a to koledzy z grupy?
The question is: What is a Mahna Mahna?
Ostatnio edytowane przez apz ; 9.11.11 o 12:18
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Zawsze myślałem ,że większy może więcej. Całe życie człowiek dowiaduje się coś nowego.
W chwili przypływu wolnego czasu pobrałem (dpreview.com) sobie RAW'y NEX-5N, G3, E-P3 (ISO1600 i 3200), przepuściłem przez LR3 tak aby było najlepiej. Po czym pooglądałem sobie cropy 100%, a co czasami można się poonanizować.
Wnioski mam takie:
- na ISO 1600 jeden pies,
- na ISO 1600 E-P3 nieco odstaje, NEX-5N i G3 jeden pies poza małymi niuansami: G3 ma minimalnie więcej detalu, w ciemnych partiach mają identyczne ziarenko, w jasnych partiach NEX jest prawie gładki a G3 ma delikatne ziarenko.
Słowem, nawet jeśli w GX1 nie poprawią jakości obrazka, to i tak będzie najlepszym "kanciakiem" z zew. EVF w rodzinie m4/3.
PS
Nie wiem czym na dpreview.com obrabiają RAW, że na wyższych ISO mają tyle tego kolorowego g......a. Po normalnej obróbce w LR3 wyniki mogą być zdecydowanie inne niż te co się ogląda na dpreview.
---------- Post dodany o 17:05 ---------- Poprzedni post był o 16:57 ----------
I tak wszystkich wykosił by pigmej 145cm wzrostu.... ot takie m4/3 nie przymierzając
![]()
Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 10.11.11 o 18:02
Procedura na dpreview.com jest opisana dosc wyraznie:
Because Adobe Camera RAW applies different levels of sharpening to different cameras we use the following workflow for these conversions:
Load RAW file into Adobe Camera RAW (Auto mode disabled)
Set Sharpness and Noise Reduction to 0
Open file to Photoshop
Apply a Unsharp mask: 100%, Radius 0.6, Threshold 0
Save as a JPEG quality 11 for display and download.
No i właśnie takie podejście jest dalekie od rzeczywistości. W rzeczywistości obrabiamy w post procesie tak aby wynik był najlepszy. Ja tak właśnie zrobiłem z RAW'ami z NEX 5N i G3 ... i wyszło mi, ze jeden pies, a patrząc na wynik w dpreview.com można wyciągnąć nieco inne wnioski![]()
Im lepszy jest materiał źródłowy, tym lepszy efekt osiągniemy w postprodukcji. Chyba że zdjęcie zepsujemy, zamiast je poprawić.
Inna sprawa, że nie zawsze te różnice będą widoczne.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Pytanie z innej beczki. Czy ktos wie czy ten nowy wizjer DMW-LVF2 bedzie pasował do GF1 i GF2 ? Czy Panas zapewnia kompatybilność wstecz ? Bo np ten DMW-LVF1 jest przeznaczony jak informuja na oficjalnej stronie producenta do GF1 ale z GF2 tez współpracuje.
Ostatnio edytowane przez Jd ; 15.11.11 o 14:01
Nie będzie pasował, ma inny port. Stary wizjer też nie będzie pasował do GX1.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb