Strona 42 z 111 PierwszyPierwszy ... 3240414243445292 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 411 do 420 z 1107

Wątek: KAP - fotografia latawcowa - wymiana doświadczeń

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ONYK Zobacz posta
    ...

2) dlaczego na warunki bezwietrzne nikt nie rozważa zastosowania balonu na ogrzane powietrze - balon taki o pojemności 20 m3 ma ok. 3 kg udzwigu i można tanim kosztem zrobić go z folii (sam zrobiłem kiedyś model o średnicy 6m i poj. 100 m3); poza tym że jest tańszy od heli-kite to nie byłoby problemów z transportem - po złożeniu mieści się w małej torbie, a do jego podgrzania wystraczy bulta propan-butan 1 kg + palnik dekarski
    Możesz podesłać linka , gdzie pokazane było jak zamocować linkę do balona z folii

filia modelarska przykładowa cena.
    Może wskażesz jakieś miejsce, gdzie można by znaleśc plany - nigdy nie robiłem czego takiego jak balon. Na dziś szybciej podjąłbym się uszycia DoPeRo Maxi.
    Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar galaktyczny kwiatek
    Mieszka w
    Świętochłowice
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Panowie spokój !!!
    Zachowujecie się jak dzieci w piaskownicy
    Może napiszę trochę ja, nie jestem właścicielem latawca, ale sporo się napracowałem przy Romkowych zabawkach więc wiem o co chodzi.

Marek5401 większość zdjęć z latawca się powtarza, spróbuj oglądać 1000 zdjęć niemalże tego samego ujęcia lasu, wybiera się najlepsze (najładniejsze) a naprawdę nie ma problemu z poruszeniami, natomiast trzeba walczyć z wagą , im miej złomu tym lepiej, lepiej zrobić 1000 zdjęć za dużo niż powiesić na latawcu 0,5kg stabilizacji, choć wykonać takową to żaden problem. Rozumiem że Ty chcesz powiesić kamerę (nie aparat) tu rzeczywiście przydałoby się ustabilizowanie bo kamera nie operuje tak szybkimi czasami migawki jak aparat i przy oglądaniu filmu będzie widać przechyły i bujanie - szczerze nie widzę tego, będzie to nudne i mało szczegółowe, trzeba by zrobić bardzo skomplikowaną konstrukcję z wielkim latawcem i mieć stały wiatr.
    balrog gyro wcale nie jest drogie (mam na myśli samą elektronikę) ok. 40 zł za chip, akcelometrem jak najbardziej da się robić dobrą stabilizację, dobrym przykładem mogą być aparaty Olympusa wykorzystujące je do stabilizacji matrycy i wykrywania położenia aparatu.

Pozdrawiam
    E-520, 14-54II, 40-150, 35macro, Metz58, XZ-1, grip i takie tam...

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Chcialbym zawiesic aparat, ale z podgladem i sterowaniem, celem dokladnego kadrowania.
    To wszystko wymaga stabilizacji.

| OlyJedi Awatar galaktyczny kwiatek
    Mieszka w
    Świętochłowice
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Marek5401 Zobacz posta
    Chcialbym zawiesic aparat, ale z podgladem i sterowaniem, celem dokladnego kadrowania.
    To wszystko wymaga stabilizacji.
    Już temat był przerabiany bodajże przez Icelandera, nie sprawdziło się, kamera+nadajnik+odbiornik+ekranik mają zwłokę, gdy wykadrujesz czymś takim, aparat i tak zarejestruje coś innego, co było w obiektywie sekundę później.
    E-520, 14-54II, 40-150, 35macro, Metz58, XZ-1, grip i takie tam...

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    Ad.1 - nie wierzę w "w przypadku awarii lub utraty stabilności przez jeden z latawców" mocowanych so 30-50cm, co 30-50m to co innego ale proste nie jest. próbowaliśmy z Icelanderem. Dwa Fotokity 250+180 dość ładnie ciągnęły na średnio silnym wietrze. Tyle że na takim wietrze wystarczyłby jeden to była po prostu zabawa

Ad.2 - jak to nikt? Icelander nabył i stosuje Helikita, na hel nie powietrze ale zawsze to balon. A z innej beczki - masz jakiś projekt/kosztorys takiej zabawki na ogrzane powietrze?
    W mojej latawce tworzące kite-train musiałyby być mniejsze niż FK180 - ale mniej więcej o to chodziło. Co do balonu ok.20 m3 to koszt materiałów nie przekroczy 200 zł. Projekt jest b. prosty - wystarczy tylko przeliczyć wymiary brytów dla danej średnicy balonu; robiłem to już parę razy i nie jest to skomplikowane- warto posłużyć się rysunkami tech. balonów sportowych.

Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ONYK Zobacz posta
    1) czy nie byłoby korzystniej zamiast jednego dużego latawca stosować kilka mniejszych i lekkich , mocowanych do głównej linki co ok.30-50m; rozwiązanie takie było kiedyś z powodzeniem stosowane w stacjach metorologicznych dokonujących sondaży aerologicznych i ma dwie główne zalety:

- bezpieczeństwo sprzętu (w przypadku awarii lub utraty stabilności przez jeden z latawców cały zestaw nadal unosi się w powietrzu);

- uniwersalność (nie trzeba mieć kilku latawców na różne prędkości warunki; siłę nośną uzyskujemy ustalając liczbę latawców - doczepiamy stopniowo kolejne aż uzyskamy pożądany udźwig)
    Takie rozwiazanie bylo tez stosowane przy biciu rekordu wysokosci lotu latawca (8km), jest dobre, bo kazdy latawiec unosi kawalek linki, wiec nie robi ona takiego wielkiego luku od tarcia powietrza czy ciezaru.

Jesli latawce beda w odleglosci tylko kilkunastu czy kilkudziesieciu metrow ta tak jak mowi romek chyba to za bardzo nie pomoze, bo beda sie one przechylac lub tracic nosnosc jednoczesnie.

2) dlaczego na warunki bezwietrzne nikt nie rozważa zastosowania balonu na ogrzane powietrze - balon taki o pojemności 20 m3 ma ok. 3 kg udzwigu i można tanim kosztem zrobić go z folii (sam zrobiłem kiedyś model o średnicy 6m i poj. 100 m3); poza tym że jest tańszy od heli-kite to nie byłoby problemów z transportem - po złożeniu mieści się w małej torbie, a do jego podgrzania wystraczy bulta propan-butan 1 kg + palnik dekarski
    Ja z kolezanka bawilismy sie balonami na gorace powietrze, na razie dalismy sobie spokoj (po utopieniu jednego canona w jeziorze ) ale wrocimy do tego kiedys. Wstepne moje obserwacje byly takie:

* Najlepsza jest cienka folia do malowania (PLN6 za trzy plachty 5x4m w Obi lub Brico Depot) i klejona tasma klejaca. Worki na smieci sprzedawane w europie sie nie sprawdzaja bo folia jest za gruba, sa za ciezkie.

* Powietrze bardzo szybko stygnie. Balon unosi sie przez 10-20 sekund i zaczyna opadac. Dlatego nasz maksymalny pulap to bylo jakies 50m. (moze to dlatego, ze nasze balony mialy 6-7-8 m szesciennych, nie 20). Trzeba wymysli sposob podwieszenia plonacego paliwa pod samym balonem (to jest jeszcze do zrobienia), ale trzeba przy tym pomyslec o bezpieczenstwie. Jesli zawialoby i balon sie urwal, to nie moze spowodowac pozaru lasu, wiec trzebaby wymyslic jakis uklad linek, ktory zgasi paliwo jak tylko linka sie urwie. Wtedy wystarczy mocniej pociagnac za linke zeby w kazdej awaryjnej sytuacji go zgasic.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez galaktyczny kwiatek Zobacz posta
    balrog gyro wcale nie jest drogie (mam na myśli samą elektronikę) ok. 40 zł za chip, akcelometrem jak najbardziej da się robić dobrą stabilizację, dobrym przykładem mogą być aparaty Olympusa wykorzystujące je do stabilizacji matrycy i wykrywania położenia aparatu.
    Nie wiem jak to dziala, ale chyba raczej nie korzysta z przyspieszenia grawitacyjnego, tylko raczej stabilizuje nagle ruchy postepowe, nie? Poza tym moze ma dwa 3-osiowe akcelerometry? Dwa 3-osiowe akcelerometry sa w stanie dac mniej-wiecej te same informacje co 3-osiowe gyro, chociaz trzeba do tego troche matematyki.

