Strona 7 z 15 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 147

Wątek: Lightroom - kilka pytań

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar judasz
    Mieszka w
    kraina OZ
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ektomek Zobacz posta
    Czy ktoś się może orientuje co może być przyczyną "przymulenia'' programu. Chodzi o to iż od momentu zmiany monitora z 19 na 26 (wyższe rozdzielczości) wszystkie funkcje programu działają z opóźnieniem. Jest to szczególnie denerwujące kiedy po np użyciu pędzla chcę wyłączyć tą funkcję a program ciągnie po monitorze krechę tego narzędzia.
    mam to samo ale u mnie jest tak jak wykonasz za dozo operacji w szybkim czasie i wtedy sie zamula ,wtedy wylaczam to nazedzie i wlaczam spowrotem i jest ok a przyczyny nie znam ,ale odkad obrabiam rawy jest sporo wolniejszy w ogule
    Z kazdym dniem mojego zycia nieublaganie zwieksza sie liczba tych osob ktore moga mnie pocalowac w d...!
    pozdrawiam reszte !
    http://judasz007.blogspot.com/ ------- www.karolphotography.co.uk

| OlyJedi Awatar ektomek
    Mieszka w
    Bolesławiec
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Chyba masz rację. No to sobie "polepszyłem" Jest na to jakieś lekarstwo.

| OlyJedi Awatar Czaroz
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Tak, 16 calowy monitorek ;D
    Nie no ja tak np mam jak za duzo zdjec naraz wrzuce albo jak nie czyszcze biblioteki.
    Cezary Pawlików
    Ale nie przejmuj się, ja mam tylko 15 lat...
    e400 + OlympusTrip35 + 14-42 + 40-150

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria
    Chyba masz rację. No to sobie "polepszyłem" Jest na to jakieś lekarstwo.
    Teraz musisz zmienić komputer .

| OlyJedi Awatar tkud
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Używam LR od dłuższego czasu. Fakt, że obróbka trwa długo ale efekt końcowy jest dla mnie jak najbardziej zadawalający. Większość zdjęć puszczam przez presety ustalone metodą prób nie sugerując się żadna literaturą lecz własnymi upodobaniami tak aby uzyskać najkorzystniejszy efekt. Ciekaw jestem również jakie są zmiany w najnowszej wersji szczególnie odnośnie odszumiania ale chyba trzeba będzie sprawdzić samemu. Ostatnia przesiadka po kupnie E30 na wersję 2.5 skończyła się niepowodzeniem bowiem LR generował dziwne kolorowe prążki na granicach przepałów co skończyło się powrotem do wersji 2.3. Co do kwestii poruszonej na początku tego wątku w LR nie używam do zmiany rozdzielczości w celu zamieszczenia zdjęć w necie. Odkąd użyłem wspomniany już program SNS-resizer nie używam już żadnego innego. Wygenerowane w LR JPGi wrzucam do SNS i wychodzą świetne fotki dobrze wyostrzone i co ważne większości poniżej 100KB co w innych programach jest ciężkie do uzyskania.

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tkud Zobacz posta
    Większość zdjęć puszczam przez presety ustalone metodą prób nie sugerując się żadna literaturą lecz własnymi upodobaniami tak aby uzyskać najkorzystniejszy efekt.
    Bo tak się w sumie korzysta z tego programu. Zdaje się, że to Diabolique kiedyś napisał, że co z tego, że z internetu pobierzemy setki presetów, jak będziemy wybierać najodpowiedniejszy godzinami. Owszem presety innego autorstwa są jak najbardziej potrzebne by czasami odkryć jak został wykonany dany efekt, ale trzeba dojść do własnych "przepisów". Podobnie jak w ciemni, po wypróbowaniu przepisów książkowych, po jakimś czasie dochodziło się do własnych sposobów przygotowania chemii do obróbki.

Cytat Zamieszczone przez tkud Zobacz posta
    Ciekaw jestem również jakie są zmiany w najnowszej wersji szczególnie odnośnie odszumiania ale chyba trzeba będzie sprawdzić samemu.
    Zdaje się, że podawałem link do odpowiedniej strony Adobe, gdzie wymienione są nowości.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Czy ktoś się może orientuje co może być przyczyną "przymulenia'' programu. Chodzi o to iż od momentu zmiany monitora z 19 na 26 (wyższe rozdzielczości) wszystkie funkcje programu działają z opóźnieniem. Jest to szczególnie denerwujące kiedy po np użyciu pędzla chcę wyłączyć tą funkcję a program ciągnie po monitorze krechę tego narzędzia.
    No niestety Ektomku, to "se polepszyles".... Przy zmianie monitora na wiekszy, zapewne radykalnie zwiekszyla ci sie rozdzielczosc wyswietlanego obrazu. Masz zapewne niezbyt wydajna karte graficzna, ktora teraz ma o wiele wiecej punktow do przeliczenia i wyswietlenia. Jedyne rozwiazanie to zakup mozliwie najlepszej (najwydajniejszej karty grafiki), wymiana procesora na szybszy , oraz dowalenie mozliwie jak najwiecej pamieci ram. Niestety obrobka grafiki, podobnie jak gry wymagaja jak najwydajniejszych konfiguracji sprzetowych.... Gratuluje nowego zakupu. Pozdroffka !
    Olympus E-420 + ZD 25mm (kieszonkowy potffór) na poważnie , Nikon D7000, Nikon D600 + pokaźne stadko słoików do zabawy

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez acidmk Zobacz posta
    Ja uczę się z tej książki:

Sekrety cyfrowej ciemni Scotta Kelbyego. Edycja i obróbka zdjęć w programie Adobe Photoshop Lightroom 2.

Polecam gorąco...koleś naprawdę wie o czy pisze, i każdy moduł omawiany jest na konkretnych przykładach
    podbiję temat - widziałem wczoraj wydanie tej książki dla Lightroom 3:

http://helion.pl/ksiazki/sekrety-cyf...lby,sekpl3.htm

Bardzo wartościowe, jak sądzę.

Nie wiem czy wiecie - Lightroom 3 można ostatnio kupić na licencję edukacyjną za około 340 zł (z możliwością komercyjnego wykorzystania),

Centus
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez sdsi Zobacz posta
    Nie wiem czy wiecie - Lightroom 3 można ostatnio kupić na licencję edukacyjną za około 340 zł (z możliwością komercyjnego wykorzystania),

tylko trzeba wyslac do Adobe zaswiadczenie ze jest sie uczniem/studentem/nauczycielem

a ja nie spelniam warunkow

dopiero wtedy podadza numer seryjny do programu

czy ktos przerabial moze ten temat ?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Centus Zobacz posta
    tylko trzeba wyslac do Adobe zaswiadczenie ze jest sie uczniem/studentem/nauczycielem

a ja nie spelniam warunkow

dopiero wtedy podadza numer seryjny do programu

czy ktos przerabial moze ten temat ?
    ja - wczoraj

córka jest studentką. zarejestrowałem (jej) program na stronie podanej w dołączonej ulotce i wg. zawartej tam procedury - niestety musiałem powtórzyć, bo wszystko trafiło do US, a tam jest inna procedura (jakieś inne kody). zrobiłem to ponownie, ale wybierając język polski (ale i tak miałem wszystko po angielsku, a strona adobe uporczywie przełączała mnie na kraj UK). niemniej jednak dzisiaj przyszedł mi email po polsku z numerem seryjnym i wszystko gra.