Strona 9 z 14 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 135

Wątek: Czas na pożegnanie się z lustrzanką?

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Odp: Czas na pożegnanie się z lustrzanką?

Cytat Zamieszczone przez osiem1984 Zobacz posta
    Ok, a powiedzcie mi czy dla osoby, która do tego czasu robiła kompaktem Sony Cyber-shot DSC-W70, która raczej robi zdjęcia z wakacyjnych podróży (ludzie + budynki) i chce by to było proste itp.. zamiana na Olympus E-PL1 dostępny chociazby na takiej aukcji: http://allegro.pl/olympus-pen-e-pl1-...772609322.html będzie dobrym wyborem?​Bardzo Was proszę o radę.
    Ja osobiście uważam, że w takim przypadku lepiej iść w zaawansowany kompakt, czyli XZ-1, LX5, EX-1, S95 ... bo np. niektóre mają 24mm, bo są małe i lekkie (no może poza małymi wyjątkami), bo nie korci do dokupowywania dodatkowych klamotów, bo tak na prawdę w stosunku do większej matrycy z kitem nie ma różnicy w zdjęciach, bo niektóre lepiej robią filmy niż EPL1
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 24.08.11 o 14:29

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Mnie tylko jedno zastanawia, czy kazdy musi byc obiezyswiatem, czy kazdy musi miec parcie na minimalizm i zbijanie wagi?
    Nie, i dla tych jak juz tu slusznie zauwazono jak i ludzi, ktorzy cenia sobie bezkompromisowosc jakosci, szybkostrzelnosc, pancernosc to wszsytko bedzie slodkim ciezarem przy okazji targania szpeja, ktory odwdzieczy sie obrazkiem na miare
    Osobiscie nie wyobrazam sobie do "moich" zastosowan tych malych gowienek, co nie oznacza, ze nie mam stycznosci z tym trendem, wot zonka sobie bardzo ceni dsc-hx1 wlasnie za te gabarytosy i inne rozne ficzery.

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Ok, a powiedzcie mi czy dla osoby, która do tego czasu robiła kompaktem Sony Cyber-shot DSC-W70, która raczej robi zdjęcia z wakacyjnych podróży (ludzie + budynki) i chce by to było proste itp.. zamiana na Olympus E-PL1 dostępny chociazby na takiej aukcji: http://allegro.pl/olympus-pen-e-pl1-...772609322.html będzie dobrym wyborem?​Bardzo Was proszę o radę.
    Witam !

Najpierw odpowiedz na pytanie.
    Dlaczego chcesz zmienic aktualny aparat na inny i czego oczekujesz od nowego ?

Jakiego formatu odbitki Ciebie interesuja ? Czego Ci brakuje w Sony a co chcialbys zyskac na EPL-1 ?

Jezeli nie wiesz dokladnie dlaczego... chcesz zmienic aparat to
    wstrzymaj sie z kupowaniem.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

nyny, oczywiście, że nie ma nic uniwersalnego, zaspokajającego wszystkie potrzeby, czasami potrzeba coś małego, czasami coś większego. Zależy od aktualnych potrzeb. Należy sobie ustalić warunki brzegowe takie jak: cena, jakość zdjęć, gabaryty, waga ... a potem wybieramy i idziemy na kompromisy.
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 24.08.11 o 14:37

| OlyJedi Awatar osiem1984
    Mieszka w
    Warszawa (aktualnie Młochów pod Warszawa)
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Witam !

Najpierw odpowiedz na pytanie.
    Dlaczego chcesz zmienic aktualny aparat na inny i czego oczekujesz od nowego ?

Jakiego formatu odbitki Ciebie interesuja ? Czego Ci brakuje w Sony a co chcialbys zyskac na EPL-1 ?

Jezeli nie wiesz dokladnie dlaczego... chcesz zmienic aparat to
    wstrzymaj sie z kupowaniem.

Pozdrawiam
    Witaj,
    ja swojego nie mam zamiaru zmienić Jestem zadowolony ze swojego Olka, pisałem o zmianie dla taty. On nie jest specjalistą ale np denerwuje go to, że swoim kompaktem ciężko mu zrobić np zdjęcia po zmroku (brak opcji naświetlenia) oraz np w zwiedzanych miejscach (kościoły, muzea itp) z racji na brak możliwości wybrania dowolnego ISO (jest tylko opcja super mocno ISO), która po prostu masakruje ziarnem każde zdjęcie. Odpiszcie proszę.
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

...denerwuje go to, że swoim kompaktem ciężko mu zrobić np zdjęcia po zmroku (brak opcji naświetlenia) oraz np w zwiedzanych miejscach (kościoły, muzea itp) z racji na brak możliwości wybrania dowolnego ISO (jest tylko opcja super mocno ISO), która po prostu masakruje ziarnem każde zdjęcie.
    Widocznie ma dziadowskiego kompakta. Wystarczy kupić XZ-1 czy coś podobnego i po problemie. E-PL1 z ciemnym kitem wcale nie będzie tu lepszy jeśli chodzi o jakość zdjęć, zaś w kwestii szybkości AF może okazać się gorszy.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Widocznie ma dziadowskiego kompakta. Wystarczy kupić XZ-1 czy coś podobnego i po problemie. E-PL1 z ciemnym kitem wcale nie będzie tu lepszy jeśli chodzi o jakość zdjęć, zaś w kwestii szybkości AF może okazać się gorszy.
    A coś do 1000-1200 zł się znajdzie, spełniające opisane przeze mnie powyższe wymagania (manualne ustawianie ISO, skromny tryb manualny, wiele trybów tematycznych).
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

A coś do 1000-1200 zł się znajdzie, spełniające opisane przeze mnie powyższe wymagania (manualne ustawianie ISO, skromny tryb manualny, wiele trybów tematycznych).
    Samsung EX-1. Na nikoniarze.pl jest wątek "rzeka" o nim właśnie.

Mieszka w
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

poczytam. A olka jakiegoś w promocji dla Oly Jedi można dobrego kupić? Jeśli tak, to może ktoś z Was (Oly Jedi) sprawdzić po ile chodzą jakieś ciekawsze modele?

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    339
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Bez sensu, bo dalej będzie ciężko. Tu jest link
    http://www.dpreview.com/news/1108/11...p#sel1650specs
    do nowego szkła Sony 16-50mm/2.8 z dedykacją pod APS-C. Nie ma siły aby taka jasność z przyzwoitą jakością optyczną ważyła dużo mniej niż 600g, do tego 400g korpus bezlustrowy i mamy oszczędność tylko 300gram w stosunku do porządnego ergonomicznego korpusu lustrzankowego.

Moim zdaniem bezlustrowce mają sens jedynie ze stałkami, od zooma naprawdę łatwo jest się odzwyczaić.
    Dokładnie to samo pomyślałem sobie - 4-5 dedykowanych malutkich stalek i po co komu zoom - no chyba, że na jacht, pustynię itp, lub do video.

Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro