Strona 9 z 22 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 218

Wątek: E5 - pierwsze próby

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Odp: E5 - pierwsze próby

Cytat Zamieszczone przez Janeczek Zobacz posta
    Pucha naswietla dobrze, w trudnych warunkach jest nieszczesna spawarka, jak dla mnie to powazny cios dla tak "profesjonalnej" puszki, nie da sie tym robic zdjec i sie nie denerwowac, mam nadzieje, ze wujek Olek mi wybaczy ale nie moge slodzic, wybredny nie jestem ale spawarka, to DRAMAT.
    Nie żeby się czepiać, ale wbudowana lampa... służy głównie do sterowania w trybie R. Można ją też zastosować do doświetlania, ale wypadałoby zmodyfikować jej światło jakimś rozpraszaczem. Są przecież do kupienia rozpraszacze wpinane w sanki lampy.

Poza tym jakieś zdjęcia by się przydały.

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    104
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Zwal jak zwal, i tak moje odczucia sa niezmienne

pozdro
    A gdzie tam stoi dobry czlowieku, ze Epl1 ma dobry AF? i owszem sa to wrazenia z uzytkowania, testami, szumami, wykresami sie brzydze, po co CI jeszcze rawy, malo tego w sieci lata zeby sobie zycie zabierac na wolanki w 14tu wolarkach?

Spostrzezenia na razie niezmienne, mowie, to co widze soft jest gorszy jak w eplu, E5 ma soft 1.2, sprawdze czy jest jakis nowszy...

pozdrawiam serdecznie
    Janek

---------- Post dodany o 23:49 ---------- Poprzedni post był o 23:47 ----------

Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Nie żeby się czepiać, ale wbudowana lampa... służy głównie do sterowania w trybie R. Można ją też zastosować do doświetlania...

Poza tym jakieś zdjęcia by się przydały.
    albo do zlapania AFu w slabych warunkach oswietlenia i o tym pisalem, do reszty mam lampy zewnetrzne,
    zdjecia jak sie upieracie moge wkleic tylko pytanie po co czy dojdziemy do jakichs innych wnioskow niz juz napisano na nastu portalach?

pozdrawiam serdecznie
    Janek
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    339
    Moja galeria

A gdzie tam stoi dobry czlowieku, ze Epl1 ma dobry AF? i owszem sa to wrazenia z uzytkowania, testami, szumami, wykresami sie brzydze, po co CI jeszcze rawy, malo tego w sieci lata zeby sobie zycie zabierac na wolanki w 14tu wolarkach?

Spostrzezenia na razie niezmienne, mowie, to co widze soft jest gorszy jak w eplu, E5 ma soft 1.2, sprawdze czy jest jakis nowszy...

pozdrawiam serdecznie
    Janek

---------- Post dodany o 23:49 ---------- Poprzedni post był o 23:47 ----------

albo do zlapania AFu w slabych warunkach oswietlenia i o tym pisalem, do reszty mam lampy zewnetrzne,
    zdjecia jak sie upieracie moge wkleic tylko pytanie po co czy dojdziemy do jakichs innych wnioskow niz juz napisano na nastu portalach?

pozdrawiam serdecznie
    Janek
    Testujesz - podaj w tekście parę sampli , charakterystycznych z exilem i wskazaniem na zalety i wady Twoim zdaniem . To sie nam należy od Ciebie jak przysłowiowemu chłopu gleba. EPL-1 ma nieco udoskonaloną matrycę z e-30/e-620 , może masz nie tak ustawione odszumianie. Poszukaj - Olek pokombinował z nazwani stopni odszumiania. Nie było tak źle, gdy miałem ten aparat w rękach.
    Jeśli dobrze pamiętam - matryce typu E-5 mają EP2 i EPL-2, ale może ja się mylę?
    Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria

Zwal jak zwal, i tak moje odczucia sa niezmienne

pozdro
    Tutaj akurat nie o to mi chodziło

Co tak naskoczyliście na chłopa, gdy mu E-5 nie podeszło? Zapomnieliście opinie "testujących" jakiś czas po premierze, gdy Jacek dawał puszkę do macania?
    Ostatnio edytowane przez Eddie ; 21.01.12 o 01:08
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Eddie Zobacz posta
    Tutaj akurat nie o to mi chodziło

Co tak naskoczyliście na chłopa, gdy mu E-5 nie podeszło? Zapomnieliście opinie "testujących" jakiś czas po premierze, gdy Jacek dawał puszkę do macania?
    Wiesz, bo porownanie epl1 do e5 jest lekko mowiac niedorzeczne, ot mozna sobie tescik dla idei zrobic, czy dla sportu kontrolnie zeby nie stracic rytmu.
    Tu nie ma co porownywac,w klocu placi sie za szczelnosc, nowsza matryce w stosunku do e3, zapierdalajacy AF (bo w watku o slubie popelnionym epl1 wywnioskowalem, ze af w tym mikrusie to niebyle co), cos do czego mozna podpiac posiadane nietanie szkla i to wlasnie te aspekty determinuja wartosc tej puchy. On ma robic zdjecia tam gdzie sie zsika mikrus i powie dosc, i ma zapindalac bez zajakniecia, ot wol roboczy w e-systemie.
    Dlatego rawy sie prosilo, aby zobaczyc czy to wrazenie/test zwal jak zwal mozna bylo brac powaznie, czy li tylko jako wpis na forum brawo girl luzno traktujacy o trendach w fotografii
    A co po sieci krazy to ja dobrze wiem, i jak juz pisalem mam zgola odmienne zdanie niz kolega popelniajacy ten post

p.s. Zeby tak do konca nie cukrowac, to takie pikne to e5 tez nie jest
    Ostatnio edytowane przez nyny ; 21.01.12 o 01:26
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    104
    Moja galeria

apz,

Zrobie fotki specjalnie dla Ciebie, choc moim celem bylo bardziej podzielenie sie spostrzezeniami po prawie tygodniu uzywania E5. Niestety na razie nie jestem w stanie zrobic wiarygodnego porownania, dlaczego? ano nie mam przejsciowki na mikrusa, zeby uzyc szkiel duzych na maluchu, zreszta jesli skunds sie wezmie, to i tak zrobie to bardzo niechetnie, bo nie lubie robic takich samych klatek i badac z lupa szumow i innych bzdur (tak dla mnie szum na iso pierdyliard, to bzdura, ktora nie przeklada sie na papier).

CO do odszumiania obydwie puszki maja taka sama charakterystyke w menu (slabo, normalnie, mocno czy jakos tak) i na tych samych wartosciach epl1 ziarnuje mniej. (to spostrzezenie nie test)

Zas jaka matryca gdzie siedzi nie wiem, nie czytam specyfikacji ale gdzies mi przemknelo, ze matryca E5, Epl1 itd to to samo tylko stale udoskonalane czyt. oprogramowywane, jesli sie myle niech ktos techniczny sprostuje, nadal to spostrzezenie

nyny,

POROWNUJE OBRAZKI A NIE PUSZKI.

Jesli wyczytales z mojego posta kotletowego, ze AF w EPL1 to torpeda, to znaczy,ze posta owego nie czytales, bo gdybys, to bys zapewne wiedzial, ze EPL1 grzal torbe, a robote robilem Panasem G1 i K5 od Pentaxa (kolega sie bawil)

Kloc E5, jak go nazwales, ma wszelkie atuty E3 + pare ficzerow i matryce ktorej brakowalo starszemu bratu, cala funkcjonalnosc pozostala bez zmian ale to zapewne wiesz majac E5?

Zamierzam, jesli bozia da, wziac na kotleta za tydzien E5 + szkla ale do tego wg Ciebie zapindalajacego AF jestem dosc sceptycznie nastawiony majac za wspomaganie AF spawarke, wyglada to kretynsko jak sie szatkuje mlodym po oczach disko, bo pucha nie moze wyostrzyc, wg mnie w takiej puszce, to wola o pomste do nieba, nie te czasy,

przypomne rowniez koledze, ze dalem do zrozumienia, iz AF cos nie teges chyba w tym egzemplarzu jest, bo z 14-35 lubi sobie nietrafic i w ogole jakis taki malo ruchliwy nawet w dobrych warunkach, przy oddawaniu stosowna adnotacja pojdzie do wlasciciela i obym sie nie mylil, bo jesli, to to nie jest AF, ktory mialem w E3, a skoro powiadasz nyny, ze u Ciebie popindala, to ew z moja puszka cos nie halo jest.

Finaluzjac przynudnawa gadke, jesli masz epl1 zrob to sam i daj nam garstke rawa, jpg czy czegos tam, moze bedzie predzej? u mnie auto dzis padlo, pogoda nie dopisuje wiec sie zapowiada, ze najblizsze dni powalcze ale z alternatorem czy co tam sie zwalilo w moim szrocie...

E5, to fajna puszka, jak kazda posiadajaca zalety i wady, rozwazalem ja do reporterki i szczerze dziekuje, ze dano mi ja przetestowac, ostudzilo, to moj zapal do zakupu, bo wg mnie cena nie przeklada sie na odpowiednia jakosc (DLA MNIE), moze ktos inny bedzie mial inne wymagania i bedzie sie kalkulowalo jej zakupienie.
    Nadal twierdze, ze to swietny instrument ale...

pozdrawiam serdecznie
    Janek

PS
    Nie pacyfikujcie, za wolnosc mysli, kocham Olka

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Poki co materialow pogladowych zero (i zapewniem, ze nie chodzilo mi o badanie pod lupa szumow etc.)...

Obrazek, wlasnie obrazek, daj surowe rawy z jednego i drugiego to mozna bedzie cos powiedziec, bo tak to odsylam do pierwszego wersu mej wypowiedzi.

g1 czy epl1 to jedno /ciach/* jesli chodzi o AF, azaliz k5 jako wyznacznik AF jest rownie dobrym zartem (od razu uprzedze, z tymi akurat puszkami mialem do czynienia).

Piszac o /ciach/* AF to nie zawierala sie w tej definicji rowniez celnosc. Wyklaruje, AF w e3 i e5 to ten sam uklad, jest bardzo szybki co nie oznacza jednoczesnie, ze celny. Spotykane nierzadko sa problemy e3 z niektorymi topowymi szklami, dlatego moga wystapic (choc wcale nie musza) w e5.
    Za krootko bawilem sie E5+12-60 zeby cokolwiek o celnosci pisac, szybkosc byla na zadowalajacym mnie poziomie (dlatego tez chetnie wezme udzial w wypozyczeniu tej puszki lacznie z jakims staloogniskowym obiektowem z gornej polki by zweryfikowac czy problemy e3 z topowymi szklami to wypadek przy pracy, czy jednak jest cos nie tegens i nowa pucha tez ma ta przypadlosc).
    Kwestia epl1, z ktorym mialem do czynienia duzo wiecej nie pozostawia zludzen, a powiedziec iz e3/e5 przy nim to demon predkosci moim zdanem to i tak o nagiecie rzeczywistosci traca.

Nowych penow ani panasow nie znam wiec nie podejmuje sie oceny, podobno jest wiele lepiej niz w tych wydmuszkach z poczatkow mikro, moze mi niedlugo bedzie dane ocenic prace AF.
    Obrazek to kwestia dyskusyjna, pomine watek kotleta bo nie o tym temat, beda rawy bedzie zabawa.

pozdro

*Karol: bardzo proszę o stosowanie odpowiedniego słownictwa.

EDIT: Dla mnie to okreslenie bylo bardzo dobitnie traktujace o szybkosci AF w topowych lustrzankach olympusa, ale OK, wersja dla "panienek" - *bardzo, bardzo, bardzo, bardzo, bardzo, bardzo szybki AF.

pozdro
    Ostatnio edytowane przez nyny ; 21.01.12 o 23:34

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    477
    Moja galeria

Nie lubię się wcinać gdzie dwóch się ....
    Ale - Janeczku, dlaczego w E-5 nie wyłączyłeś w menu aparatu spawarki ? W Olkach jest to podstawowa rzecz którą należy zrobić. Zobaczysz, E-5 fantastycznie ostrzy nawet w ciemnicy, i to bez wspomagania.
    Nie mam E-5, mam E-30 który ewidentnie jest gorszym aparatem niż E-5. Popełniłem nim kilka ciekawych kadrów - i w jaskiniach, i kościołach i kopalniach. Wszędzie tam jest ciemno. I jakoś ostrzył.
    Nauczyłem się na starym E-400. Też waliłem światłem ludziom po oczach. Poczytałem na forum, wyłączyłem, i co ciekawe - aparat nadal ostrzył. E-30, a pewnikiem i E-5 ma jeszcze lepiej. Obok wbudowanej lampy jest guzik. Ostrzysz, naciskasz guzik, lampa się podnosi i pstrykasz.
    Poniżej kilka przykładów z katedry w Bardejowie. Katedra ciemna - wszystkie bez lampy.

cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    104
    Moja galeria

g1 czy epl1 to jedno /ciach/* jesli chodzi o AF, azaliz k5 jako wyznacznik AF jest rownie dobrym zartem (od razu uprzedze, z tymi akurat puszkami mialem do czynienia).

Piszac o /ciach/* AF to nie zawierala sie w tej definicji rowniez celnosc. Wyklaruje, AF w e3 i e5 to ten sam uklad, jest bardzo szybki co nie oznacza jednoczesnie, ze celny. Spotykane nierzadko sa problemy e3 z niektorymi topowymi szklami, dlatego moga wystapic (choc wcale nie musza) w e5.
    Za krootko bawilem sie E5+12-60 zeby cokolwiek o celnosci pisac, szybkosc byla na zadowalajacym mnie poziomie (dlatego tez chetnie wezme udzial w wypozyczeniu tej puszki lacznie z jakims staloogniskowym obiektowem z gornej polki by zweryfikowac czy problemy e3 z topowymi szklami to wypadek przy pracy, czy jednak jest cos nie tegens i nowa pucha tez ma ta przypadlosc).
    Kwestia epl1, z ktorym mialem do czynienia duzo wiecej nie pozostawia zludzen, a powiedziec iz e3/e5 przy nim to demon predkosci moim zdanem to i tak o nagiecie rzeczywistosci traca.
    pozdro
    Wiesz miedzy AF z G1 i Epl1 jest caly wszechswiat, doslownie mooorze czasu w ostrzeniu, za to przyznam CI racje co do K5, zawsze wypowiadam sie o nich negatywnie (mialem kilka szt), wlasnie jesli chodzi o AF w swietle trudnym, legnie z kretesem, dodajesz do tego mix barw i lezy i kwiczy, niestety wiekszosc uzytkownikow albo nie robi w takich warunkach zdjec albo jest zauroczona swoim cacuszkiem i tego cudownie nie dostrzega...

Mysle nadal, ze spotkalo mnie, to co pewnego usera tego forum, ktory w ktoryms z postow pointowal, ze za kolejnym razem serwisowania czy kalibracji, puszka wreszcie zaczela dzialac poprawnie, jak juz wspomnialem z E3 (2szt) i 14-54 czy 12-60 lub 50-200 zadnych problemow nie mialem i na prawde dawaly sobie te zestawy rade, zatrwaza mnie jednak to, ze jazdy AFu, to nie sa jednak odosobnione przypadki, troche tego na swiecie sie zdarza, a wg mnie nie powinno.

bodzip,

moze jutro skocze na targi slubne, pewnie bedzie cieniuchne swiatlo jak co roku, to potestuje bez dopalaczy puche i dam znac, jednak patrzac na twoje fotki, to ja nie widze, zeby tam bylo jakos drastycznie, pytanie co sie stanie jak pojdziesz na weselna zabawe z milionem mrygajacych swiatelek etc...

pozdrawiam serdecznie
    Janek

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Wiesz miedzy AF z G1 i Epl1 jest caly wszechswiat, doslownie mooorze czasu w ostrzeniu, za to przyznam CI racje co do K5, zawsze wypowiadam sie o nich negatywnie (mialem kilka szt), wlasnie jesli chodzi o AF w swietle trudnym, legnie z kretesem, dodajesz do tego mix barw i lezy i kwiczy, niestety wiekszosc uzytkownikow albo nie robi w takich warunkach zdjec albo jest zauroczona swoim cacuszkiem i tego cudownie nie dostrzega...
    Jakos nie odczulem tej gigantycznej roznicy miedzy g1 i epl1 w pracy af. Moje odczucie jest takie, ze sprawia wrazenie porownywalnego w obu puchach i nie potrafie stwierdzic, ze jedno jest wiele szybsze od drugiego. Porownywalny i rownie wolny jak zolw jest w tych mikrusach na tyle, ze E3/E5 przy nim to karabin maszynowy, ktory czasem wali na slepo

W temacie chaltur i innych kotletow sie nie wypowiadam.

pozdro