Strona 8 z 14 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 135

Wątek: Czas na pożegnanie się z lustrzanką?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

Odp: Czas na pożegnanie się z lustrzanką?

Hmmm... pierwszą cyfrówkę (Olympusa 750 UZ) kupiłem w 2004 roku po urodzeniu się syna, żeby móc dokumentować te chwile bez ograniczeń. Ponieważ przedtem używałem analogowych lustrzanek, po roku był canon 300D, pierwsza cyfrowa lustrzanka dla ludu, do dziś działa w rękach siostry. Z canona 20D do którego miałem 2 obiektywy, pierścienie pośrednie i lampę przeszedłem na pena ponieważ posiadając dwójkę dzieci, mocno nieletnich coraz częściej nie chciało mi się dźwigać plecaka z aparatem. Sytuację zmienił canon A630 przyzwoity kompakt - znów robiłem zdjęcia... A zakup pena (E-P1 z allegro) czegoś małego ale jakościowo porównywalnego z amatorskim lustrem to tylko potrzeba lepszej jakości i obsługi. Myślę, że to jest częsty przypadek, chcesz robić dobre zdjęcia ale niekoniecznie dźwigać lustro z wielkim obiektywem i tyle. Szpanować to można białą elką za 15 tyś. lub więcej a nie e-pl2 z panasonikiem 20/1,7. Inna sprawa, że pen ma taki marketing, odmienny, luksusowy itp. Co to za luksus jak e-p1 kosztuje koło 1200zł na allegro? Większość niezorientowanych w fotografii osób, jak polecisz im aparat za więcej niż 1000 zł bo ma takie a nie inne cechy, wzruszy ramionami i kupi coś na C lub N za 500. Przed kim tu szpanować bezlusterkowcem?

| OlyJedi Awatar osiem1984
    Mieszka w
    Warszawa (aktualnie Młochów pod Warszawa)
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

Ja Pena sprezentuje chyba swojemu tacie. On jest totalnym amatorem i ma trochę inny sposób patrzenia na zdjęcia niż większość osób na tym portalu. Ot co, cieszą go po prostu dobre jakościowo zdjęcia, na których utrwala chwile spędzone w czasie wycieczek zagranicznych. Pewnie wiele osób nie widzi w tym nic takiego ale chyba o to w tym wszystkich chodzi aby robienie zdjęć cieszyło - bez względu jak dobrym lub słabym się w tym jest. Aktualnie ma jakiś kompakt sony 70w, czy coś w tym stylu i widzę, że czasami brakuje mu możliwości np ustawienia czasu naświetlania, przysłony itp. Dlatego pomyślałem, że może taki prosty pen byłby dla niego dobrym rozwiązaniem?
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Czytam sobie te wszystkie mądre wypowiedzi za i przeciw i śmiech mnie bierze
    Ilu fotografów/amatorów/hobbystów/zapaleńców pożegnało swoje aparaty analogowe w momencie pojawienia się cyfrówek w komórkach? Zrobili to głównie szpanerzy. Ci, którzy kiedyś obnosili się z czerwonym, analogowym kompaktem Koniki albo czegoś podobnego, dziś obnoszą się z PEN-em albo innym bezlusterkowcem. Nieważne co można tym zrobić ale jakie to "trendy".
    Wydaje mi się, że cały ten wątek, służy głównie do chwalenia się, wiadomościami wyczytanymi w necie. Ilu z wypowiadających się, miało do czynienia z różnymi lustrzankami (co z racji "wieku" lustrzanek, jestem jeszcze w stanie zrozumieć) a ilu miało do czynienia z wszystkimi PEN-opodobnymi? Przecież to dopiero chyba dwa lata a już kilka modeli
    I są ludzie którzy potrafią wymienić zalety i wady każdego z tych modeli
    Dajcie spokój
    trendy ? obnoszenie ? szpanerzy ? widomości z netu hmmmm... aparat w komórce ?

Mam wrażenie, że nie bardzo rozmawiamy o tym samym....

Podajesz jako analogię porzucenie lustrzanek gdy pojawiły się aparaty w komórce.
    Piszesz coś o obnoszeniu się - ale ani jedno ani drugie chyba wiele z PENami wspólnego nie ma...

Po pierwsze w odróżnieniu od cyfrówek w komórce PEN powstał trochę później, ma wymienna optyke dobrej, bardzo dobrej albo wspaniałej jakości ( zależy co se podepniesz ) ma jakość zdjęcia porównywalną do lustrzanki, robi zdjęcia w RAWach ma tryby PASM i... I tyle wystarczy - więcej nie ma już co pisać

mały, lakki aparat o wymiennej optyce dobrej jakości obrazu małych gabarytach. dla mnie - odpowiednik małego dalmierzowca z super obiektywem z czasów analogowych. Mogę mieć go cały czas przy tyłku i zrobić z niego powiększenie metrowe nie wstydząc sie niczego....

szpanowanie ? trendy ?

mój zestaw fotografii podwodnej jest mały lekki i przenośny - nie płace za nadbagaż a sprzęt foto UW z lampą błyskową i obudową mieści się w moim podręcznym bagażu...

szpanowanie ? trendy ?

miesiąc łażenia po Tajlandii i Malezji z aparatem i obudową podwodną w plecaku ? zastanawiam się kiedy wypie*^&%&^*ł bym plecak targając aparat gabarytów E3 obudowę podwodna do niego i komplet szkieł takich jakie wziąłem do PENa... dodam, ze jakość obrazka jest w zasadzie taka jak z E3

Szpanowanie ? Trendy ?

Jutro jadę w dolomity na via ferraty - kilkudniowe pseudo wspinaczki na góry po 3000 metrów - nie jest to do końca wspinaczka ale łażenie po eksponowanych drogach z wykorzystaniem tamtejszego systemu asekuracji... zastanawiam się czy brać E3 czy E-PL1 ( oczywiście żarcie namiot, szpej i ciuchy noszę cały czas ze sobą łażąc po pionowych ścianach...

za 2 miesiące jadę na miesięczny treking w himalaje. będe chodził na 4000 - 5000 m n pm targając ze sobą wodę, żarcie, ciuchy, śpiwór i sprzęt foto.. Jak myslisz co bedzie wygodniej nosić ? E3 z 12-60 50-200 i 7-14 czy moze PENa z mzd 9-18 mzd 14-42 i mzd 40-150 ? Ja wiem co bedzie lżej.. I znów się zastanawiam co brać - pewnie wezmę PENa bo niby co bedzie przemawiało na korzyść DSLRa ?? Jeszcze nie wiem jak sobie skonfiguruje sprzęt - wiem ze biorąc PENa będzie mi lzej a zdjęcia pewnie będą równie dobre

słowem Jaki szpan ? jakie trendy ? jakie obnoszenie się i wreszcie jaka komórka... Mówimy o aparacie który w dziesiątkach albo setkach przypadków ma zastosowanie duzo sensowniejsze niż wielka lustrzanka... oczywiście są sytuacje gdzie DSLR wygra z PENem,, ale do listopada włącznie wygląda na to, ze EPL bedzie milion razy częściej w ruchu u mnie niz lustrzanka...

a gdy dotrze do mnie że E3 leży w szafie i się kurzy - nadejdzie moment tytułowy czyli rozstanie z lustrzanką..

u mnie moze zróżnicowanie fotografowanych tematów wymusza posiadanie różnych aparatów. Bo szybkie i żwawe zwierzęta fotografuję E3 a ludzi czy krajobrazy mogę i tym i tym.. ale gdyym głównie robił zdjęcia pod wodą albo krajobrazy - w ogóle bym sie nie wahał

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    351
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    Mam wrażenie, że nie bardzo rozmawiamy o tym samym....
    Też mam takie wrażenie
    Nie pisałem o tych, którzy używają bezlusterkowców. Całkowicie zgadzam się z Twoimi argumentami.
    Napisałem, kto MZ, porzucił lustrzankę na rzecz bezlusterkowca.
    Napisałem też, komu i do czego służy ten wątek.

PS
    Czy od czasu skonstruowania samochodu przestano hodować konie? Czy wraz z upowszechnieniem się VHS-u a potem DVD przestano chodzić do kina?
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

a to tak - jak wszedziekażdy ma to co chce i może wybrać taki aparat jaki potrzebuje, ktoś chce konno, może konno, ktos chce skuterem jeździ skuterem, ktoś potrzebuje terenówke ma terenówkę a ktoś inny roadstera ma roadstera

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    296
    Moja galeria

Dobas pozamiatał w temacie - lepiej nie potrafię tego ująć.
    Daleko mi mieszczuchowi do takiego globtrotera-ale noszenie w warunkach miejskich E30+12-60 + 70-300 po 14 godzin dziennie w plecaku dało mi w kośc i bardzo zastanawiam się nad przejściem na cos mniejszego. i dyskretniejszego.

żeby tylko był zoom zakresu 14-54 lub lepiej 12-60..
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Koriolan Zobacz posta
    żeby tylko był zoom zakresu 14-54 lub lepiej 12-60..
    Bez sensu, bo dalej będzie ciężko. Tu jest link
    http://www.dpreview.com/news/1108/11...p#sel1650specs
    do nowego szkła Sony 16-50mm/2.8 z dedykacją pod APS-C. Nie ma siły aby taka jasność z przyzwoitą jakością optyczną ważyła dużo mniej niż 600g, do tego 400g korpus bezlustrowy i mamy oszczędność tylko 300gram w stosunku do porządnego ergonomicznego korpusu lustrzankowego.

Moim zdaniem bezlustrowce mają sens jedynie ze stałkami, od zooma naprawdę łatwo jest się odzwyczaić.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    296
    Moja galeria

Ja nie pisałem nic o jasności tylko o zakresie.
    Dla mnie mógłby być 4-5.6.
    Ale jednak zoom.
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

No przecież jest zwarty i kompaktowy 14-42, czego więcej chcesz?
    12mm? Zrób dwa kroki do tyłu.
    54mm? Zrób dwa kroki do przodu.

| OlyJedi Awatar osiem1984
    Mieszka w
    Warszawa (aktualnie Młochów pod Warszawa)
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

Ok, a powiedzcie mi czy dla osoby, która do tego czasu robiła kompaktem Sony Cyber-shot DSC-W70, która raczej robi zdjęcia z wakacyjnych podróży (ludzie + budynki) i chce by to było proste itp.. zamiana na Olympus E-PL1 dostępny chociazby na takiej aukcji: http://allegro.pl/olympus-pen-e-pl1-...772609322.html będzie dobrym wyborem?​Bardzo Was proszę o radę.
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5