Strona 109 z 475 PierwszyPierwszy ... 95999107108109110111119159209 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.081 do 1.090 z 4745

Wątek: Olympus OM-D E-M5

| OlyJedi Awatar eFiX
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Odp: Olympus OM-D E-M5

W końcu Leica M9 ma pełnoklatkowa patryce CCD Kodaka ;D... mysle ze na tym powinnismy zakończyć ten temat ...

Centus
    Gość

Kodak ... Kodak ... ja tez mam Kodaka w aparacie ... ale klisze , Portra 160

Banned | OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

To oszczędzaj bo nie za długo jeszcze będziesz miał tą przyjemność -ja kupiłem sobie małą turystyczną lodówkę specjalnie na klisze
    Bo w dalszym ciągu nie dociera do mnie "rewolucyjna jakość " cyfrowego obrazu -widocznie mamusia coś paliła będąc brzemienna?
    Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 6.04.12 o 01:22

Centus
    Gość

Cytat Zamieszczone przez mynameisnobody Zobacz posta
    To oszczędzaj bo nie za długo jeszcze będziesz miał tą przyjemność -ja kupiłem sobie małą turystyczną lodówkę specjalnie na klisze
    he he , ja dostalem przydzial na polke w drzwiach lodowki , stoja tam sobie Kodak Portra i T-max

a co do OM-D , wydaje mi sie ze my patrzymy na niego ze zlej "perspektywy" dla ludzi z bogatszych krajow , taki OM-D bedzie drugim albo 3 aparatem ... ot taki gadzet , ktory pewnie swietnie sie bedzie sprzedawal

u nas , pewnie bedzie innaczej

Olympus mial pewnie dwie mozliwosci , robic aparaty dla jakiejs niszy , matryce o malej rozdzielczosci , niskim ISO ale dobrej jakosci obrazu i wybitnych kolorach na dodatek zamkniete w pancernych body

albo walczyc o masowego klienta , na rynku gdzie niestety pozycje dominujaca maja inne firmy

tylko ze my na ta polityke wplywu nie mamy , wiec nie ma co zolci wylewac , ze Olympus nie zrobil tego czy tamtego ...

ja bardzo lubie swoj zestaw Olka , ale przyjdzie kiedys taki dzien , kiedy stwierdze ze posiadany aparat mnie ogranicza ... i jezeli Olek nie bedzie mial czegos fajnego w duzym 4/3 pojde do innej firmy , ale nie widze sensu zeby niepotrzebnie sie nakrecac jaki to Olek zly

chociaz z drugiej strony , patrzac co Mirek robi E-510 z kitami , to moga minac lata swietlne zanim , uczciwie bede mogl powiedziec ze moj sprzet mnie ogranicza

| OlyJedi
    Mieszka w
    Smardzewice
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Czy ktoś się orientuje jak będzie działał AF w tym OMD z obiektywami 4/3 ale starszego typu (np.14-54 w pierwszej wersji) , z adapterem mmmf-3 ?
    E-3 z kitem,C-55, Canon T80 z kilkoma FD i AC oraz trochę antyków

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez mynameisnobody Zobacz posta
    CMOS to crap straszliwy -taniocha i ersatz dla przeciętnego pstrykacza nikomu niepotrzebnych stopklatek a KODAK CCD FFT (tak właśnie FFT bo tych jakiś tam nikon czy inny YAKUMO nie stosował) to 9 cud świata -to idał spełniony i zesłany z nieba w roku Pańskim 2004 w postaci Olympusa E-1 jedynego i niepokalanego chińszczyzną
    E-1 z pewnością był solidnym aparatem ale tej matrycy (a właściwie obrazka z aparatu) już bym tak nie idealizował.

Taka ciekawostka:
    Subpiksele G (zielone) na matrycy są rozłożone na szachownicy.
    Statystycznie suma wartości z pikseli linii parzystych i nieparzystych
    (poziome czy pionowe to bez znaczenia - szachownica)
    powinna być taka sama.

W E-1 różnica była na poziomie ok 1.5%
    W E-300, E-500 już lepiej - ok. 0.7%
    W dalszych konstrukcjach spadło praktycznie do zera.

Na ISO100 jeśli był z tego powodu szum to był ledwo zauważalny ale przy wyższych ISO to faktycznie mogło powodować większe szumy.

Prawdopodobnie za to większą winę ponosi Olympus (wzmacniacze, przetworniki A/C itp) niż sam Kodak.

