Strona 8 z 15 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 147

Wątek: Lightroom - kilka pytań

Centus
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez sdsi Zobacz posta
    ja - wczoraj

córka jest studentką. zarejestrowałem (jej) program na stronie podanej w dołączonej ulotce i wg. zawartej tam procedury - niestety musiałem powtórzyć, bo wszystko trafiło do US, a tam jest inna procedura (jakieś inne kody). zrobiłem to ponownie, ale wybierając język polski (ale i tak miałem wszystko po angielsku, a strona adobe uporczywie przełączała mnie na kraj UK). niemniej jednak dzisiaj przyszedł mi email po polsku z numerem seryjnym i wszystko gra.
    dzieki za wyjasnienie

no to zostaje mi kupic program na moja kobiete ktora do jesieni jest

jeszcze zaoczna studentka

tak jeszcze zapytam jaki dokument wysylales zeby uwiarygodnic status

ucznia czy studenta ? czytalem na stronie Adobe ze starczy sama wazna

legitymacja studencka

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Centus Zobacz posta
    tak jeszcze zapytam jaki dokument wysylales zeby uwiarygodnic status

ucznia czy studenta ? czytalem na stronie Adobe ze starczy sama wazna

legitymacja studencka
    legitymację studencką - obydwie strony. pesel i adres możesz zamazać.

Centus
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez sdsi Zobacz posta
    legitymację studencką - obydwie strony. pesel i adres możesz zamazać.

sliczne dzieki , teraz ja i forumowicze mamy pelna wiedze co i jak

teraz to zostaje tylko kupic i sie nauczyc ...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    a przy okazji - na tych samych zasadach można kupić Photoshop CS5 PL za około 980 zł. i dzięki za plusika

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria
    Mam pewno lamerskie pytanie dot. Lightrooma.

Korzystam z Lightromu na laptopie który ma jeden dysk podzielony na duski C i D -na dysku C zaczyna mi brakować miejsca i postanowiłem wszystkie zdjęcia przenieść na D gdzie jest jego masa ale chciałbym zachować wszystkie ustawienia i zmiany w obrabianych plikach.

Czytałem poradnik w DFV ale boję się coś spie***yć za przeproszeniem i nie jestem pewien niektórych szczegółów.
    Skopiowałem już wszystkie zdjęcia z katalogu na dysk D (export as catalog) i teraz mam to wszystko z zapisanymi ustawieniami na nim.
    Teraz chcę wykasować zdjęcia z dysku C i wykonać docelowy katalog na D do którego będą się zgrywały wszystkie zdjęcia. Nie wiem czy potrzebnie przenosiłem wszystkie zdjęcia na D w tej chwili bo rozumiem, że i tak będę musiał je jeszcze wkopiować do nowego katalogu Lightroomu. Czy warto zainstalować program na dysku D?

Sorry za opis problemu ale im więcej tego czytam tym mniej rozumiem - najlepiej było by zostawić wszystko po staremu ale już nie mam miejsca na nowe zdjęcia.
    Z góry dziękuję za podpowiedzi.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar paakayttaja
    Mieszka w
    Rybnik / Jyväskylä
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Nie mam w tej chwili LR pod ręką - środowiskowe można zmienić w ustawieniach, o ile dobrze pamiętam. Wskazać domyślnie npl inny folder przechowywania historii, zapisu i eksportu zdjęć.
    Tuulan ja Tuulin tuulinen tuuli tuulee talvella täällä ja tuolla.

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria
    Prawie dobrze przeprowadziłeś tą operacje. Na jej zakończenie, po przeniesieniu zdjęć na inny dysk lokalny lub do innego folderu, należy w LR, w Library, kliknąć prawym guzikiem myszy na wybranym folderze (panel z folderami po lewej stronie) i wybrać opcję "Update Folder Location". Wskażesz tym samym nowe położenie folderu z plikami źródłowymi. Wszystkie ustawienia edycyjne dla plików pozostaną niezmienione.

Nie trzeba instalować LR na nowo. To by nic nie dało. Wszystkie ustawienia do plików są i tak przechowywane w osobnym folderze (Catalog), który wskazuje się przy instalacji (jeśli istnieje jakiś po poprzednim używaniu LR) lub program przyjmuje domyślnie jego przechowywanie w "Dokumentach/Obrazy". Ja zwykle staram się by lokalizacja tego folderu była na innym dysku niż system, ale to tak dla własnego porządku. W przypadku reinstalacji systemu, a tym samym reinstalacji programów, wystarczy wskazać stary folder (Catalog) i w Lightroom zostaną przywrócone wszystkie "projekty" z przed reinstalacji. Ewentualnie wówczas trzeba tylko wykonać "Upade Filder Location" dla wybranych folderów gdyż czasami może się zdarzyć, że jakiś folder ze zdjęciami wrzucaliśmy na nowo na dysk, w inne miejsce.

Przy okazji dodam, że gdybyś chciał zarchiwizować sobie ustawienia edycyjne zdjęć razem ze zdjęciami źródłowymi dla danego folderu należy przeprowadzić operacje "Export this Folder as a Catalog...". To jedna opcja niżej od "Update Folder Location". Można też zaznaczyć katalog i wybrać "File->Export as Catalog...". Wówczas folder ze zdjęciami jest archiwizowany, do folderu LR dołączy też ustawienia dla każdego z obrabianych plików. Tak przygotowany folder można zarchiwizować na płycie lub większym dysku służącym do backupu.

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria
    Zrobiłem tak jak podałeś i powstał dodatkowo folder na dysku D... potem wskazałem zaginione foldery i wszystko się zgrało ale nie widziałem w oknie biblioteki które zdjęcia były edytowane.
    Kliknąłem następnie na plik *.LRCAT który się utworzył przy przeprowadzce i zginął mi niepotrzebny już folder C ale nadal nie widzę na podglądzie biblioteki które zdjęcia były edytowane - dopiero po otwarciu w develop mam historię zmian. Czy można w podglądzie biblioteki wyświetlić ponownie te znaczniki??
    Ostatnio edytowane przez Mcarto ; 8.07.11 o 22:21

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria
    Jeśli chodzi o flagi czy oznaczenia kolorami poszczególnych zdjęć, to takie znaczniki powinny się zachować. Niestety nie potrafię powiedzieć, dlaczego u Ciebie one zaginęły.

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria
    Dziękuję za pomoc.
    Znalazłem fajny e-podręcznik dzięki któremu rozwiązałem problem - może komuś się przyda.
    http://www.cherub.pl/downloads3/lightroom3.pdf

Edit:
    Hades - po prostu w opcjach wyświetlania biblioteki odhaczył mi się jeden ptaszek i nie widziałem na liście czy zdjęcie było oznaczone, kadrowane, edytowane itd... dzięki za pomoc.
    Ostatnio edytowane przez Mcarto ; 9.07.11 o 17:52