Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Jaką wybrać lustrzankę?

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Jaką wybrać lustrzankę?

Mam do wydania 4500zł. Co kupić??? Waham się między nowym Eos-em 350d, nowym e-300, używanym eos 10d...może E-1,ale czy wydruki A4 w nieskazitelnej jakości wchodzą w grę przy 5 mln. pixelach???BOję się że przy takich rozdzielczościach bedę miał zastrzeżenia co do ilości szczegółów... Obecnie fotografuję Canonem eos 300 i Olympusem C-4000... moje zdjęcia można oglądać na stronce www.photo.net/photodb/folder?folder_id=394339

pozdrawiam i czekam na maaaasę odpowiedzi
    Olympus C-4000

| OlyJedi Awatar (A)rturo
    Mieszka w
    Bełchatów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    zanim 350d trafi do polski to minie z 2 miesiace minimum..
    ale 4.5 tys masz na smao body?

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    szerze powiedziawszy to chciałbym zakupić w tej kwocie aparat w zestawie ze standardowym obiektywem,ewentualnie dokupić następnie telezoom... i odnośnie tego drugiego obiektywu optymalnie byłoby zakupic 10d albo 350d za te 2 miesiące gdyż posiadam 2 obiektywy do mego eos-a 300...ale z drugiej strony zuiko są jaśniejsze w przystępniejszej cenie, co tu dużo mówić optyka w olympusach jest świetna... myślę jednak że E-300 odpada.... E-1 10d albo 350d....
    Olympus C-4000

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    E-1

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    no dobra ale jak pisałem w pierwszym poscie czy E-1 z 5-mln matrycą zapewni taką ilośc szczegółów przy scanach w duzych formatach jak chociażby 8 mln 350d?
    Olympus C-4000

Awatar Pazurek
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    IMHO lepsza jakosc uzyskasz na 5mpix z DOBRYM szklem niz na 8mpix z marnym.

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    no dobra ale to wszsytko jest pojęciem względnym...co prawda nie mam obiektywów serii L do canona ale mam załóżmy EF 100-300 USM 1:4,5 który do najgorszych obiektywów nie należy, poza tym żeby mnie było stać na tele ZUIKO będę musiał wyłozyc conajmniej kolejne 1200 zł... czy relacja 5mln-8mln a ZUIKO 14-54 a EF 18-55 jest adekwatna,jeżeli w ogóle można porównywać jakoś optyki do wielkości matrycy.... ufffff.... trudny wybór... rozwiejscie moje wątpliwości
    Olympus C-4000

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    doszedł jeszcze jeden problem... E-1 nie ma lampy błyskowej(wbudowana gówniacza nie gówniacza ale czyni aparat bardziej wszechstronnym), natomiast 10d używany może mieć już pokaźnie zurzytą migawkę,której wymiana kosztuje krocie....
    Olympus C-4000

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    no to tu masz E-300 z 40-150

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=42620996

btw jesli chcesz kupic aparat profesjonalny czy polprofesjonalny, czy tez wysokiej klasy sprzet amatorski to nie dziw sie ze nie ma w nim lampy blyskowej wbudowanej ktora nic nie daje.

a jezeli chcesz kupic muzyna rysujacego obrazki no to po co miezyc w cos innego masz przecierz c-4000 (oczywiscie nie mam nic do tego aparatu, jest naprawde udanym modelem w swojej klasie i za te pieniadze).

Awatar milo
    Mieszka w
    łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    a ja bym polecil pentaxa *ist ds... maly poreczny robi dobre zdjecia, nie jest drogi, wspolpracuje z obiektywami na bagnet pentaxa i z innymi w tym m-42 [adapter ok 50zl ]... chyba sam sobie takiego sprawie...
    pozdrawiam