No wlasnie, tylko w EXIFie to przyslowiowa musztarda po obiedzie. Czyli jest ta dana, tylko O zapomnial dac mozliwosc wyswietlania jej w biezacym kadrze, przed zrobieniem zdjecia![]()
No wlasnie, tylko w EXIFie to przyslowiowa musztarda po obiedzie. Czyli jest ta dana, tylko O zapomnial dac mozliwosc wyswietlania jej w biezacym kadrze, przed zrobieniem zdjecia![]()
Pozdrowienia
Sylwek
the convert
Przyczyną może być nie lenistwo inżynierów Olka czy względy marketingowe, ale np. ochrona patentowa. Ktoś mógł opatentować takie rozwiązanie, a Olek nie chce płacić za licencję. Sądzę, że wiele funkcji aparatów to nie są wynalazki ich producentów, tylko jakichś innych firm, które potem każą sobie za te wynalazki płacić. A opatentować można nawet najgłupszą pierdółkę - kto pierwszy, ten lepszy.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Zastanawiam sie tylko na co mialby byc ten patent? Bo skoro info jest zawarte w EXIFie to i wyswietlane moze byc. Jak widac Panasowi udalo sie.
Pozdrowienia
Sylwek
the convert
to chyba nie patenty... W Panasonicu przy ostrzeniu manualnym wyskakuje taki suwaczek "blisko-daleko". Podobnie miałem w stareńkim kompakcie Samsunga. Nowy Samsung NX (czytałem w manualu bo aparatu nie mam i nie zamierzam mieć) to tę linijkę nawet w jednostkach wyskalowaną. więc to raczej rozwiązanie oczywiste a takich raczej sie nie patentuje (tak IMHO). Temat był już kiedyś wałkowany...
Ostatnio edytowane przez Jan_S ; 20.08.12 o 15:52 Powód: /szyk zdania
Moze zbiorowa petycja do Olympusa zatem?![]()
Pozdrowienia
Sylwek
the convert
ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1
Rzuciłem okiem na kilka exif-ów i odległość wygląda prawdopodobnie. W Canonie była (może nawet jest) automatyka głębi ostrości. Wybierałeś najbliższy punkt, najdalszy, a aparat dobierał przysłonę żeby oba były w GO. Może przy okazji opatentowali coś, co blokuje innych producentów?
Nawet w moim starym kompakcie Canona była wyświetlana skala odległości przy manualnym ostrzeniu...
Obiektywy lustrzanek mają skalę na korpusie, a Olympusowe mikro niestety nie - przydało by się coś na ekranie...
Nie tylko o odległości, ale nawet podawała dof, patrz mój post trochę wcześniej, tak czy inaczej jest to perfekcyjnie możliwe
Pozdrowienia Sylwek
Pozdrowienia
Sylwek
the convert