Strona 44 z 111 PierwszyPierwszy ... 3442434445465494 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 431 do 440 z 1107

Wątek: KAP - fotografia latawcowa - wymiana doświadczeń

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez IFO Zobacz posta
    ...Czy to jest 35 MHz czy 2,4 GHz?
    Jakiej firmy?...
    Dzięki. 2,4 GHz - Hitec Optic 6. Wysłałem PW.
    Pozdrawiam
    Jack

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Możesz podesłać linka , gdzie pokazane było jak zamocować linkę do balona z folii

filia modelarska przykładowa cena.
    Może wskażesz jakieś miejsce, gdzie można by znaleśc plany - nigdy nie robiłem czego takiego jak balon. Na dziś szybciej podjąłbym się uszycia DoPeRo Maxi.
    Pozdrawiam AP.
    Firmy modelarskie robią albo balony z bibuły (zabawki) albo bardzo drogie z tkaniny nylonowej i aparaturą RC. Proponuję zrobić samemu z folii. W najbliższym czasie zrobię balon celem testowania pod kątem KAP /BAP/ i podzielę się uwagami. Co do linków, to pierwsze co znalazłem:

http://airbot.net/index.php?sid=0&ac...e8431dbae83c01
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez balrog Zobacz posta

Ja z kolezanka bawilismy sie balonami na gorace powietrze, na razie dalismy sobie spokoj (po utopieniu jednego canona w jeziorze ) ale wrocimy do tego kiedys. Wstepne moje obserwacje byly takie:

* Najlepsza jest cienka folia do malowania (PLN6 za trzy plachty 5x4m w Obi lub Brico Depot) i klejona tasma klejaca. Worki na smieci sprzedawane w europie sie nie sprawdzaja bo folia jest za gruba, sa za ciezkie.

* Powietrze bardzo szybko stygnie. Balon unosi sie przez 10-20 sekund i zaczyna opadac. Dlatego nasz maksymalny pulap to bylo jakies 50m. (moze to dlatego, ze nasze balony mialy 6-7-8 m szesciennych, nie 20). Trzeba wymysli sposob podwieszenia plonacego paliwa pod samym balonem (to jest jeszcze do zrobienia), ale trzeba przy tym pomyslec o bezpieczenstwie. Jesli zawialoby i balon sie urwal, to nie moze spowodowac pozaru lasu, wiec trzebaby wymyslic jakis uklad linek, ktory zgasi paliwo jak tylko linka sie urwie. Wtedy wystarczy mocniej pociagnac za linke zeby w kazdej awaryjnej sytuacji go zgasic.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Jeśli chodzi o folię to ta z worków na śmieci się również nadaje, ale nie każda i raczej do większych modeli. Im większa objętość tym większa bezwładność cieplna balonu. 6-7 m3 to zdecydowanie za mało.Duży model unosi się po nagrzaniu dobre kilka minut. Jeśli i to za mało to można podwiesić zródło ciepła. Ryzyka pożaru nie ma, gdyż w przypadku zerwania linki balon będzie kontynuował lot i zacznie opadać dopiero jak wypali się paliwo. Najważniejsze jednak są warunki pogodowe - balon, jeśli ma latać na uwięzi jest wyłącznie na bezwietrzną pogodę (zdecydowanie poniżej warunków dla Maxi Dopero).
    Ostatnio edytowane przez ONYK ; 12.07.11 o 13:45 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Udało mi się odczytać "trasę" ostatniego lotu utopionego w Łebie XZ-1 GPS Logger oczywiście też się utopił, ale izopropanol czyni cuda i mam Pikował z 44m
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	gps.jpg
Wyświetleń:	110
Rozmiar:	176,4 KB
ID:	50916  
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi Awatar taztaz
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    czarna skrzynka krótko pikował
    Drogo, źle ale za to nie terminowo, extra płatne gadanie głupot. Pozdrawiam taztaz.

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez taztaz Zobacz posta
    czarna skrzynka krótko pikował
    chwile po starcie

| OlyJedi Awatar taztaz
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Romek bo nie doczytałem zerwałeś linę czy coś się wypięło, w moim przypadku krasch testu kamery poszło silne uderzenia na linkę znaczy przydeptanie szpilki
    Drogo, źle ale za to nie terminowo, extra płatne gadanie głupot. Pozdrawiam taztaz.

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez taztaz Zobacz posta
    Romek bo nie doczytałem zerwałeś linę czy coś się wypięło, w moim przypadku krasch testu kamery poszło silne uderzenia na linkę znaczy przydeptanie szpilki
    Zakotwiczyłem daleko od wody, na wszelki słuczaj. Oblatywałem nowego FotoKita 180, podpiąłem aparat, wypuściłem trochę linki. Latawiec wykonał piękną pikę po okręgu i wpadł do wody, aparat też, jakieś 3-4m od brzegu, o tyle się pomyliłem Tyle nabrał wody w komory że nie mogłem wyciąnąć zestawu z wody.

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria

"Agrafka" do wieszania picaveta

Na majowym latawcowisku w Łebie z niedowierzaniem (że to może działać) oglądałem u Przemka drobiażdżek do wieszania riga. Nareszcie mam już u siebie - IKAR sprowadził partię tego towaru. Agrafka bardzo łatwo zapina się na lince holowniczej. Dosłownie jeden ruch i już trzyma. Nie trzeba na lince dopinać dodatkowych kółek, nic. Ciach i już picavet zapięty na lince.
    Jack
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	agrafka_1.jpg
Wyświetleń:	69
Rozmiar:	89,5 KB
ID:	51064   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	agrafka_2.jpg
Wyświetleń:	73
Rozmiar:	60,1 KB
ID:	51065   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	agrafka_3.jpg
Wyświetleń:	86
Rozmiar:	52,4 KB
ID:	51066  

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Byłem szybszy od IKARa, nabyłem w kapshopie już jakis czas temu.

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Jakby nie patrzył, agrafka jest zaje...fajna
    Jack