W końcu Leica M9 ma pełnoklatkowa patryce CCD Kodaka ;D... mysle ze na tym powinnismy zakończyć ten temat...
W końcu Leica M9 ma pełnoklatkowa patryce CCD Kodaka ;D... mysle ze na tym powinnismy zakończyć ten temat...
Kodak ... Kodak ... ja tez mam Kodaka w aparacie ... ale klisze , Portra 160![]()
To oszczędzaj bo nie za długo jeszcze będziesz miał tą przyjemność -ja kupiłem sobie małą turystyczną lodówkę specjalnie na klisze
Bo w dalszym ciągu nie dociera do mnie "rewolucyjna jakość " cyfrowego obrazu -widocznie mamusia coś paliła będąc brzemienna?
Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 6.04.12 o 01:22
he he , ja dostalem przydzial na polke w drzwiach lodowki, stoja tam sobie Kodak Portra i T-max
a co do OM-D , wydaje mi sie ze my patrzymy na niego ze zlej "perspektywy" dla ludzi z bogatszych krajow , taki OM-D bedzie drugim albo 3 aparatem ... ot taki gadzet , ktory pewnie swietnie sie bedzie sprzedawal
u nas , pewnie bedzie innaczej
Olympus mial pewnie dwie mozliwosci , robic aparaty dla jakiejs niszy , matryce o malej rozdzielczosci , niskim ISO ale dobrej jakosci obrazu i wybitnych kolorach na dodatek zamkniete w pancernych body
albo walczyc o masowego klienta , na rynku gdzie niestety pozycje dominujaca maja inne firmy
tylko ze my na ta polityke wplywu nie mamy , wiec nie ma co zolci wylewac , ze Olympus nie zrobil tego czy tamtego ...
ja bardzo lubie swoj zestaw Olka , ale przyjdzie kiedys taki dzien , kiedy stwierdze ze posiadany aparat mnie ogranicza ... i jezeli Olek nie bedzie mial czegos fajnego w duzym 4/3 pojde do innej firmy , ale nie widze sensu zeby niepotrzebnie sie nakrecac jaki to Olek zly![]()
chociaz z drugiej strony , patrzac co Mirek robi E-510 z kitami , to moga minac lata swietlne zanim , uczciwie bede mogl powiedziec ze moj sprzet mnie ogranicza![]()
Czy ktoś się orientuje jak będzie działał AF w tym OMD z obiektywami 4/3 ale starszego typu (np.14-54 w pierwszej wersji) , z adapterem mmmf-3 ?
E-3 z kitem,C-55, Canon T80 z kilkoma FD i AC oraz trochę antyków
E-1 z pewnością był solidnym aparatem ale tej matrycy (a właściwie obrazka z aparatu) już bym tak nie idealizował.
Taka ciekawostka:
Subpiksele G (zielone) na matrycy są rozłożone na szachownicy.
Statystycznie suma wartości z pikseli linii parzystych i nieparzystych
(poziome czy pionowe to bez znaczenia - szachownica)
powinna być taka sama.
W E-1 różnica była na poziomie ok 1.5%
W E-300, E-500 już lepiej - ok. 0.7%
W dalszych konstrukcjach spadło praktycznie do zera.
Na ISO100 jeśli był z tego powodu szum to był ledwo zauważalny ale przy wyższych ISO to faktycznie mogło powodować większe szumy.
Prawdopodobnie za to większą winę ponosi Olympus (wzmacniacze, przetworniki A/C itp) niż sam Kodak.
Gdyby wszystko było idealne to ludzie by tak masowo nie zamieniali E-1 na E-3.
ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1
owczy pęd -gdyby tak nie było ludzie nie pozbywali by się E-3 za tak śmieszne pieniądze
Tymczasem stary e-400 (błąd olka z intemenplacją) i tak rozłożył późniejsze konstukcje na łopatki * i pokazał wielu "byłym" E-3kowcom paradoks w "ewolucji" matryc.
