Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Przesiadka z kompaktu na lustrzanke, jak sobie radziliscie.

Awatar wgerwat
    Mieszka w
    Chester UK
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Przesiadka z kompaktu na lustrzanke, jak sobie radziliscie.

Witam,
    Przymierzam sie od dluzszego czasu do przesiadki z kompaktu na lustrzanke. Moim typem jest E-510 (mam nadzieje, ze cena niedlugo spadnie)
    Dla mnie kompakt ma ta niezaprzeczalna zalete ze podczas kadrowania na ekranie widac to co otrzyma sie na zdjeciu.
    Jak dla mnie robienie zdjec lustrzanka, jest troche po omacku (ciagle odwoluje sie do tego co napisalem wczesniej)
    W zwiazku z tym mam pare pytan zwiazanych z roznicami w samej technice fotografowania.

Czy efekt zmiana kompensacji ekspozycji oraz zmiana pomiaru swiatla jest widoczna patrzac prze wizjer ( nie mam na mysli podgladu LV)?

Czy w przypadku lustrzanki efekty zmiany parametrow widoczne sa dopiero po podgladnieciu zrobionego zdjecia (nie mam na mysli podgladu LV)

Czy bylo wam trudno przestawic z kompaktu na lustrzanke?

Dziekuje za wszystkie komentarze
    Przepraszam że żyje, to JUŻ się nie powtórzy ......

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria

Re: Przesiadka z kompaktu na lustrzanke, jak sobie radzilisc

Cytat Zamieszczone przez wgerwat
    Czy efekt zmiana kompensacji ekspozycji oraz zmiana pomiaru swiatla jest widoczna patrzac prze wizjer ( nie mam na mysli podgladu LV)?
    Nie

Czy w przypadku lustrzanki efekty zmiany parametrow widoczne sa dopiero po podgladnieciu zrobionego zdjecia (nie mam na mysli podgladu LV)
    Tak

Nie

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria

Witam,
    Przymierzam sie od dluzszego czasu do przesiadki z kompaktu na lustrzanke. Moim typem jest E-510 (mam nadzieje, ze cena niedlugo spadnie)
    Dla mnie kompakt ma ta niezaprzeczalna zalete ze podczas kadrowania na ekranie widac to co otrzyma sie na zdjeciu.
    Jak dla mnie robienie zdjec lustrzanka, jest troche po omacku (ciagle odwoluje sie do tego co napisalem wczesniej)
    W zwiazku z tym mam pare pytan zwiazanych z roznicami w samej technice fotografowania.

Dziekuje za wszystkie komentarze
    1. wizjer jest optyczny zmian ekspozycji njie uświadczysz

2. głównie tak, choć NP zmiany GO możesz zobaczyć za pomocą podglądu GO

3. trochę to trwało, ale to raczej przyjemność była
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

[...]

Masz zawsze tryb AUTO oraz programy tematyczne, wiec spokojnie

Przejscie na lustrzanke bylo bezbolesne No, oprocz poczatkowego bólu rąk od ciężaru
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Przesiadka z kompaktu na lutstro to sama przyjemnosc. Ogrom mozliwosci, tryb manualny bajka... no i tylko swieze pomysly potrzebne

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kriss642
    Przesiadka z kompaktu na lutstro to sama przyjemnosc. Ogrom mozliwosci, tryb manualny bajka... no i tylko swieze pomysly potrzebne
    ja miałem problem z kadrowaniem przez wizjer ale bodajże do 2 wypadu - potem było już dużo lepiej niż w kompakcie
    www.tekkenolandia.pl
    E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    kwestia wprawy ( niestety mi jej jeszcze brakuje). najwazniesze jest to zeby czerpac przyjemnosc z focenia. Dzieki temu ma sie zapal do robienia fotek a co za tym idzie z biegiem czasu zdobywanie doswiadczenia i umiejetnosci(mam nadzieje ze te umiejetnosci i ja zdobede po jakims czasie ).

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Dokladnie tak jak napisal kriss642. Aparat trzeba uzywac w przeciwnym razie noś ze sobą instrukcję. Przesiadka nie jest ciezka ale dla niektorych moze byc zniechecajaca bo małpka robi wszystko za fotografujacego i fotki prawie zawsze są piękne. Zas lustro przez wieksza swobode ma wieksze mozliwosci stosowania ale trzeba wiedziec jak to wykorzystac. A niezbedna wiedze zdobywa sie (na solidnej podbudowie teoretycznej) praktyką, czyli foć, foć foć. Po jakims czasie sam zobaczysz jakie wychodza fotki kiepskie z lusterka obslugiwanego przez nieobeznaną osobę jak poprosisz kogos obcego zeby zrobil ci zdjecie twoim aparatem.
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi Awatar voovoo2
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Przygotuj sie takze na lekki szok po zrzuceniu fotek do komputera.Byc moze będziesz załamany ich kiepską ostroscią.
    Dzisiejsze lustrzanki cyfrowe (nie mowię o tych z gornej półki) nie maja juz tych wizjerow co stare analogi.Nie posiadaja takze często pryzmatu pentagonalnego.Skutkiem tego obraz jest mniej jasny,z reguły nie pokrywa 100% pola widzenia obiektywu i jest zdecydowanie mniejszy niz w analogach lub super profi lustrzankach.Niektorym to nie przeszkadza.Mnie wiekowemu facetwi przeszkadzało i wybrałem "dziadka" E-1 Jezeli jestes przyzwyczajony do kadrowania na LCD to tej drobnej "ułomnosci" E-510 nawet nie zauwazysz.
    Napisałem to wszystko aby przy okazji Twojego pytania przypomniec niektorym o wielkiej przyjemnosci fotografowania lustrzanką,ktora posiada duzy i jasny wizjer.Pozdrawiam
    Fujifilm X100, mju II, panasonic sx1, Fujifilm Wide 210 Instax.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Jak się przesiadłem? Jednego dnia pozbyłem się kompaktu i kupiłem lustro Od razu mi się spodobało - po paru tygodniach utraciłem zdolność kadrowania przez LCD, jest to dla mnie dziwne i po prostu mi juz nie wychodzi

Jedyny minus to wypad "z kimś" - strasznie potrafi zrzędzić gdy 10min "tracę" nad jakimś ujęciem - tutaj przydałaby się większa wprawa, żeby w razie potrzeby nie rozkoszować się zabawą tylko szybko a porządnie cyknąć i dalej