Strona 99 z 475 PierwszyPierwszy ... 4989979899100101109149199 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 981 do 990 z 4745

Wątek: Olympus OM-D E-M5

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Odp: Olympus OM-D E-M5

Narzekacie, taki fajny aparacik a tu tyle narzekania w wątku, Gdyby nie to , że nie chcę mikro o jako jednego aparatu to stałbym w kolejce jak niektórzy.
    I problem nie jest w cenie aparatu, tylko w wycenie złotego przez rynek.

@gietrzy - na wyliczeniu była jedna kwota, w jednym wypadku moim zdaniem (używany aparat ) naliczona bezprawnie. Zapłaciłem - nie będę się z celnikami kopał po kostkach, są przyjemniejsze formy spędzania czasu.

Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar cissic
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    235
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Narzekacie, taki fajny aparacik a tu tyle narzekania w wątku, Gdyby nie to , że nie chcę mikro o jako jednego aparatu to stałbym w kolejce jak niektórzy. I problem nie jest w cenie aparatu, tylko w wycenie złotego przez rynek.
    mysle podobnie. taka uszczelniona puche 4/3 kupuje w ciemno i jestem happy. do m4/3 zniecheca mnie wizjer elektroniczny, ten kolosalny monitor, ktory MZ kompletnie nie pasuje do tej puszeczki oraz kiepska wspolpraca z klasycznymi szklami 4/3 (patrz 14-54 w pierwszej wersji itp). ogolnie chyba czekam na cos wiekszego

dzarro
    Gość

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Narzekacie, taki fajny aparacik a tu tyle narzekania w wątku, Gdyby nie to , że nie chcę mikro o jako jednego aparatu to stałbym w kolejce jak niektórzy.
    I problem nie jest w cenie aparatu, tylko w wycenie złotego przez rynek.

Pozdrawiam AP.
    Wg mnie problem jest w wycenie aparatu względem konkurencji, która w wielu aspektach oferuje więcej a żąda mniej kasy. I niej jest to wyjątek(patrz aktualna cena E5). W dodatku, w przeciwieństwie do 4/3, w m4/3 jest co prawda duży wybór optyki, ale z optyką , które skutecznie wesprze zalety takiej koncepcji aparatu jest już kiepsko - a nawet bardzo kiepsko.
    Na spadek ceny bym nie liczył - ceny na Peny spadają bo to masówka . Np ceny na E-30 zaczęły spadać dość późno, kiedy atrakcyjność tego aparatu była już mniejsza, zwłaszcza dla kogoś, kto chciałby dopiero wchodzić w system 4/3(w takim przypadku była nawet wątpliwa). Oly, podobnie jak inni, nie zmienia zbyt często wyższych modeli - więc nie za bardzo wierzę, że nowy OM-D pojawi się za rok czy półtora roku.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

No a z moich obserwacji - nowy model ile może stanieć? 5 - 10% ? Kiedy - za rok? Za rok pojawi się kolejny w kosmicznej cenie i stary praktycznie znika z rynku. Liczę jeszcze na OJ albo będę się dalej cieszył posiadanym od kilku miesięcy epl3.

Tak apropos epl3 z kitem staniał od listopada o jakieś 60 zł (za ceneo). Nie warto byłoby czekać.

dzarro
    Gość

Cytat Zamieszczone przez cissic Zobacz posta
    mysle podobnie. taka uszczelniona puche 4/3 kupuje w ciemno i jestem happy. do m4/3 zniecheca mnie wizjer elektroniczny, ten kolosalny monitor, ktory MZ kompletnie nie pasuje do tej puszeczki oraz kiepska wspolpraca z klasycznymi szklami 4/3 (patrz 14-54 w pierwszej wersji itp). ogolnie chyba czekam na cos wiekszego
    EVF ma jedną zasadniczą wadę - bezużyteczność przy minimalnej ilości światła(tak jest np. w SLT). Aczkolwiek jest to wada istotna tylko w niektórych zastosowaniach. Ja już teraz miałbym opory żeby kupować lustrzankę, nigdy zresztą jej nie używałem - nie licząc okazjonalnych pstryków sprzętem kumpla. OK - widok w wizjerze bez dwóch zdań jest bardziej komfortowy, ale w dobrych warunkach różnice nie są aż tak duże a i w gorszych nie przyćmiewa to dla mnie podstawowych zalet EVF. Dla mnie bezcenny jest fakt, iż w 85-90% dostaje zasadniczo trafny komunikat czy zdjęcie będzie prześwietlone/niedoświetlone i przed jego zrobieniem mogę dokonać korekt. Oczywiście, jak ktoś używa lustrzanki ma już swoje nawyki, ale jak pomyślę, że miał bym teraz przestawiać się w drugą stronę, bawić się w jakieś przełączanie live-view i w histogramy(w G-1 praktycznie go nie potrzebuję) to dochodzę do wniosku, że gra nie jest warta świeczki.

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

dzarro,

dziwne, bo tam gdzie nie ma swiatla, to evf jeszcze cos podbije z szumami i cokolwiek widac, a na matowce to mam ciemnooosc

pozdrowionka
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

| OlyJedi Awatar hellbike
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

ngdy nie uzywalem elektronicznego wizjera, ale z tego co czytalem, to wlasnie uzytkowalnosc przy kiepskim oswietleniu to najwieksza korzysc wizjera elektronicznego nad optycznym.

dzarro
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Janeczek Zobacz posta
    dzarro,

dziwne, bo tam gdzie nie ma swiatla, to evf jeszcze cos podbije z szumami i cokolwiek widac, a na matowce to mam ciemnooosc

pozdrowionka
    Też tak myślałem, ale tu jest wątek z forum sony/minolta gdzie redaktor z Digital Foto Video dość przekonująco, w dodatku w oparciu o doświadczenie praktyczne, wyłuszcza co i jak. Mam na myśli post nr 60 - ten długaśny:

http://klubkm.pl/forum/showthread.php?t=41503&page=6

Oczywiście nie chodzi o akcje typu -nocna fota na oświetlonej ulicy. Dla mnie ta wada nie jest istotna bo na pustynię się nie wybieram. Ponoć w Panasach ta wada aż tak nie doskwiera bo jest stosowane inne odświeżanie.

Ostatnio edytowane przez dzarro ; 2.04.12 o 14:01

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Ja używałem evf w kamerze Canona w czasach DV. Zdecydowanie wizjer był lepszy od ekranu LCD przy skrajnych warunkach oświetleniowych.

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    EVF ma jedną zasadniczą wadę - bezużyteczność przy minimalnej ilości światła
    Dobre, ostatnio fociłem GH2 na 12800, f/1.4, 1/10 przy włączonej żarówce 21W... w drugim pokoju. Fiolet z sensora zniknął po auto korekcja koloru (PSE). Które lustro twoim zdaniem pokazałoby COKOLWIEK w wizjerze?
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Uprawnienia umieszczania postów