E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Nie płaczę, choć załapałem się na forumowego "żyranta"
No to mały pokaz jeszcze przez zlotem w Łodzi. Pokaz wart grzechu. Takiego ikonostasu jak żyję nie widziałem. Przepraszam za zdjęcia z kablem przez środek, ale inaczej się nie dało.
Cerkiew w Koniecznej. Cerkiew prawosławna pod wezwaniem św. Bazylego Wielkiego.
Koniecznie trzeba kilka słów o niej powiedzieć.
Nie jest tak stara i zabytkowa jak kilka innych pokazywanych wcześniej przeze mnie.
Budowę rozpoczęto w 1903 r, a stan surowy zakończono w 1905. Konieczna to niewielka wieś, licząca wtedy 64 gospodarstwa. Jej mieszkańcy zdeterminowani budową świątyni zbierali pieniądze w całej europie i za oceanem.
W 1912 r sprowadzono z Sambora ikonostas, który w niezmienionym stanie przetrwał do dnia dzisiejszego.
Rok 1947 i "Akcja Wisła" spowodowały, że cerkiew stała opuszczona przez wiele lat. Dopiero po czasie, ksiądz katolicki zaczął odprawiać msze dla 13 rodzin.
W 1952 zapadła decyzja o rozbiórce. Tylko sprzeciw osadników, i co dziwne porucznika Szumlańskiego z jednostki straży granicznej z pobliskiej Zdyni spowodowały, że odstąpiono od tego zamiaru.
Lata 57 i 58 to powroty wysiedlonych rodzin łemkowskich. Msze dobywały się w Koniecznej i pobliskiej Zdyni.
Ale lata 61-62 to kolejny przełom w historii tej cerkwi. Władze zabroniły księdzu greckokatolickiemu niesienia posługi duszpasterskiej, a ponieważ ksiądz się nie podporządkował, więc w 61 r. został aresztowany. Wieś została bez księdza.
Wtedy dwóch mieszkańców Zdyni, udała się do Bartnego - z prośbą do tamtejszego księdza prawosławnego o odprawienie nabożeństw Wielkanocnych.
Po tych wydarzeniach, mieszkańcy Zdyni i Koniecznej zwrócili się do Metropolity Warszawskiego Tymoteusza o przyjęcie ich na łono Polskiego Autokefalicznego Kościoła Prawosławnego, co formalnie nastąpiło 29 lipca 1969 r. w Gorlicach.
Z tyłu cerkwi znajduje się cmentarz parafialny, na którym znajduję się kwatera żołnierzy poległych podczas I Wojny Światowej - jako część cmentarza wojennego Konieczna-Beskidek.
Za beskid-niski.pl
Zapraszam >>KLIK<<
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Kurcze, tu ikonostan jest imponujący (weźcie pod uwagę fakt, że zbyt dużego doświadczenia nie mam). Do tego to łukowie sklepienie. Niezły efekt to daje.
The question is, who cares?
Bez słów![]()
![]()
![]()
W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
Popieram Stopkę Krakmana !
LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.
Świetne.![]()
Zazdroszczę Ci tych miejsc, wchodzących w obiektyw.
E-510 z przyległościami + żółty FX z dodatkami
http://www.bociany.org.pl :
kochajmy zwierzaki! tyle jest nieszczęśliwych...
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
Fajne jesienne impresje...
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA