a tutaj ostrzenie przez liście na pierwszym palnie, spowodowało to ich rozmycie. Moim zdaniem tak jest lepiej... źdźbła trawy nie rozpraszają, a i tonacja jest mniej krzykliwa i nie dominuje nad kwiatem
olympus E5, ZD 70-300
a tutaj ostrzenie przez liście na pierwszym palnie, spowodowało to ich rozmycie. Moim zdaniem tak jest lepiej... źdźbła trawy nie rozpraszają, a i tonacja jest mniej krzykliwa i nie dominuje nad kwiatem
olympus E5, ZD 70-300
z tym obcinaniem jakości to po bokach tylko... sam środek gdzie jest ostrość nie zauważyłem różnicy. Raynox to nic innego jak wysokiej klasy lupa przyłożona do obiektywu. Więc po bokach zawsze będą zniekształceniach. Jeżeli jednak otworzymy maksymalnie przysłonę i wpuścimy sporo światła, ta wada może obrócić się w zaletę ładnie rozmywając to co znajduje się wokół małego owada... pozdrawiam![]()
raynox zmniejsza głębię a więc wększe owady by się zmieściły muszą być fotografowane przy większej przesłonie. Małe muszki 2-4 mm można fotografować przy F2.0 ale pszczoły, osy, biedronki już trzeba przynajmniej f4 by się zmieściły... wtedy mamy coraz mniej światła i trzeba doświetlać (ja tego nie robię) albo dłuższe czasy stosować. W sumie to o to mi chodziło przy utracie jakości oraz o rozmyciach po bokach.
tutaj jest fota z przykładowym blurem na rogach. Jak widać owad jest mikroskopijny widać włoski liścia oraz żyłkowania, więc muszka miała góra ok 3mm. Sama muszka jest dość ostra natomiast im bardziej na boki obraz się rozmywa. Dla mnie to akurat przy makro zaleta, jednak bardzo dużo osób traktuje to jako wadę.
olympus E30, ZD 50 + raynox to jest 100% kadru bez cięć.
Ostatnio edytowane przez jagger ; 13.05.11 o 21:34
Jak z ostrościa w zd70-300 duzo lepiej czy nie specjalnie ?
e420 ZD 14-42mm,ZD14-45, ZD 40-150mm, ZD 70-300
Helios,Porst 50 1.7
http://www.forum.spotter.pl/photoplog/index.php?u=2912
Gnioty Kristofa http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=74004
70-300 jest świetne, AF działa szybko, ostrzy bardzo dobrze i wyśmienity ma bokeh. Używam do fotografowania kwiatów oraz reporterki. Mam też sigmę 150. niby jaśniejsza i ostra jak żyleta ale nie m tego 'czegoś' w malowaniu tła i szybkości reakcji co ZD 70-300. Za to właśnie uwielbiam szkła zuiko, że nawet te najtańsze są wysokiej klasy i nie zawodzą.
ja porównuję do sigmy 150, która jest wolna i błądzi...![]()