proponuję rozwiązanie pośrednie: Panasonic g2 - test
Jeśli chodzi natomiast o lustrzanki, to proponuję to co większość - Pentax K-R + DAL 18-55
proponuję rozwiązanie pośrednie: Panasonic g2 - test
Jeśli chodzi natomiast o lustrzanki, to proponuję to co większość - Pentax K-R + DAL 18-55
Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm
nie ma nic ponad E-1: polecam
A ja polecam stareńkiego Nikona D200 (do wyjęcia na Alle za rozsądne pieniądze). Używam od jakiś 2 lat i to jest w moim przekonaniu aparat prawie doskonały. Ma wszystko czego mi potrzeba do szczęścia - szybki AF, dobrą guzikologię, dobry obrazek. Do tego jeszcze za stosunkowo małe pieniądze można skompletować jasne stałki portretowe - 35/1.8, 50/1.4 i 85/1.8. Nie potrzebuję wysokiego ISO (póki co) więc nie zamierzam zmieniać. Jedyna wada - ciężar klamotów lustrzankowych. Ale na to znalazłem radę - bezlusterkowiec z naleśnikiem.
Sam sobie odpowiadam. D5100 jest faktycznie okrojony, przede wszystkim o CLS. Na pewno nie ma sterowania bezprzewodowego lampami błyskowymi i trybu HSS.
Dla mnie to dyskwalifikuje ten aparat. W zamian - jeśli nie są potrzebne filmy - to można polecić D90.
Pełny CLS, silnik AF, dużo lepszy wizjer i lepsze ergonomia.
Ależ D90 ma również filmy...
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
I jeszcze trzeba powiedziec, ze Nikon to zuoooo, pala na stosie za posiadanie go, i do niczego sie kompletnie nie nadaje...
Czasami zazdroszcze ludziom, ktorzy maja dostep do tak dobrego stafu...
No tu to juz wogole widze fantazja poniosla...
Zasadniczo i pobieznie, poki co obecne bezlusterkowce to sobie mozna co najwyzej do pstrykania ptaszkow w parku na spacerze wykorzystac, a nie do powazniejszej zabaw foto z przyroda...
No i zapomnialem, tylko Olek jest remendium na wszystko i najlepiej spisuje sie we wszystkim, cala reszta to kicha....
p.s. Chyba naprawde musze zmienic dilera...
pozdro
Ostatnio edytowane przez nyny ; 23.11.11 o 14:56
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
"Lustrzanka Nikon D3S została uznana za najlepszy europejski aparat profesjonalny, a najwyższe wyróżnienie w kategorii najlepszego europejskiego obiektywu profesjonalnego otrzymał AF-S NIKKOR 300 mm F/2.8G ED VR II. " tyle w temacie Nikona dla PawłaN (data: 2010-08-16).
A tu masz drugi alternatywny przykład: http://www.wykop.pl/ramka/208807/zdj...ow-na-swiecie/ ok 200Mb raw xD
zZz
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia