Witam mam E300 z obiektywami gripem itd ale dopada go starosc i zastanawiam sie nad czyms nowym jaki aparat polecacie do fotografii studyjnej i reklamowej po wydrukinie mam pojecia ktory z nowych aparatow jest w klasie E300
Witam mam E300 z obiektywami gripem itd ale dopada go starosc i zastanawiam sie nad czyms nowym jaki aparat polecacie do fotografii studyjnej i reklamowej po wydrukinie mam pojecia ktory z nowych aparatow jest w klasie E300
(...)i siedzę tu jak mała glista to jestem ja a to jest telewizja (...)
w klasie e300? chcesz nastapna amatorska puche... http://www.olympusclub.pl/olypedia/i...?title=Korpusy![]()
BTW.
czym sie objawia starosc .... bo moze moj tez juz jest stary![]()
List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać
Coś mi się wydaje, że do fotografii studyjnej i reklamowej to nadaje się każdy aparat, chociaż oczywiście lepiej wybrać ten tzw. małoszumny i o jak największej rozpiętości tonalnej/dynamice/ Lepiej pomyśl nad wyposażeniem studia, nad akcesoriami do fotografii reklamowej / np. o stole bezcieniowym, tłach, lampach zewnętrznych itp/ i o kasie na zakup jako takich obiektywów, a nie odkryję Ameryki, że najlepsze są stałki, a te do tanich nie należą. Powodzenia.
Ze swojej strony mogę polecić E-330, bardzo udana konstrukcja jeśli koniecznie chcesz już teraz coś świeższego. Tym bardziej, że jest teraz osiągalny (jeszcze) za rozsądne pieniądze. I uważam że to lepszy kompromis niż zakup nowego E-510, nawet jeśli brakuje mu stabilizacji. Jeżeli Twój E-300 naprawdę tak mocno się zestarzał, E-330 powinien pozwolić Tobie przeczekać aż rynek i ceny ochłoną po pojawieniu się zapowiadanego, profesjonalnego E-next'a.
torwald:
co rozumiesz przez obiektywy? jeśli posiadasz zwykły, ciemny/aberrujący double kit, to pomyśl raczej o lepszych słoikach, niż o wymianie body.
obiektyw to podstawa... wybierz sobie jeden z modeli: 14-54, 11-22 lub 50 macro i postaraj się go zakupić. wtedy zobaczysz jaką przyjemność może sprawiać focenie. jaśniejszy obiektyw to niższe szumy i jasność we wzierniku = druga młodość E-300.
p.s. E-330 zjada E-300 na śniadanie... trzeba tylko uważać na światła...
kitowych od dawna nie uzywamchyba ze musze do studia przesiadlem sie na M42 troche taniej a zdjec nie robie znow 1000 dziennie piszac o starosci mialem na mysli technologie sam aparat jest w swietnym stanie aparat jest dla mnie narzedziem pracy i do tej pory nie mialem czasu posiedziec nad zakamarkami tego aparatu powiem wam ze nawet nie wiem jak sie do menu serwisowego wchodzi
nie mam na to czasu moze tkwi w nim sila o jakiej jeszcze nie wiem
![]()
to zamiast zmieniać body dokup 14-54 i 50 - aparat odkryjesz na nowo. Szkiełka świetnej klasy jedne z najlepszych na świecie a body 300 jest świetne i nie warto go zamieniać (przepłacając) dla LV i stabilizacji.
Tak jak moi przedmówcy uważam, że zmiana body na podobnej klasy nic nie wniesie nowego w jakość Twojej pracy. Pomyśl o profi szkłach Zuiko zamiast M-42. Chyba, że kupisz nowy "flagowy" model E-systemu oraz godne tego body szkła. "Słoikiem" to można focić "u Cioci na imieninach".
Czarny aparat z gorszego systemu
Moja galeria: http://picasaweb.google.com/Cadman1959
moze macie racje czlowiek jak nie ma weny przez tydzien to zaczyna upatrywac przyczyny tego stanu rzeczy w sprzecieprzyzwyczailem sie do e300 i powiem szczerze ze nie wiem czym moglaby mnie wzbogacic e510
moze szybkoscia ?? jak fotografuje swoje dziecko to czasem niedomaga
ale chyba nie ma aparatu ktory nadazy za dziecmi
robilem poroznanie e300 z d80 i powiem ze moje kolory sa pelsze sa jakies sztuczki jakich nie ma w menu ??? chetnie bym poznal
Dokup lepsze szkla do E300, jak 14-54, 11-22, 50-200 czy 50. 14-54 i 50 kosztuja kolo 2k, czyli nawet mniej niz musialbys dac za E-510. Oczywiscie, E-510 da Ci mniej szumu, stabilizacje i LV. Zadaj sobie jednak pytanie, czy jest to Ci to naprawde potrzebne? Mysle, ze wiecej da Ci wymiana kitu na 14-54. 14-54 ma calkiem szybki AF![]()