Gdyby wszystko było idealne to ludzie by tak masowo nie zamieniali E-1 na E-3.
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

Banned | OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

owczy pęd -gdyby tak nie było ludzie nie pozbywali by się E-3 za tak śmieszne pieniądze
    Tymczasem stary e-400 (błąd olka z intemenplacją) i tak rozłożył późniejsze konstukcje na łopatki * i pokazał wielu "byłym" E-3kowcom paradoks w "ewolucji" matryc.

Gdyby był PEN bez możliwości filmowania (dramatyczny rolling-shutter) ale z taką matrycą jak tamta (albo z e-300) i nowym softem jako linia równoległa dla panasonicowego crapu -było by bardzo ciekawie.
    Niestety -tak się nie stało i już nie stanie.
    Jeśli jest tak dobrze to skąd powszechne chwile szczytowania przed każdą większą premierą olka?
    Niestety potem okazuje się że prócz paru dramatycznym akcentów siedzi w tym matrycka z zabawki -KONKURENCJI (bo Panas to najzacieklejsza konkurencja dla Olympus.Corp).
    I Jak tu ma być lepiej?

X-10 ,V1, G1-X kładą na łopatki wszystkie nowe olki obrazowaniem -dobrze że to taki shit (konstrukcyja, błędy, idea)bo nikt nie kupiłby olka.

Ps. Myślę że się dobrze bawice ?
    Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 6.04.12 o 09:46

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    104
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez skow Zobacz posta
    ...
    Na ISO100 jeśli był z tego powodu szum to był ledwo zauważalny ale przy wyższych ISO to faktycznie mogło powodować większe szumy.
    ...
    Nie samym szumem czlowiek zyje, nadal nie rozumiem pedu do niskoszumiacych matryc, tak wiem naturalny proces evo ale czy na pewno?
    Kiedys kodak 400 w analogu dawal takie ziarno, ze pewnie dla nie jednego dziecka nowych technologii bylo by to nie do przyjecia teraz, a komu, to wtedy przeszkadzalo?

Na szczescie nie kazdy zyje wysokim, niskoszumiacym iso, choc moze sie wydawac, ze w pewnych aspektach nadaje sie do czegos tam,
    jest wielu ludzi, ktorzy znacznie bardziej cenia sobie iso bazowe, a i w trudnych warunkach takim np E1 daja sobie doskonale rade.

Przyzwyczailismy sie, ze teraz aparacik ma robic ladna widokoweczke i do albumu, finalnie w zapomnienie, tu mistrzowie marketingu (Sony) napedzaja rynek milionami puszek bez wartosci z fantastycznymi matrycami typu plastik-fantastik.

Ostatnio robilem sluba, k5 i Me superem, z tego drugiego zrobilem 2 rolki 400 forsowane na 1600, zgadnijcie, ktore odbitki 20x30 podobaly sie klientowi bardziej

pozdrowionka
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Smardzewice
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Myślę że mynameisnobody , ma trochę racji.Niedawno spłaciłem E-3 , który w tym momencie jest warty tyle co badziewna plastikowa wydmuszka, a wszystko przez kompletnie nieczytelną politykę firmy , choć jestem już pewien ze to absolutnie celowe.Ja po prostu boje się topić kasę w system.
    Przyznam ze OM-D podoba mi się, jest w miarę logiczny, widać solidny, ale... co do niego podpiąć? Tą ciemną rurę 12-50, tak naprawdę oprócz dwóch stałek, nie ma nic ciekawego(tym bardzej ze filozofia systemy wręcz wymaga jasnych zoomów).Gdy zobaczyłem ten korpus(OM-D) , pierwsze co zrobiłem - odwiedziłem szklarnię panasa, czyli jest coś na rzeczy.

Choć na usprawiedliwienie muszę przyznać ze w innych systemach jest również chaos(bezlusterkowce), może z wyjątkiem Fuji , który może poważnie zamieszać w rynku jeśli będzie konkurencyjne cenowo.
    E-3 z kitem,C-55, Canon T80 z kilkoma FD i AC oraz trochę antyków

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    104
    Moja galeria

danmacz,

ubolewam razem z Toba, kiedys (i to 2x) polasilem sie na E3 + 14-54 i 12-60, z racji gratisow i ok, dzielnie walczylem na Etrojeczce, do czasu kiedy to wrocilem do E1.

Co do szkielek, to polecam Panasy i jasne manuale firm trzecich, (oczywiscie olki 45 i 12 tez) nagle sie okazuje, ze nawet w trudnych warunkach oswietleniowych nie wychodze za iso 400, gdzie obrazek na G1 jest jeszcze spoko.

pozdrowionka
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

Uprawnienia umieszczania postów