Osiem1984, moderator może zamknąć, zakopać, skasować wątek. Forma unicestwienia dowolna. Można też wydzielić dyskusje zbaczającą z tematu do osobnego wątku - kwestia zgłoszenia. Ale skoro dyskusja się toczy... warto by ją tylko przywrócić tylko na właściwy tor. Temat jest jasny, każdy wyraża swoje zdanie i niestety nie da się uniknąć odejścia od tematu. Trzeba tylko umiejętnie pokierować dyskusją.
A reputacja jest o tyle ważna, że pozwala sprawdzić czy nie piszemy głupot. A jeśli ktoś szczególnie o to dba, to warto przypomnieć, że częściej zdarza się dostać plusy niż je stracić. Mam nadzieje, że masz odpowiedni dystans do tego systemu.
Przejrzałem wątek (pomyślałem sobie, że wytnę dyskusje o 70-300 do istniejącego wątku). Jednak muszę Cię nieco zasmucić Osiem1984, ale sam wywołałeś "wilka"... Rozpocząłeś OT o 70-300: https://forum.olympusclub.pl/threads...l=1#post745637. Kwestia ogniskowych to też istotny argument dlaczego pozostawić lub pożegnać się z lustrzanką, więc pozostawię wątek nietknięty. Pozostaje tylko uciąć dyskusje i przejść z powrotem do tematu.