Strona 10 z 14 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 135

Wątek: Czas na pożegnanie się z lustrzanką?

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Odp: Czas na pożegnanie się z lustrzanką?

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Dokładnie to samo pomyślałem sobie - 4-5 dedykowanych malutkich stalek i po co komu zoom - no chyba, że na jacht, pustynię itp, lub do video.
    Nawet 3 stałki wystarczą:
    - na szeroko np 24mm (E16, mZD12, P14, Sams16mm)
    - na standardowo np coś z zakresu 35-50mm (mZD17mm, P20, CZ24mm, SEL30mm, Sams 20 lub 30mm, PL25mm)
    - na portretowo np coś zakresu 75-100mm lub nieco więcej (SEL50mm, mZD45mm, PL45mm, Sams 60 lub 85mm albo jakieś M42 np Helios 58mm )

| OlyJedi Awatar osiem1984
    Mieszka w
    Warszawa (aktualnie Młochów pod Warszawa)
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Nawet 3 stałki wystarczą:
    - na szeroko np 24mm (E16, mZD12, P14, Sams16mm)
    - na standardowo np coś z zakresu 35-50mm (mZD17mm, P20, CZ24mm, SEL30mm, Sams 20 lub 30mm, PL25mm)
    - na portretowo np coś zakresu 75-100mm lub nieco więcej (SEL50mm, mZD45mm, PL45mm, Sams 60 lub 85mm albo jakieś M42 np Helios 58mm )
    Hmm.. ponieważ wywiązała się dyskusja o ogniskowych to powiem Wam, że będąc ostatnio w zoo zabrałem dwa swoje obiektywy 14-54 II i 70-300 i częściej robiłem zdjęcia tym drugim. Potrzebne mi było mimo wszystko zbliżenie.
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez osiem1984 Zobacz posta
    Hmm.. ponieważ wywiązała się dyskusja o ogniskowych to powiem Wam, że będąc ostatnio w zoo zabrałem dwa swoje obiektywy 14-54 II i 70-300 i częściej robiłem zdjęcia tym drugim. Potrzebne mi było mimo wszystko zbliżenie.
    Normalne. Wszystko zależy od potrzeb, na zwierza trza mieć lufe.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Zależy jakie ktoś ma potrzeby. Od roku mam Nikkora 70-300 VR i użyłem go do tej pory... jeden raz. Prawie nigdy nie używam tele. Mam tak na wszelki wypadek, ale ten wypadek jakoś nie chce przyjść.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar osiem1984
    Mieszka w
    Warszawa (aktualnie Młochów pod Warszawa)
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Zależy jakie ktoś ma potrzeby. Od roku mam Nikkora 70-300 VR i użyłem go do tej pory... jeden raz. Prawie nigdy nie używam tele. Mam tak na wszelki wypadek, ale ten wypadek jakoś nie chce przyjść.
    Na pewno kwestia tego jakie zdjęcia się robi. Tak jak napisałem mi się przydał w zoo. Na swoim 14-54 II gdyby mi przyszło zrobić zdjęcie np. papugi byłaby ona super mała (tym bardziej, że robiłem z pewnego oddalenia). Wtedy trzeba kadrować, tak aby zwierzątko nie zajmowało 5% całego kadru, a co za tym idzie ubytek na jakości itp. Ja co do swojej lufy mam tylko małe ale ponieważ nie wiem czemu prawie przy każdym zdjęciu dodaje mi lekką mgiełkę szczególnie na wysokich ogniskowych. Szkiełko jest czyste nie ma zabrudzeń, przez to mam dodatkową pracę zawsze przy obróbce.
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5

| OlyJedi
    Mieszka w
    Opoczno
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Ja dopiero podglądając exify swoich fotek zdałem sobie sprawę jak wiele z nich robię na 14mm (14-54)

| OlyJedi Awatar glos_ludu
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Mnie tylko jedno zastanawia, czy kazdy musi byc obiezyswiatem, czy kazdy musi miec parcie na minimalizm i zbijanie wagi?
    Nie, i dla tych jak juz tu slusznie zauwazono jak i ludzi, ktorzy cenia sobie bezkompromisowosc jakosci, szybkostrzelnosc, pancernosc to wszsytko bedzie slodkim ciezarem przy okazji targania szpeja, ktory odwdzieczy sie obrazkiem na miare

pozdro
    Zgadzam się, nie każdy musi być obieżyświatem, ale jeśli ktoś jest i swój bagaż raczej nosi na plecach niż wozi taksówką to wybierze sprzęt bardziej przenośny. Nie używałem dotychczas sprzętu Leica, ale według mnie jej legendę rozpoczęło to, że na swoje czasy była mała, dyskretna i dawała świetną jakość. Na pewno średni i wielki format dawał i daje lepszą, ale zawsze trzeba zadać sobie pytanie, gdzie leży granica jakości "wystarczającej" przy uwzględnieniu innych parametrów.
    Więcej zróżnicowania w sprzęcie, to lepiej dla nas, bo każdy będzie mógł wybrać dokładnie to co mu pasuje.
    pozdrawiam
    Stary E-500 | OM-2 prawie nówka
    kity | M24/2.8; Z35/2.8; Z50 1.8
    znaczenie słowa "bynajmniej"

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Na pewno kwestia tego jakie zdjęcia się robi. Tak jak napisałem mi się przydał w zoo. Na swoim 14-54 II gdyby mi przyszło zrobić zdjęcie np. papugi byłaby ona super mała (tym bardziej, że robiłem z pewnego oddalenia). Wtedy trzeba kadrować, tak aby zwierzątko nie zajmowało 5% całego kadru, a co za tym idzie ubytek na jakości itp. Ja co do swojej lufy mam tylko małe ale ponieważ nie wiem czemu prawie przy każdym zdjęciu dodaje mi lekką mgiełkę szczególnie na wysokich ogniskowych. Szkiełko jest czyste nie ma zabrudzeń, przez to mam dodatkową pracę zawsze przy obróbce.
    Ja tam używam prawie od zawsze ZD 50-200. Szkiełko dające świetną jakośc jakość obrazu i lubiące się z konwerterem 1,4. I nigdy żadnich zmętnień nie miewam, chyba, że od mgły lub od wczorajszej imprezy. Spokojnie można to szkiełko w obu wersjach polecić potrzebującemu.

A mojego E-30 na razie się nie pozbywam.

Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria

Podsumowujac watek i odpowiadajac na pytanie postawione w jego temacie: CZAS !!!!

Teraz mozna smialo zamknac watek i na wysypisko

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Ja tam się żegnać nie będę ale z zgadzam się, że wątek można zamknąć
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA