Strona 9 z 15 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 147

Wątek: Lightroom - kilka pytań

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria
    Mam jeszcze jedno pytanie - szukałem już kilka miesięcy temu na nie odpowiedzi ale użytkownicy forów byli podzieleni w tej sprawie:

- Czy podczas zgrywania zdjęć do LR warto konwertować plik do DNG i co mi to daje? Czytałem, ze w przypadku pliku DNG cała historia zmian zostaje w nim zapisana ale czy LR i tak nie tworzy swoich katalogów.
    Ciekawi mnie to bo mam też możliwość zapisu do DNG już w puszce.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria
    Z punktu widzenia wykorzystania go w LR nie sądzę by był przydatny. Tzn. jeszcze nie znalazłem dla niego większego zastosowania, oprócz łatwiejszego dostępu do RAW z aplikacji, które nie czytają jakiś egzotycznych czy zbyt "nowatorskich" formatów RAW.
    Ale jak rozumiem, zależy Tobie na tym by by historia zmian o jakiej piszesz, polegała na tym, że aplikacja zapisuje kolejne kroki wykonywane na obrazie, co umożliwia łatwiejsze przechowywanie plików, bez potrzeby archiwizowania ich za pomocą funkcji LR.
    Jeśli taki jest Twój cel by posiadać archiwum z obrabianymi plikami, które nie koniecznie będą ciągle dostępne w bibliotece LR, ale np. będą pobierane z archiwalnego dysku, to należałoby spróbować utworzyć próbny folder z DGN-ami. Następnie obrobić (wykonać kilka kroków na każdym z plików) i usunąć z biblioteki LR, po czym ponownie załadować do tejże biblioteki i przekonać się, czy historia zmian zachowała się i pozwala na kontynuacje pracy.

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Z punktu widzenia wykorzystania go w LR nie sądzę by był przydatny. Tzn. jeszcze nie znalazłem dla niego większego zastosowania, oprócz łatwiejszego dostępu do RAW z aplikacji, które nie czytają jakiś egzotycznych czy zbyt "nowatorskich" formatów RAW.
    Ale jak rozumiem, zależy Tobie na tym by by historia zmian o jakiej piszesz, polegała na tym, że aplikacja zapisuje kolejne kroki wykonywane na obrazie, co umożliwia łatwiejsze przechowywanie plików, bez potrzeby archiwizowania ich za pomocą funkcji LR.
    Jeśli taki jest Twój cel by posiadać archiwum z obrabianymi plikami, które nie koniecznie będą ciągle dostępne w bibliotece LR, ale np. będą pobierane z archiwalnego dysku, to należałoby spróbować utworzyć próbny folder z DGN-ami. Następnie obrobić (wykonać kilka kroków na każdym z plików) i usunąć z biblioteki LR, po czym ponownie załadować do tejże biblioteki i przekonać się, czy historia zmian zachowała się i pozwala na kontynuacje pracy.
    Właśnie dlatego pytałem. Zapisanie historii zmian w pliku wydaje mi się znacznie bezpieczniejsze w przypadku jakiegoś bałaganu na kompie itp.
    LR ma u mnie plusa za dobre zarządzanie biblioteką i porządkowanie zbiorów - tworzy katalog a inne programy obok pliku zamieszczają dodatkowy z historią zmian który łatwo stracić.
    Właściwie tylko to mnie trzyma przy LR - Capture One którego miałem okazję wypróbować zrobił na mnie lepsze wrażenie jeśli chodzi o obsługę, obróbkę i jej efekty.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar judasz
    Mieszka w
    kraina OZ
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Odp: Lightroom - kilka pytań

witam mam pytanko odnosnie importu fotek z aparatu do lr, mianowicie nie wiem jak to mozliwe i o co ogolnie kaman , majac w apartacie fotki czarno biale podczas importu staja sie one kolorowe , wczesniej tego nie bylo a nic nie przestawialem w zadnych ustawienieach . moze ktos wie o co chodzi i gdzie jest problem? dzieki z gory.pzdr.
    ps korzystam z lr 3 i od dluzszego czasu ( ponad 2 lata ) ...
    Z kazdym dniem mojego zycia nieublaganie zwieksza sie liczba tych osob ktore moga mnie pocalowac w d...!
    pozdrawiam reszte !
    http://judasz007.blogspot.com/ ------- www.karolphotography.co.uk

yendash
    Gość

A jaki format zapisu zdjęć masz w aparacie i czy aby na pewno tylko jpg? Z jakiego aparatu?

Mieszka w
    kraina OZ
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

tylko raw-y z e 520 nie robie jpg
    Z kazdym dniem mojego zycia nieublaganie zwieksza sie liczba tych osob ktore moga mnie pocalowac w d...!
    pozdrawiam reszte !

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

RAW to RAW, indywidualne ustawienia mają wpływ tylko na JPG. RAW zapisuje się całym dobrodziejstwem inwentarza, czyli kolor i to w pełnej rozdzielczości matrycy. Ustawienia powinny przejść w EXIF. Podejrzewam, że LR ma problem z ich odczytaniem, np. z informacją, że powinien przełączyć się czarnobiel przy konkretnym zdjęciu.

Mieszka w
    kraina OZ
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Hmmm no niby tak ale wcesniej tego nIe bylo i dlatego nie wiem o co kaman...
    pozdrawiam reszte !

| OlyJedi Awatar acidmk
    Mieszka w
    Mokotów
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria

Judasz, jak zapewne wiesz jesli aparat zrobił by za Ciebie obróbkę i zapisał zdjęcie w jpg to po wczytaniu foty np.do LR będzie ona rzeczywiście B\W. Ale jeśli robisz foty tylko w RAW to zawsze dostaniesz "surowy" plik bez ingerencji softu aparatu. Co za tym idzie dostaniesz fotę kolorową, chyba że aparat ma ustawione RAW + jpg wtedy będziesz miał dwie wersje w LR. W zależności od ustawień LR pokaże Ci obie dwie fotki B\W oraz kolorowego RAW'a, lub tylko RAW'a.
    POzdrawiam
    Acidmk
    Mój wątek, moja Sicilia na forum oraz w necie LaBellaSicilia.pl oraz moje www

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Słuchajcie, jak przenieść wszystkie swoje zdjęcia z jednej lokalizacji na drugą tak, aby nie utracić ich ustawień w LR? Wiem, że temat już był wałkowany, ale nie ogarniam tego za bardzo...
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb