimo szybszego "starzenia" sie sprzetu obecnie, to bedzie to cos kolekcjonerskiego za te 30 lat Kto wie? Moze wowczas matryce beda mialy 200 MPix i dynamike 100 dB, ale wejdzie model na "look" ze starych matryc
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert

| OlyJedi Awatar chreasy
    Mieszka w
    Dln Śląsk
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez sylwiusz Zobacz posta
    Nadal zostaje dylemat czarny czy srebrny? Ale rozwiaze go do czasu zakupu
    Przysłuchując się wielu wypowiedziom nt. srebrny/czarny to chwalą tego pierwszego, wygodniejszy/pewniejszy chwyt /anypoślizgowy ?! / Mi osobiście podoba się czarny, ale gdybym miał okazje łopatologicznie oba korpusy porównać (a szkoda, że nie mam) i by wyszło, że srebrny lepiej klei się łapki, to właśnie bym go kupił mimo, że mi się nie podoba. Czarny ładniejszy...ale nie kupuje się apratu, żeby coolowo wyglądał za szybką ale by z nim lepiej się współpracowało i "obcowało".

Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Mialem w lapach jednego i drugiego. Co do uchwytu - nie bylo dla mnie szczegolnej roznicy, moze to kwestia jak kazdy chwyta ten korpus? Bo tu juz dowolnosc jest wieksza, niz jak mamy duzy uchwyt "tu poloz palce!!!"
    A czarny chyba dlatego, ze takiego mialem manualnego LXa, obecnie ME Super i lepiej wyglada ze szklami Panasa w razie czego, bo na srebrnym wygladaja troche jednak dziwnie IMHO A srebrne szkla Olka nie wygladaja znowu tak zle na czarnym OMD, choc przyznaje, ze nieco gorzej niz na srebrnym.
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert

| OlyJedi Awatar chreasy
    Mieszka w
    Dln Śląsk
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

Dzięki @Sylwiusz. No to jak nie ma różnicy co wezme chyba czarną. Ale porównując:

cyt. "W wersji czarnej znajdujące się tam tworzywo jest dość śliskie, więc polecamy wersję srebrną, która oferuje zdecydowanie lepszy uchwyt. "

Widać na obu fotkach, że guma jest inna w obu modelach. Naprawde nie zauważyłeś różnicy w łapie ?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Wersja srebrna ma klasyczny wygląd, czarna to już stylizacja na klimat kewlarowy... a ja czekam na matrycę OMD w taniej prostej puszce i 75/1,8 za realne pieniądze...

| OlyJedi
    Mieszka w
    WROClove
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    a ja czekam na matrycę OMD w taniej prostej puszce i 75/1,8 za realne pieniądze...
    myslisz, że nadejdzie?
    było Lustro jest panasonic lumix Lx100
    (brakuje mi tylko dłUUgiego zUUma)

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez grzeSiuu Zobacz posta
    myslisz, że nadejdzie?
    Prosty PEN? O to jestem spokojny, gorzej może być z urealnieniem ceny 75/1,8.
    Ed.:
    Teraz do mnie dotarło, że prosty pen będzie pewnie bez wizjera... W sumie nie wiem, czy się doczekam, ale to nie mój problem, ja mam czym zdjęcia robić, niech się Olek stara o klienta
    Ostatnio edytowane przez fret ; 24.08.12 o 18:37

Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez chreasy Zobacz posta
    [/I]Widać na obu fotkach, że guma jest inna w obu modelach. Naprawde nie zauważyłeś różnicy w łapie ?
    Nie, nie odczulem jakiejś dużej różnicy, ale główny chwyt dawał "wichajster" na kciuka i palec pod korpusem wymuszony wielkością sprzętu. W kazdym razie to raczej rzecz gustu. Nie słyszałem za bardzo, żeby jakoś właściciele czarnych OMD narzekali na śliskość okładziny. To naprawdę kwestia kosmetyki IMHO (i tradycji, OMy tez byly dostepne w obu wersjach). No i krążą plotki o czarnych 12/45/75 na Photokinie
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert

Jd
    Gość

"Uchwyt mimo dość dużej masy aparatu z obiektywem 12-50 mm jest bardzo wygodny, głównie za sprawą sporej wypustki na tylnej ściance. Na przedniej ściance także znajdziemy przetłoczenie na palce. W wersji czarnej znajdujące się tam tworzywo jest dość śliskie, więc polecamy wersję srebrną, która oferuje zdecydowanie lepszy uchwyt. Czyżby była to sugestia producenta, że do wersji czarnej powinniśmy wyposażyć się w dodatkowy uchwyt?"

Cytat z testu na FOTOPOLIS

Jak kupiłem srebrny - po prostu bardziej mi sie podobał. Może z sentymentu do czasów analogu ?

Dzisiaj byłem w MediaMarkt w M1 na Ratajach w Poznaniu. W gablocie był OMD z 12 mm (okazało się ,że atrapa) ale też ładny. W tej samej gablocie był tez bezlusterkowiec Fuji. Straszny kloc - brzydki i wielki - pomijając ,że drogi.
    Ostatnio edytowane przez Jd ; 24.08.12 o 19:26

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Uchwyt jest ok, ale zastrzeżenia mam do przycisków pod kciukiem i umieszczenia tylnego kółka, do którego nie mogę dosięgnąć palcem, bo dostęp blokują okulary, które mam na nosie - kółko jest zbyt blisko wizjera.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb