Strona 1 z 14 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 135

Wątek: Czas na pożegnanie się z lustrzanką?

| OlyJedi Awatar osiem1984
    Mieszka w
    Warszawa (aktualnie Młochów pod Warszawa)
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

Czas na pożegnanie się z lustrzanką?

Witam wszystkich. Na wstępie zaznaczę, że jestem amatorem, więc brak mi odpowiedniego doświadczenia, by samemu podjąć pewne decyzje. Ostatnio zainwestowałem w dwa szkła 14-54 w II i 70-300. Niestety im dłużej jestem członkiem tego forum tym coraz bardziej odczuwam, że chyba kończy się era lustrzanek olympusa (jeśli nie to mnie poprawcie). Odwiedzając codziennie forum i czytając posty dot. penów zaczynam coraz mocniej zastanawiać się czy nie sprzedać swojego e-510, dwóch powyższych obiektywów i nie zamienić ich na jakiegoś pena z obiektywem dobrym? Z tego co widzę, co chwila ukazują się nowe obiektywy więc jest w czym wybierać. Co o tym sądzicie? Doradźcie. Pozdrawiam wszystkich.
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Odp: Czas na pożegnanie się z lustrzanką?

Jesteś przekonany, że to coś zmieni, to czemu nie. Nie da się ukryć, że modele z serii E-4x0, E-5x0, E-6x0 zostały zastąpione PEN-em. Nic nie wskazuje na to by to się zmieniło. Taki to pomysł Olympusa w tym segmencie aparatów.

Lustro de facto nie jest już potrzebne w aparatach. Choć nie wszyscy uważają, że zastąpienie go ekranem czy wizjerem elektronicznym to dobry pomysł. Podgląd potrzebuje zasilania, w słoneczne dni bez wizjera ani rusz, korpus jest mały i poręczny na turystyczne czy uliczne wypady z małymi szkiełkami u4/3, ale kiedy podepniesz jakieś większe szkło z E-systemu to ma się wrażenie, ze aparat staje się tylnym dekielkiem tego szkła, etc. Można by wymieniać plus i minusy, ale to już kwestia indywidualnego podejścia do problemu.

Same lustrzanki tak szybko jednak nie zniknął. PEN jaki by nie był (choć może i bezlusterkowe wnętrze zagości kiedyś w większych, poręczniejszych, pojemniejszych i przede wszystkim szczelniejszych konstrukcjach korpusów) w pewnych sytuacjach nie zastąpi lustrzanek. To jednak także indywidualne podejście fotografa.

W kwestii obiektywów. Nie pozbywałbym się ich tak szybko. ZD 70-300 może się przydać.

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Obejrzyj zdjęcia w galerii. Większość z nich, zrobiona jest lustrzankami. Przyjrzyj się i sam podejmij decyzję
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi Awatar marek7001
    Mieszka w
    Ostrołęka
    Siła reputacji
    68
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Obejrzyj zdjęcia w galerii. Większość z nich, zrobiona jest lustrzankami. Przyjrzyj się i sam podejmij decyzję
    Na tą chwilę na pewno większość, ale poczekajmy jeszcze 2-4 lata i może być już odwrotnie
    Były: 3 Canony PS, 2 Lumixy FZ, 2 Olympusy E-System /14-54II, 40-150/, Nikon D5000 /18-105/, E-PL2, E-PL3, E-PL5 /14-42, 14-150,12-50, 40-150, 14/2.5, 20/1.7, 45/1.8, Nokia LUMIA 920, 930 GOLD, LG G4, G5,G6, G7, Huawei P30 Pro jest ​Huawei Mate 50 Pro
    Galeria Olympusclub: http://galeria.olympusclub.pl/index.php?cat=21795

| OlyJedi Awatar GoBo
    Mieszka w
    Silesia
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

Mam prawie ten sam zestaw (14-54MkI). Nie zmienię na m4/3 - szkoda kasy. Zauważ że m4/3 to te same matryce co 4/3 a obiektywy mniejsze i ciemniejsze. Obiektyw zawsze możesz sprzedać. A puszka już wiekowa i pójdzie za grosze. Moim zdaniem tylko stracisz.
    Ja osobiście poczekam jeszcze rok czy 2 aż zrobią bezlusterkowce pod obiektywy 4/3 (puszka pewnie zostanie forever).
    Brakuje ci czegoś w E-510 ? Jeśli tak to rozważ zakup wyższego modelu 4/3 np E-30.
    Zmiana systemu to też rozwiązanie i też pieniądze - przelicz - to twoja kasa i twoje hobby - nie takie znowu drogie.
    Polecam się

| OlyJedi Awatar psl
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Podgląd potrzebuje zasilania, w słoneczne dni bez wizjera ani rusz
    Ja wiem czy tak "ani rusz". W tym roku robiłem wiele zdjęć w słońcu świecącym w LCD i ani razu nie przestawiałem na wizjer z tego powodu.

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez marek7001 Zobacz posta
    Na tą chwilę na pewno większość, ale poczekajmy jeszcze 2-4 lata i może być już odwrotnie
    Myślę, że z powodów o których pisał hades, jeszcze długo nie.
    Pewnie kompletni amatorzy kupią tego lepszego kompakta ale zaawansowani, zostaną przy lustrzance.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    ...w słoneczne dni bez wizjera ani rusz...
    To już przeszłość. Z takimi ekranami, jak w Panasach i prawdopodobnie też w E-P3, nie ma z tym najmniejszego problemu.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    To już przeszłość. Z takimi ekranami, jak w Panasach i prawdopodobnie też w E-P3, nie ma z tym najmniejszego problemu.
    Ta lista plusów i minusów
    Podgląd potrzebuje zasilania, w słoneczne dni bez wizjera ani rusz, korpus jest mały i poręczny na turystyczne czy uliczne wypady z małymi szkiełkami u4/3, ale kiedy podepniesz jakieś większe szkło z E-systemu to ma się wrażenie, ze aparat staje się tylnym dekielkiem tego szkła, etc.
    to uogólnienie przytaczanych przez ludzi tu i ówdzie opinii na temat wizjerów elektronicznych. Bardziej marudzenie niż realna przeszkoda. Choć jest jeden argument za używaniem jakiegokolwiek wizjera. Oko to dodatkowy punkt podparcia dla aparatu, czasami przydatny.

A jeśli chodzi o moje prywatne wybory. Wole kombinację lustro-pryzmat. W cyfrówkach niezłym wspomaganiem jest też uchylny ekran. A cyfrowe bezlusterkowce? Ogólnie idea PEN-a, jego wielkość, przyzwoicie rozbudowana szklarnia szerokiego kąta i średniego tele jest jak dla mnie zadowalająca. Poręczny sprzęt na codzień. Ale przyglądam się jemu bez parcia na zakup. Choć był czas gdy byłem zachwycony możliwościami wideo. Przeszło mi na razie. Pewnie kiedyś to wróci.
    Gdyby konstruktorzy/marketing PEN-a chcieliby mnie czymś rzeczywiście zachwycić, co wpłynęłoby na zakup w trybie natychmiastowym, musieliby przekroczyć granice pojmowania wizera/ekranu i jego miejsca w korpusie aparatu. Skoro podgląd jest elektroniczny to dlaczego jest na stałe przymocowany do korpusu. Odłączany, dotykowy ekran, może być na kabelku, jeśli się nie da bezprzewodowo. Uwolnić podgląd*!!!

*Pewnym światełkiem w tunelu jest Gigatube viewfinder i Gigatube wirless, ale to dodatkowe urządzenia.

| OlyJedi Awatar osiem1984
    Mieszka w
    Warszawa (aktualnie Młochów pod Warszawa)
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

Ja osobiście nadal jestem zachwycony lustrzankami. Robię zdjęcia od 3 lat i nadal jestem w tej kwestii totalnym amatorem (głównie z racji na ciągły brak czasu na hobby). Generalnie jak już napisałem zakup dwóch obiektywów był trochę nieprzemyślany, gdyż nie rozpatrzyłem, czy może nie bardziej opłaca się zmienić system na nowszy. Ciężko mi jednak sobie wyobrazić tak jak już napisaliście małego pena z obiektywem np 70-300 i rozwiązanie kwestii stabilizacji przy największej ogniskowej. Niemniej zastanawiam się czy na próbkę nie kupić tańszej wersji pena. Prześledziłem temat na forum olympusclub, który dotyczył podpinania obiektywów 4/3 do m4/3. Być może kiedyś ukażą się dobre przejściówki dające możliwość mocowania obiektywów z 4/3 bez konieczności martwienia się o brak celności AF. Wtedy wystarczy dokupić dobre body pena.
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5