Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 53

Wątek: E 500 i kilka pytan......

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

E 500 i kilka pytan......

Witajcie !
    Do tej pory czytałem Wasze posty ale pora na zadanie kilku pytań do tych co wiedzą znacznie więcej ))
    Ja i ktoś jeszcze kupiliśmy po Olympusie E500.. i bardzo bym chciał zrobić kilka ładnych fotek …..
    Niestety wszystkie są jakieś nie do końca ostre i wygląda ze idiot kamera można szybko zrobi c dobre zdajecie a tym ….. ????
    Proszę o parę podstawowych porad takich jakie ustawienia SA preferowane do niezbyt wyszukanych warunków i no i jak zrobić aparatem z kitem dobre zdajecie makro ???

pokaż te zdjęcia i napisz przy jakich ustawieniach je robileś

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Re: E 500 i kilka pytan......

Cytat Zamieszczone przez agamg
    Niestety wszystkie są jakieś nie do końca ostre i wygląda ze idiot kamera można szybko zrobi c dobre zdajecie a tym ….. ????
    Witaj Agamg!

Gratuluję zakupu naprawdę świetnego aparatu - ja też na początku miałem dokładnie takie same myśli jak i Ty dopóki nie dotarło do mnie w pełni, że ... to nie jest kompakt! W tych małych fajnych aparacikach bardzo często niedopracowane szkła nadrabia się programowym wyostrzaniem - tutaj tego nie masz. Jak sobie sama nie wyostrzysz, to aparat tego nie zrobi - to jest właśnie podstawowa róźnica odnosząca się do lustrzanek - jeżeli nie jesteś przygotowana na "zabawę" ze zdjęciami, to szybko się zniechęcisz do lustrzanek, a to byłoby smutne ...

W lustrzance po prostu potrzeba mieć dobry obiektyw - wyostrzanie w programach, to najczęściej tylko oszukiwanie oka - ostrość zdjęcia zależy od obiektywu. A te KITowe to nie ta sama półka co PRO (ale i tak się ciesz, bo jest lepiej niż u konkurencji

Tak w ogóle jaki obiektyw masz (E-500 jest sprzedawany w kilku kitach ... ) ?
    17-45 nie miałem w ręku, więc się nie wypowiadam, ale
    14-45 IMHO jest średnio ostry - mi osobiście czasem tego brakuje
    40-150 jest pod tym względem dużo lepszy - osobiście jak chce mieć ostre zdjęcie, którego kadr mieści się na końcu 14-45, to przesiadam się na 40-150.

A co do ustawień aparatu - zerknij jak masz ustawioną Sharpness i Contrast - rozszerzonym trybie wyświetlania są pod trybem kolorystycznym - ja miałem przez długi czas S+1 (albo i 2), ale potem zdjęcia wyglądały kiepsko "doostrzane", więc wróciłem do 0 i uważam, że jest ok. C ustawiłem na 0.

Udanych zdjęć

Pozdr.
    Robert
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

robin102
    Gość
    Klasyczny ZZN nowego użytkownika lustrzałki.Każdy prawie to przechodził. Cierpliwość i jeszcze raz cierpliwość. Po 2000 tys zdjeć będzie OKi i będziesz zadowolona z zakupu świetnego aparatu.
    WITAM I GRATULUJE !!!

Awatar Moog
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    robin102 2000 tysięcy (2000000) ? troche dużo powolutku do wszystkiego dojdziesz i na pewno przed tą liczbą

robin102
    Gość
    Miało być 2 tys- to znacznie lepsza perspektywa i bliskie zadowolenie, a olympus daje satysfakcje jak malo który sprzęt, choć bez wad nie jest jak wszystko z wielkiej seri.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Wielkie dzieki :)))

Fajnie ze mnie pocieszacie )))) a moze ktos podpowie jak zrobic podstawowym kitem zdjecie macro ????

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andytown
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    ja na E-1 kręce wtedy na MF - bo fajnie to wychodzi.. ale z 14-45 nie pracowałem... 14-54 fajnie łapie makro
    Próbowałem już wielu kochanek i zawsze wracam do OLI

www.fotochwila.pl - zdjęcia ślubne, portrety

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

14-54

Juz wiem............ ten jest swietny ale w kicie mialem ten badziewny (((

robin102
    Gość
    Oj jestes w błędzie ten zwyklutki 14-45 to najlepszy tani obiektywik na ryknu. Kunkurencja wypada tu znacznie , znacznie gorzej W polączeni z któymś body olka z 8 mln matrycką daje rewelacyjną rozdzielczość do 50 linni na mm. U konkurencji z kitem tyci, tyci więcej niż 30.