Jeśli interesuje nas robienie zdjęć, to akurat parametry się liczą. Bo każdy, kto fotografuje wie, jak te parametry przekładają się na zdjęcia.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Ale nie minimalne róznice, czy ważenie, czy lepiej takia a taki ekran,a brak lampki af, czy może lepiej większy LCD, a brak przycisku do blokady ekspozycji. NIe ma puchy idealnej. Szkoda życia na roztrząsanie.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Każdy wybiera według własnych kryteriów. A jakieś kryteria muszą być. Lampka AF czy jakość ekranu są tak samo dobrym kryterium, jak każde inne.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
No tu akurat nie trafiłeś, nie kupię już korpusu M/43 bez tej lampki, powód jest oczywisty (choć "Dziadziuś" chciałby by było inaczej): AF przeskakuje, ale to jeszcze nic, przeskakuje i potwierdza w innym punkcie (w tym co chciał fotografujący, nie w tym, na który przeskoczył).
Zapłaciłem za to w ciemnych knajpach w Amsterdamie, nie pomogło nawet f/1.7. Co do reszty się zgadzam i już czytam instrukcję, porady, etc. do GH2.
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
To oczywiście oczywista oczywistość, ale trzeba też docenić ludzi, którzy interesują się sprzętem. Mam na myśli rozsądnych fotografujących, którzy prócz robienia zdjęć pasjonują się wykresami.
Ja czasem żeruję na ich wiedzy, bo z lenistwa nie chce mi się tych wszystkich technikaliów śledzić. Ostatnio wszedłem w m4/3 (nie wiedziałem prawie nic o tym systemie) i konsultowałem zakupy z Gietrzy, Karolem i Jankiem Muzykanetem. Dzięki ich doświadczeniu w ciągu trzech niedługich rozmów telefonicznych dowiedziałem się wszystkiego czego potrzebowałem. Nie zmarnowałem iluśtam godzin na czytanie informacji z netu za co mają u mnie po piwku.
Onanistom sprzętowym mówimy nie, ale rozsądnych userów interesujących się sprzętem dopieszczamy.