Gdyby był PEN bez możliwości filmowania (dramatyczny rolling-shutter) ale z taką matrycą jak tamta (albo z e-300) i nowym softem jako linia równoległa dla panasonicowego crapu -było by bardzo ciekawie.
Niestety -tak się nie stało i już nie stanie.
Jeśli jest tak dobrze to skąd powszechne chwile szczytowania przed każdą większą premierą olka?
Niestety potem okazuje się że prócz paru dramatycznym akcentów siedzi w tym matrycka z zabawki -KONKURENCJI (bo Panas to najzacieklejsza konkurencja dla Olympus.Corp).
I Jak tu ma być lepiej?
X-10 ,V1, G1-X kładą na łopatki wszystkie nowe olki obrazowaniem -dobrze że to taki shit (konstrukcyja, błędy, idea)bo nikt nie kupiłby olka.
Ps. Myślę że się dobrze bawice?
Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 6.04.12 o 09:46
Nie samym szumem czlowiek zyje, nadal nie rozumiem pedu do niskoszumiacych matryc, tak wiem naturalny proces evo ale czy na pewno?
Kiedys kodak 400 w analogu dawal takie ziarno, ze pewnie dla nie jednego dziecka nowych technologii bylo by to nie do przyjecia teraz, a komu, to wtedy przeszkadzalo?
Na szczescie nie kazdy zyje wysokim, niskoszumiacym iso, choc moze sie wydawac, ze w pewnych aspektach nadaje sie do czegos tam,
jest wielu ludzi, ktorzy znacznie bardziej cenia sobie iso bazowe, a i w trudnych warunkach takim np E1 daja sobie doskonale rade.
Przyzwyczailismy sie, ze teraz aparacik ma robic ladna widokoweczke i do albumu, finalnie w zapomnienie, tu mistrzowie marketingu (Sony) napedzaja rynek milionami puszek bez wartosci z fantastycznymi matrycami typu plastik-fantastik.
Ostatnio robilem sluba, k5 i Me superem, z tego drugiego zrobilem 2 rolki 400 forsowane na 1600, zgadnijcie, ktore odbitki 20x30 podobaly sie klientowi bardziej
pozdrowionka
Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.
Myślę że mynameisnobody , ma trochę racji.Niedawno spłaciłem E-3 , który w tym momencie jest warty tyle co badziewna plastikowa wydmuszka, a wszystko przez kompletnie nieczytelną politykę firmy , choć jestem już pewien ze to absolutnie celowe.Ja po prostu boje się topić kasę w system.
Przyznam ze OM-D podoba mi się, jest w miarę logiczny, widać solidny, ale... co do niego podpiąć? Tą ciemną rurę 12-50, tak naprawdę oprócz dwóch stałek, nie ma nic ciekawego(tym bardzej ze filozofia systemy wręcz wymaga jasnych zoomów).Gdy zobaczyłem ten korpus(OM-D) , pierwsze co zrobiłem - odwiedziłem szklarnię panasa, czyli jest coś na rzeczy.
Choć na usprawiedliwienie muszę przyznać ze w innych systemach jest również chaos(bezlusterkowce), może z wyjątkiem Fuji , który może poważnie zamieszać w rynku jeśli będzie konkurencyjne cenowo.
E-3 z kitem,C-55, Canon T80 z kilkoma FD i AC oraz trochę antyków
danmacz,
ubolewam razem z Toba, kiedys (i to 2x) polasilem sie na E3 + 14-54 i 12-60, z racji gratisow i ok, dzielnie walczylem na Etrojeczce, do czasu kiedy to wrocilem do E1.
Co do szkielek, to polecam Panasy i jasne manuale firm trzecich, (oczywiscie olki 45 i 12 tez) nagle sie okazuje, ze nawet w trudnych warunkach oswietleniowych nie wychodze za iso 400, gdzie obrazek na G1 jest jeszcze spoko.
pozdrowionka
Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.