Strona 55 z 95 PierwszyPierwszy ... 545535455565765 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 541 do 550 z 948

Wątek: Biebrza całodobowo

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Ale fajne
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar moose
    Mieszka w
    Biebrza
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria

Wizna i okolice

Zalane łąki przy drodze na Grądy Woniecko są teraz jednym z ciekawszych miejsc na ptaki. Z szosy widać kolonie śmieszek, rybitw białoskrzydłych i białowąsych. Wśród tego towarzystwa sporo kaczek - głowienki, cyranki, cyraneczki, a także zauszniki, perkozki i perkozy rdzawoszyje. Część z perkozów już wyprowadziła młode, część dopiero zakłada gniazda. Szczególnie lewa strona ( wschodnia) rozlewisk jest teraz fantastyczna. Ptaki okupują okolice starorzeczy gdzie najwięcej wody. Z pobliskich lasów wylatują na te obszary bociany czarne i bieliki, spacerują żurawie.
    Ciekawy rejon może być na wydmach przy Narwi ale tam monitoring będę robił dopiero w piątek .
    Fajny jest okres na lisy przy norach. Młode nie są lękliwe i można je fotografować z odległości 6-8m - warunkiem jest dobre ustawienie się pod wiatr. Wczoraj leżałem przy norze bez budy czy maskowania, oparłem aparat o plecak i bez problemu fotografowałem piątkę lisków. Po 19tej się rozespały na amen i wycofałem się delikatnie. Nawet nie uciekły do nory tylko co rusz podnosiły głowy sprawdzając co za cholera im spać nie daje.
    "Jeden zarabia na to życie tym, co umie. Drugi robi to, co musi. Wżdy mnie poszczęściło się w życiu jak mało któremu rzemieślnikowi, chyba że niektórej ******. Płacą mi za rzemiosło, które szczerze i prawdziwie lubię."
    Sapkowski: Bonhart, "Chrzest ognia"

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    moose, pilnuj tych łosi bo do nas idą, a głupie takie jak krowy
    Przedwczoraj była akcja w moim nadleśnictwie, dwa łosie wpadły do wielkiej studni (na terenie gdzie są pozostałości bunkrów), jeden się utopił, drugiego uratowali
    http://www.gazetalubuska.pl/apps/pbc...id=9aIC3YvsZpU

Jeleni u nas setki i żaden nie wpadnie a łoś pojawia się raz na rok i jeszcze się zabije.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    tu jeszcze zdjęcia http://www.gazetalubuska.pl/apps/pbc...5801141&Ref=PH
    Ostatnio edytowane przez sławekb ; 31.05.11 o 21:15 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar waruga
    Mieszka w
    50 05,3 N 018 33,2 E
    Siła reputacji
    314
    Moja galeria
    Ptaszki fajnie ustrzelone z nad Biebrzy.
    Ostatnio edytowane przez waruga ; 31.05.11 o 21:36
    Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO

Mieszka w
    Biebrza
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria
    Sławku, bo łosie to takie tłumoki troszku Zanim sygnał bodźca dotrze do mózgu to już często po ptokach
    "Jeden zarabia na to życie tym, co umie. Drugi robi to, co musi. Wżdy mnie poszczęściło się w życiu jak mało któremu rzemieślnikowi, chyba że niektórej ******. Płacą mi za rzemiosło, które szczerze i prawdziwie lubię."

| OlyJedi Awatar kris70
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    43
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez moose Zobacz posta
    Sławku, bo łosie to takie tłumoki troszku Zanim sygnał bodźca dotrze do mózgu to już często po ptokach
    To trochę jak mój kolega z pracy

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez moose Zobacz posta
    Po łosiach, niestety.

Mieszka w
    Biebrza
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria

Lisy i motyle...

O lisach pisałem, teraz dorzucę kilka zdjęć. Mnemozyny jeszcze aktualne, najlepiej w godz 7-8. Siedzą wtedy na kwiatach lub turzycach i czekają aż słońce wysuszy im skrzydła. Pote, kiedy już latają są diablo szybkie i płochliwe.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5305839.jpg
Wyświetleń:	88
Rozmiar:	224,5 KB
ID:	48337   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5305926.jpg
Wyświetleń:	83
Rozmiar:	236,2 KB
ID:	48338   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5306038.jpg
Wyświetleń:	93
Rozmiar:	255,4 KB
ID:	48339   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5306120.jpg
Wyświetleń:	99
Rozmiar:	283,2 KB
ID:	48340  

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5306161.jpg
Wyświetleń:	85
Rozmiar:	278,7 KB
ID:	48341  

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Świetne! Lisy rzeczywiście nie często na fotografiach goszczą.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Mieszka w
    Biebrza
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria
    grizz > a przecież są dosyć łatwe. Norę tylko trzeba znaleźć dobrze oświetloną. Młodziaki są ufne i nie chowają się spłoszone na wiele godzin. Wracają na wierzch już po niecałej godzinie. Jednak jak ze wszystkim nie można przeginać - nie wiadomo kiedy matka przychodzi karmić i zbyt długie przebywania przy norze spowoduje, że młode będą głodne. A głodne głupieją i same będą szukać jedzenia np. wychodząc na niebezpieczną szosę czy pola i łąki, gdzie będą łatwym łupem drapieżników lub psów. Co prawda lisów jest dużo i są uważane za szkodniki ale nie znaczy to, że zaraz trzeba małe narażać na śmierć. Przyroda lepiej niech sama zdecyduje ile i komu ma być pisane ..