Dzien dobry. Dawno tu juz nie zagladalem, ale ostatnie miesiace, OM-D itd. zrobily swoje
Duzo juz naczytalem sie o OM-D, wreszcie mozna go kupic i tak zaczely mi chodzic po glowie mysli o przesiadce na m4/3. Do tej pory glowna bariera byl brak odpowiednio zaawansowanego korpusu - wykonanego z metalu, uszczelnianego, z 2 pokretlami itp. To co po prostu polubilem od wielu lat w aparatach z wymienna optyka. A tutaj naglepojawia sie E-M5, zaczal kusic bardzo wysoka jakoscia obrazu no i z mojego obecnego zestawu FF odeszloby 1 kg wagi jakbym cos zblizonego w m4/3 chcial sobie zestawic. Czy ktos moze juz robil taki przeskok? Coraz bardziej szkoda mi pleców, nie chce za pare lat zaczac narzekac na kregoslup, czasem objetosc sprzetu tez ma znaczenie. No i chec dokupienia kolejnych filtrow w systemie Cokin Z dobija cenowo... Glownie fotografuje krajobrazy, czasem portrety. Wymyslilem sobie taki zestawik:
OM-D
M.Zuiko 9-18 - super maly UW z mozliwoscia uzywania Cokina P nawet z 3-filtrowym uchwytem bez winietowania(!!!), ponoc nawet Cokin A daje rade, a jakosc szkla bdb
M.Zuiko 12-50 - tani w zestawie z OM-D, niezly optycznie, macro zblizone do tego co teraz mam z 50/2.8 1:1 na FF...
M.Zuiko 45/1.8 - swietny optycznie, malutki, do portretow z bliska
M.Zuiko 75/1.8 - fenomenalny optycznie i z wykonania, powinien dac mi mozliwosc robienia portretow z podobnym rozmyciem tla jak obecnie daje mi na FF 85 mm przy f2.8, czyli jak dla mnie wiecej nie trzeba...
Co myslicie? Najchetniej uslyszalbym pare slow od "konwertow"Jakies wady takiej zmiany? Czy powyzszy zestaw bylby optymalny do moich zastosowan? Na oko tak
Szukam tez mozliwie duzo galerii ze zdjeciami szczegolnie z dosc nowych 45 i 75, sporo juz obejrzalem, ale moze jest cos, czego na forum nie pokazywano?
Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie, poki co z punktu widzenia usera klasycznej lustrzanki FF![]()