Jesli chodzi o cene, to jednoosiowe (sam chip) rzeczywiscie pewnie mozna znalesc po 40zl. Sparkfun.com ma chyba jakies dobre oferty, chociaz one wymagaja lutowania powierzchniowego. Tak czy tak, za trzy takie cuda zaplacisz w okolicach 100zl za same scalaki, podczas gdy akcelerometr lub magnetometr w hurcie kosztuje zlotowke.
    Ostatnio edytowane przez balrog ; 3.07.11 o 17:21 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Marek5401 Zobacz posta
    Tlumacze: Przegladalem fotki, na Twoim koncie i z Leby, robione z latawca , znalazlem sztuk: 2.
    Moze zle szukam...?
    Moze te 1387 nie nadawaly sie do pokazania z innych wzgledow ?
    To napisz, moze z jakich ?
    A jesli sie nadaja, to je zaprezentuj...no moze nie wszystkie, ale jakas wieksza ilosc.
    Na to pytanie Kwiatek już odpowiedział, mam nadzieję że wystarczająco.

Poza tym, dzieki za nastepna dobra rade ( ''zrob sam i powiedz nam, jak to dziala'').
    Zanim zrobie, chcialbym przeanalizowac moje pomysly z bardziej doswiadczonymi forumowiczami, zeby uniknac niespodzianek, przed ktorymi inni, zyczliwi, moga mnie przestrzec i wdzieczny jestem za wszystkie merytoryczne uwagi.

Uwagi typu: najpierw zrob, a potem pogadamy, wypaczaja sens udzialu w forum.
    Skoro na pniu negujesz wszystkie porady oparte na doświadczeniu i starasz się na siłę udowodnić (komu? samemu sobie?) że Twoje założenia są słuszne to dla mnie jedyna rada - rób. Rada oparta na doświadczeniu z moimi zabawkami, tez nie chciałem słuchać ludzi którzy latali przede mną.
    The question is: What is a Mahna Mahna?

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    "Już temat był przerabiany bodajże przez Icelandera, nie sprawdziło się, kamera+nadajnik+odbiornik+ekranik mają zwłokę, gdy wykadrujesz czymś takim, aparat i tak zarejestruje coś innego, co było w obiektywie sekundę później"

Pozwolę nie zgodzić się z taką opinią.

O ile się nie mylę to takie problemy miał Kolega Jack. Według mnie związane było to z niedopracowanego projektu platformy. Jeśli oczywiście używał tej ze zdjęcia na swojej stronie.
    Mogło to być spowodowane też opóźnieniem działania migawki w aparacie.

Ja mogę zrobić zdjęcie dokładnie tego, co widać w danej chwili na monitorze.
    Kilka postów wyżej jest zbliżenie zamku w Czersku. Takie właśnie zdjęcie chciałem zrobić.
    A poza tym zaczęły się wakacje. Czas wsiąść do kajaka.

Rzeka Orzyc niedaleko ujścia do Narwi
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_8309.JPG
Wyświetleń:	77
Rozmiar:	488,1 KB
ID:	50478   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_8314.JPG
Wyświetleń:	99
Rozmiar:	449,7 KB
ID:	50479  

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Cieszę się IFO że się udaje. Powiedz jak często udaje Ci się trafić na wiatr który uniesie ten zestaw? I jakie są minimalne wymagania prędkości wiatru dla Fotokite 250 i 400 z tym zestawem.
    The question is: What is a Mahna Mahna?

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Przy Fotokite 400 jeśli na dole wieje 2m/s można startować.
    Kiedyś przy tym latawcu w powietrzu, rozwiało się do 9 m/s w porywach i zrobiło się gorąco.
    Przy 250 musi wiać nie mniej niż 4 m/s.
    Dla bezpieczeństwa zestaw podczepiony jest 75 m pod latawcem.