Strona 12 z 28 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 273

Wątek: Przesiadka z FF na OM-D...

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Odp: Przesiadka z FF na OM-D...

Cytat Zamieszczone przez sylwiusz Zobacz posta
    ... Taki Me Super, OMD czy LX byly super male i ludziom to nie przeszkadzalo. Fajnie, ze wreszcie Olek wyszedl z "cienia" z OMD.
    Nic by Olkowi nie pomogła najlepsza puszka, gdyby nie rozluźnił związków z Panasonicem. Nie sama puszka dala ten sukces, a zmiana dostawcy matrycy i zupełnie inny obrazek generowany przez OMD
    E-M5. podobnymi puszkami są EPL-3 czy EP-3 , różnią się stosunkowo niewiele mimo to mają zasadniczą wadę - słabą matrycę. Puszki Olkowe zawsze były w górnej strefie stanów wysokich.
    E-M5 to produkt finalny połączenia nabytego doświadczenia z puszkami, AF i miniaturyzacją sprzętu przy PEN-ach (a wcześniej puszkach 4X0, 6X0 i E-5) i wartości dodanej - możliwościami nowej matrycy. Olek nie byłby dziś w cieniu, gdyby wykonał ten krok wcześniej, lub gdyby inaczej potoczyły się losy jego zerwanej z winy Kodaka współpracy na dostawę matryc. ale to jest już na opowieść o dziejach technologii
    Ostatnio edytowane przez apz ; 19.08.12 o 08:07
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar geo
    Mieszka w
    widzę Morze
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez gibberpl Zobacz posta
    Jednego nie uwzględniasz. 85 dla FF to 85, 75 dla m4/3 to 150 dla FF. Oznacza to mniej więcej to, że od obiektu będziesz musiał stać dwa razy dalej aby go zmieścić w kadrze w porównaniu do 85 dla FF. To dziwne, bo od lat wpajano nam, że 85mm FF to ogniskowa do portretów. Nie rozumiem za bardzo istnienia obiektywu 75/1.8 w m4/3 poza tym, że w połączeniu z OM-D wygląda bardzo Pr0. Ogniskowa 85 jest jeszcze bardzo zbliżona do kąta widzenia dla oka ludzkiego, kasuje się przerysowania z ogniskowych 35 i 50mm, dlatego jest genialna do portretów. 75 w m4/3 czyli tak naprawdę 150 w FF, daje już na tyle spłaszczoną perspektywę, że czuć znaczne oddalenie obiektu fotografowanego od aparatu co zalatuje raczej portretami a'la paparazzi.
    też tak myślałem, ale jak porobiłem parę portretów to właściwie najlepszy jest zakres 100-200 na ff. Mam teraz sigmę 180 mcro i według mnie to genialne szko portretowe tylko trzeba się dobrze ustawić.Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC_7803_cr1.jpg
Wyświetleń:	180
Rozmiar:	450,2 KB
ID:	68589
    Ostatnio edytowane przez geo ; 19.08.12 o 08:05
    A7II słoiki
    jerzykulesza.zenfolio.com

| OlyJedi Awatar sylwiusz
    Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Nic by Olkowi nie pomogła najlepsza puszka, gdyby nie rozluźnił związków z Panasonicem. Nie sama puszka dala ten sukces, a zmiana dostawcy matrycy i zupełnie inny obrazek generowany przez OMD E-M5...
    Obie rzeczy sa tutaj wazne. Zaden z dotychczasowych korpusow m4/3 nie klasyfikowal sie jako umowny segment semi-pro i po prostu oprocz matrycy nie spelnialy wielu wymagan co bardziej wymagajacych...

---------- Post dodany o 08:42 ---------- Poprzedni post był o 08:39 ----------

Cytat Zamieszczone przez geo Zobacz posta
    też tak myślałem, ale jak porobiłem parę portretów to właściwie najlepszy jest zakres 100-200 na ff. Mam teraz sigmę 180 mcro i według mnie to genialne szko portretowe tylko trzeba się dobrze ustawić.
    Kurcze, przypomniales mi, ze jeszcze w czasach analogow mialem te Sigme 180 Macro i faktycznie dawalo sie nia zrobic swietne portrety. Zrobilem wowczas cala sesje plenerowa z okazji slubu mojej siostry, a kilka zdjec wyladowalo nawet w lokalnej, nimieckiej gazecie Ergo - potwierdza sie, ze okreslenie "portretowka" to rzecz wzgledna.
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert

Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

A tak z ciekawosci. Jak radzicie sobie na OMD ze skala odleglosci? Powiedzmy, ze jest noc, nie da sie w terenie ustawic odleglosci uzywajac AF po ciemku, chcialbym zrobic zdjecie ustawiajac sobie hiperfokalna. Czy OMD wyswietla orientacyjna ustawiona odleglosc w trybie manualnym?
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Inżynierowie Olympusa stwierdzili, że użytkownicy OM-D nie są aż tak zaawansowanymi fotografami, aby potrzebowali takiej funkcji. W związku z czym jej nie zaimplementowali do tego aparatu.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Szkoda, przydaloby sie czasem. Pewnie technicznie tez nie byloby trudne, bo chyba szkla ZD przekazuja info o ustawionej odleglosci ostrzenia do korpusu. Swego czasu pamietam, ze w analogowej Minolcie Dynax 7 byl nawet taki bajer, ze pokazywala na jej duzym wyswietlaczu po prostu zakres glebi ostrosci przy zadanych parametrach ekspozycji i ustawionej odleglosci ostrzenia...
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Cóż niestety takiej funkcji nie ma. Tak samo jak nie ma peakingu przy ostrzeniu manualnym.

Ciekawe czy Olek da kiedyś wsparcie dla zewnętrznych aplikacji, tak jak Sony zamierza w najnowszych NEXach?

Wtedy takie rzeczy można by załatwić dodatkową aplikacją pewnie.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Technicznie jest to możliwe i w kamerach Panasa, tych z bagnetem mikro 4/3, już to jest.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Znaczy sie ewidentnie nie pomysleli kurde :-/ Jest jakis bezposredni mail do dzialu R&D?
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    Cóż niestety takiej funkcji nie ma. Tak samo jak nie ma peakingu przy ostrzeniu manualnym.

Ciekawe czy Olek da kiedyś wsparcie dla zewnętrznych aplikacji, tak jak Sony zamierza w najnowszych NEXach?

Wtedy takie rzeczy można by załatwić dodatkową aplikacją pewnie.
    Taka funkcja jest , odległość ostrzenia widnieje w exifie. Nie jest wyświetlana....
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro