Znalazlem ciekawy watek na Flickr, zdecydowana wiekszosc "konwertow" zadowolona z przesiadki:
http://www.flickr.com/groups/om-d_us...7629604888614/
Znalazlem ciekawy watek na Flickr, zdecydowana wiekszosc "konwertow" zadowolona z przesiadki:
http://www.flickr.com/groups/om-d_us...7629604888614/
Pozdrowienia
Sylwek
the convert
Sylwiusz zastanów się tylko czy OMD będzie pasował do Ciebie i do tego co fotografujesz - FF raczej nabyłeś w określonym celu?
OMD też bardzo mi się podoba ale nie planuję na razie żadnych zmian. Przyjemnie jest poczytać o nowym sprzęcie ale mój aparat b.lubię, mam kilka ciekawych szkieł i na zamianie sporo straciłbym. Teraz planuję tylko robienie zdjęć a potem zobaczę.
Może tylko za jakiś czas przytulę któregoś Pena z kitem (e-pl3?) mam jeszcze lampę i teleobiektyw 4/3 - dokupiłbym jedną stalkę i miałbym coś lekkiego na wyjazdy.
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)
Halo, ja się przesiadłem z 5dI i to żeby było śmiesznie na E-P2 + Panas 20/1.7 + Panas 45/1.8. Na FF Canona bawiłem się większością szkieł poza jakimiś bazzokamiPrzesiadłem się bo mi wymiary i waga nie odpowiadały. Fotografuję dla przyjemności a noszenie 5d z 24-70L było bolesne - dosłownie, nie możesz mieć takiego zestawu zawsze przy sobie. Przesiadając się byłem przygotowany na znaczny spadek jakości... i wiesz co... i nic! E-P2 to nie OM-D, w którego pewnie zaraz wskoczę ale i tak jest super. Uprzedzam jednak, że jak sądzisz że zrobisz dużą oszczędność to się zdziwisz
Jedynie tęsknię za 85L
no ale cóż nie można mieć wszystkiego.
He, 7D to APS-C, ale topowa maszyna, wiec cenna uwaga!
---------- Post dodany o 09:58 ---------- Poprzedni post był o 09:53 ----------
Nie kupowalem w okreslonym celu. Po prostu spodobala mi sie A850 jak ja pozyczylem od Sony PolskaGlownie ilosc szczegolow - porownanie mialem tylko do owczesnie uzywanego K10D, ktory mial "tylko" 10 MPix. Ogolnie jestem obecnie amatorem. Tak, mialem takie mysli, ze moze wroce do fotografowania slubow, ale po paru latach ta mysl przeszla mi zupelnie. Zreszta - przy obecnym stanie rzeczy z OM-D nie byloby i z tym problemu...
Ty uzywasz obecnie K-5? Tez myslalem troche nad nim, ze wzgledu wlasnie na wielkosc i lekkosc przy swietnych parametrach, ale dobra, firmowa szklarnia zrobila sie ostatnio cholernie droga, drozsza niz Zuiko i szczegolnie brakuje mi malego, lekkiego UWA - w m4/3 mamy 9-18, 7-14 i 12/2 - wszystko naprawde niewielkie i lekkie. Jedyny, bardzo fajny, maly, metalowy DA 15/4 ma niestety wbudowana na stale oslone p-sloneczna, bardzo utrudniajaca normalne korzystanie z Cokina, a to wazne dla mnie...OMD też bardzo mi się podoba ale nie planuję na razie żadnych zmian. Przyjemnie jest poczytać o nowym sprzęcie ale mój aparat b.lubię, mam kilka ciekawych szkieł i na zamianie sporo straciłbym. Teraz planuję tylko robienie zdjęć a potem zobaczę.
Może tylko za jakiś czas przytulę któregoś Pena z kitem (e-pl3?) mam jeszcze lampę i teleobiektyw 4/3 - dokupiłbym jedną stalkę i miałbym coś lekkiego na wyjazdy.
---------- Post dodany o 10:02 ---------- Poprzedni post był o 09:58 ----------
Oooo... prosze bardzoNo coz, 85L ze swiatlem 1.2 ciezko czyms zastapic w jakimkolwiek systemie. Pewnie choc troche pomoze otrzec lzy 75/1.8
Uzywales jakiejs canonowskiej 50? Duzy przeskok (poza katem widzenia oczywiscie) po przejsciu na 45/1.8?
Pozdrowienia
Sylwek
the convert
Używałem 45/1.8 z E-P1 i teraz używam Nikkora 50/1.4D z D700. Może nie Canon, ale jest odnośnik. Nie można bezpośrednio porównać tych dwóch obiektywów, ponieważ pomimo podobnej jasności i GO to mZuiko 45/1.8 daje mniejszy kąt widzenia, w przeliczeniu na ogniskową full frame to nieklasyczna 90, najbliższym odpowiednikiem u Canona i Nikona jest 85/1.8, które to z kolei ma papierową GO, dwukrotnie płytszą niż 45/1.8.
W opinie dotyczące sprzętu z for zagranicznych coraz mniej wierzę. Tam grasują wynajęci przez firmy produkt seterzy.
Ostatnio edytowane przez gibberpl ; 16.08.12 o 10:29
Rolleicord, Canon
flickr
Witam wszystkich, dołączyłem do waszego forum właśnie ze względu na Om-d, którego już miałem w łapkach na krótki teścik i tak zaczęła się moja " choroba". Porównywałem go do kilku innych sprzętów ale jednak jakość, którą oferuje Om-d jest powalająca zarówno w przypadku zdjęć jak i filmów co mnie akurat równie kręci.
Jak kupie go dzisiaj lub jutro to odezwę się z jakimś obrazkiem, pozdrawiam wszystkich serdecznie.