Strona 57 z 716 PierwszyPierwszy ... 747555657585967107157557 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 561 do 570 z 7153

Wątek: Mój Beskid Niski

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Odp: Bodzip - różności

Cytat Zamieszczone przez Mysikrolik Zobacz posta
    To ta na popcorn.
    Bardzo ciekawe to, co piszesz o tej ropie. Nie wiedziałam, że coś takiego w Polsce istnieje.
    Przecież to te same Gorlice od Łukasiewicza, nafty i lamp naftowych. Początek dziewiętnastowiecznego karpackiego i światowego przemysłu naftowego. Tylko w opowieści Bodzipa nie książkowe, powiązane z ludzkim tu i teraz, ale i z historią dawną i bliższą terenów Beskidu Niskiego i jego mieszkańców.
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Ignacy_%C5%81ukasiewicz
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar henry1
    Mieszka w
    Stołeczne Miasto Poznań
    Siła reputacji
    328
    Moja galeria

Podeślę komplet kluczy oczkowych, to sprawdzisz czy coś tam pod ziemią jeszcze się ostało.
    W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
    Popieram Stopkę Krakmana
    !

LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Przecież to te same Gorlice od Łukasiewicza, nafty i lamp naftowych. Początek dziewiętnastowiecznego karpackiego i światowego przemysłu naftowego. Tylko w opowieści Bodzipa nie książkowe, powiązane z ludzkim tu i teraz, ale i z historią dawną i bliższą terenów Beskidu Niskiego i jego mieszkańców.
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Ignacy_Łukasiewicz
    Chodziło mi o to, że nie wiedziałam, że te szyby istnieją do tej pory. Oczywiście wiem o Łukasiewiczu, ale nigdy nie byłam w tamtych rejonach, więc byłam pewna, że nic po tamtejszym okresie świetności nie zostało. W tym sensie to pisałam.

P.S. To tak np. jak dogorywająca wałbrzyska porcelana. Kiedyś strategiczna gałąź tamtejszego przemysłu, teraz coraz bardziej zaniedbana i niestety zapomina. Ja szczerze mówiąc nigdy nie myślałam, że w XXI w. coś jeszcze "namacalnego" zostało. Może dlatego, że coraz częściej wszystko zostaje zniszczone.
    Ostatnio edytowane przez Ania_ ; 16.03.12 o 01:13
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Szejk znowu nadaje

Pytaliście co z tą ropą z kiwonów. Kiwon to nic więcej jak pompa ssąco-tłocząca . Napędzane linami, a kołowroty pozwalają na sterowanie od dwu do czterech kiwonów. Potem ropa jest pompowana rurami poprzez przepompownię do zbiornika, w którym jest gromadzona. No a potem cysterna i do rafinerii.
    Zdjęcia jeszcze z okresu braku pogody, ale melduję, że Krakman to facet z jajami - kartki na pogodę przysłał i będą zdjęcia z terenu - kopanka, stare zabetonowane szyby.
    ps. mam z takiej kopanki oryginalną ropę - jak to u nas nazywają skałolej Więc przywiozę na zlot i jakby ktoś chciał dla dzieci do szkoły to będzie jak znalazł.

337. 338. 339. 340.

341.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

Kuwejtem to my nie zostaniemy Ten zbiornik ma 25m3, ciekawe jak długo się zapełnia.
    Świetne miejsce, bardzo ciekawe zdjęcia. Dzięki Bodzip.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lisiajamka1
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    416
    Moja galeria

Kołowroty bardzo ciekawe.

| OlyJedi Awatar waruga
    Mieszka w
    50 05,3 N 018 33,2 E
    Siła reputacji
    314
    Moja galeria

Jak za 10 lat w Emiratach Arabskich skonczy sie ropa naftowa to tu sie przeniosa juz maja zaczyn... Fajne fotki
    Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria

Ciekawe zdjęcia - nie wiedziałem, że tyle pozostałości zostało po starych czasach a niektóre z nich jeszcze funkcjonują.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Ale fajnie Dzięki za uznanie i cieszę się że się podoba.
    Obiecałem pokazać takie miejsca gdzie ropa sama wypływa na powierzchnię.
    Wieś Męcina Wielka. Godzina łażenia po lesie to tylko przyjemność z wiosennego słońca i nic więcej. Nie znalazłem.
    Odwiedziny w leśniczówce. Dwie dziewczynki - o! tam na łące w krzakach.
    - pokażecie ?
    - my z obcymi same do lasu nie chodzimy.
    Jestem pod wrażeniem, dziewczyny 15-letnie, a mnie wstyd że w ogóle mogłem coś takiego zaproponować.
    Pokazał się tata, po chwili sąsiad. Tata zajęty, sąsiad mówi że zrobi sobie spacerek z przyjemnością.
    Powiem tak - gdyby nie oni to w życiu bym nie znalazł.
    Pół godzinki wędrówki w las.

Pierwsze zdjęcie to zabetonowany szyb. Mój przewodnik powiedział, że nie mogli go opanować. Siła wypływu była tak wielka. Aktualnie została tylko sztyca do odgazowania złoża. Przyznam, że nic nie czułem ale wiatr był taki, że łeb z płucami urywało.

342.

Dwa kolejne to miejsce, gdzie miejscowi czerpią ropę wypływającą z ziemi. A jak pisałem - używa się jej do osi wozów, zawiasów w bramach, impregnacji bali drewnianych. A garnek jak zwykle - do zasłaniania rury przed wpadającymi liśćmi.
    To miejsce to klasyczna, profesjonalna "kopanka". Kopanki są robione w kształcie kwadratowych drewnianych studni. Są jeszcze zwykłe - dzikie - taka byle dziura w ziemi.
    Ta pokazywana kopanka jest zawalona. Ludzie zostawili sobie tylko dostęp do źródełka dobroci Był okres, kiedy PGNiG płaciło bardzo duże pieniądze dla właścicieli gruntów za zawalanie kopanek. Potem zaprzestali, gdy okazało się, że jeną zawalono, trzy inne wykopano
    Po zrobieniu przeze mnie zdjęć, miejscowy przewodnik bardzo dokładnie zatkał rurę wspomnianym garkiem

343. 344.

c.d.n.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar leszekkl
    Mieszka w
    Lubartów
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Teraz wiem po co te liny, ładnie to pokazałeś.Ciekawa wycieczka. Dzięki Szejku