Strona 149 z 475 PierwszyPierwszy ... 4999139147148149150151159199249 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.481 do 1.490 z 4745

Wątek: Olympus OM-D E-M5

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Odp: Olympus OM-D E-M5

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Może pomiar punktowy dokonywany jest tylko w samym centrum kadru, bez względu na to, jaki punkt AF wybierzesz?
    Jest tylko jeden problem, tutaj nie wybierasz punktu, tylko pole AF. Wybranie punktu AF, jest to awykonalne w technologii kontarstowej dla tego typu aparatow.

Wg. instrukcji do epl3 pomiar nastepuje w malym obszarze (2%) i nie jest opisane, ze to jest centralny obszar.

pozdro
    Ostatnio edytowane przez nyny ; 24.04.12 o 19:44
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Mieszka w
    Zoetermeer
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

oki, moze nastepnym razem uda mi sie sprobowac znalesc opcje ustawiania punktu pomiaru

---------- Post dodany o 19:41 ---------- Poprzedni post był o 19:40 ----------

dzieki, bede probowal nadal, pozdrowionka serdeczne

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

Zdaje mi się, że pomiar zawsze jest dokonywany w centrum i nie można go wybrać.

Czyli mierzysz centralnym, blokujesz ekspozycję i przekadrowujesz.
    Ostatnio edytowane przez nightelf ; 24.04.12 o 20:05
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Mieszka w
    Zoetermeer
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

mam jeszcze jedno pytanie, czy fliltr polaryzacyjny nie wplywa znaczaco na dzialanie szybkosci AF, no i oczywiscie szare i polowkowe, brak iso 100 i 1/8000s znaczaco zawezaja mozliwosc na jasnych szklach w dobrym swietle przy uzyskaniu plytkiej glebi, sam z doswiadczenia wiem ,ze przy iso100 na mojej sigmie 50mm,1,4f czasami brakuje i musze dokrecac filter

---------- Post dodany o 20:41 ---------- Poprzedni post był o 20:31 ----------

nie mam doswiadczenia w fotografowaniu nielustrzankami

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez pigool Zobacz posta
    mam jeszcze jedno pytanie, czy fliltr polaryzacyjny nie wplywa znaczaco na dzialanie szybkosci AF, no i oczywiscie szare i polowkowe...
    Takie filtry na pewno wpływają na szybkość pracy AF, w końcu zabierają kilka działek światła. A czy będzie to znaczący wpływ, czy znikomy, zależy od warunków oświetleniowych. W słoneczny dzień pewnie trudno będzie to odczuć, ale np. o zachodzie słońca albo gdzieś w ciemnym lesie AF pewnie zwolni. Zdziwiłbym się, gdyby było inaczej.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria

brak iso 100
    po pierwsze, ISO200 w E-M5, jak ktoś zmierzył = ISO120
    po drugie, 1/4000 nie starcza... naprawdę??
    po trzecie, sprawdzaj zawsze co piszesz słownikiem, bo ładujesz błędów co nie miara...

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

nie mam doswiadczenia w fotografowaniu nielustrzankami
    Przełącz swoją lustrzankę w tryb LiveView (jeśli masz) i zaczniesz nabierać doświadczenia. To działa tak samo.
    The question is: What is a Mahna Mahna?

Mieszka w
    Zoetermeer
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

sorry nie mam polskich znakow, w e 330 autofokus w podgladzie raczej do bystrych nie nalezy, i jak juz to przewaznie korzystam z manualnego ostrzenia, i zupelnie inaczej bylo realizowane ostrzenie w podgladzie live viev anizeli obecnie w systemie micro 4/3. z tego co zauwazylem podczas trzy godzinnej zabawy z om-d5 to nie ma on punktow a strefy pomiaru ostrosci

---------- Post dodany o 22:51 ---------- Poprzedni post był o 22:46 ----------

tak zdarzalo mi sie przeswietlic zdjecie na 1/4000s robiac portret na wysokosci ponad 3000mnp, ratowalem sie wtedy polarem i podczas wywolywaniazmiejszalem ekspozycje

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

sorry nie mam polskich znakow, w e 330 autofokus w podgladzie raczej do bystrych nie nalezy, i jak juz to przewaznie korzystam z manualnego ostrzenia, i zupelnie inaczej bylo realizowane ostrzenie w podgladzie live viev anizeli obecnie w systemie micro 4/3. z tego co zauwazylem podczas trzy godzinnej zabawy z om-d5 to nie ma on punktow a strefy pomiaru ostrosci
    E-330 chyba faktycznie inaczej ostrzy po LV (Jack tłumaczył w Podlesicach). A co do obszarów - tak ostrzą bezlusterkowce. Nie da się ostrzyć w "punkt"
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Huff porównuje filmiki E-M5 do konkurencji
    http://www.stevehuffphoto.com/2012/04/24/olympus-om-d-hd-video-samples-and-fuji-x-pro-1-side-by-side-video-test/

"OM-D gets almost everything right. It’s fast, it’s accurate, it exposes correctly, competes with the X-pro at high ISO (will see this in my review) even at 6400 ISO, has a tilt EVF, is built very well, weatherproofed, great video quality, superb IS in the body, EVF…I mean, it has it all and for $999 you can get a body and for a few hundred a Panasonic 14 and 20. It’s the more well rounded camera without a doubt. I like it, and will say so. No Bias, no trickery. Just facts. Also, the video shows how slow the AF of the X-Pro 1 is – with video it is on continuous AF but had a very hard time in that lighting. The Oly blazed through it no problem."
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 25.04.12 o 06:49
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Uprawnienia umieszczania postów