nie wiem gdzie w Warszawie ale jakbys byl w Poznaniu to zapraszam
generalnie jezeli chodzi o wrazenia zewnetrzne to wszystko lezy tak jak w E-3 (kwestia uchwytu , wywazenia itp)
na plus wspanialy wyswietlacz , o wiele latwiej ocenic czy fota udana czy nie , mam wrazenia ze zdjecia w stosunku do E-3 sa bardziej ostre
nie wiem czy to kwestia wiekszej rozdzielczosci matrycy czy body mocniej je wyostrza
wizjer to to samo co w E-3 czyli klasa sama w sobie
kreci filmy , jezeli komus na tym zalezy , jakosc naprawde przednia (slabiej z automatyczna ostroscia podczas krecenia, ja ustawiam manualnie na obiektywie)
mozliwosc wielokrotnej ekspozycji , mikroregulacja AF
nowy rodzaj baterii ale pasuja poczciwe BLM-1 oraz grip HLD-4
mozna uzywac kart SD chociaz jest tez gniazdo na karty CF (ja karty CF uzywam do zdjec a SD do filmow)
generalnie to takie dopasione E-3 , ze sporo lepsza jakoscia zdjec , mniejszym szumem , i wygodniejsza obsluga
w moim watku w zdjeciach dla poczatkujacych wrzucilem kilka sampli , da sie uzywac ISO 1600 ale warto je odszumic w innym specjalistycznym programie
natomiast do ISO 800 starczy odszumianie w OV2
Ostatnio edytowane przez ajan ; 14.08.11 o 18:00
" Fotografując staraj się pokazać to, czego bez Ciebie nikt by tego nie zobaczył".
kiedys w jakims watku napisalem jak powinno sie kupowac aparat foto
moim zdaniem kupno E-5 do obiektywow jakie posiadasz bedzie delikatnie mowiac nierozsadne
to nie puszka robi zdjecie ale obiektyw , puszka jest tylko dodatkiem , mozna to uproscic w ten sposob , drogi obiektyw i srednia
puszka da rade , ale droga puszka i slaby obiektyw to bedzie kiszka
E-5 tani nie jest , mialo by sens kupic E-5 z obiektywem 12-60 swd , 50-200 swd i 50 2 makro
moim zdaniem to jest ta sama polka jakosciowo cenowa , ale taki zakup zaboli mocno
kup uzywane E-3 do tego albo zostaw sobie 14-54 albo sprzedaj i zamien na 12-60
no i pozbadz sie 40-150 i kup 50-200 tamten 35 mm makro zostaw
moim zdaniem bedziesz bardziej zadowolony niz z kupna E-5 i pozostawienia swoich szkiel
pamietaj ze kazdy system jest tylko tak dobry jak najslabsze ogniwo
za jakas dluzsza chwile w moim watku powrzucam troszke zdjec z dziejszego wypadu
w linku ponizej porcja zdjec zrobionych E-5 12-60 swd i FL-50R
https://forum.olympusclub.pl/showthr...o-oceny/page24
Ostatnio edytowane przez Centus ; 14.08.11 o 20:53
Podepne sie tutaj, bo nie widze scislego watka z wrazen, a chcialbym sie podzielic na goraco.
VS E3
Chyba wszystko juz zostalo powiedziane, duzo lepsza matryca, fajny ekranik, iso 1600 znosne
VS E-PL1
niestety ale wydaje mi sie, ze matryca jest gorzej oprogramowana juz iso 100 ziarnuje w cieniu, a w Epl1 tego nie ma, jest gladko jak stol, iso 200 duzo gorzej od Epl1 so on...
JPG z puchy opcja normal w odszumiarce, straszna papka gdzie w eplu jeszcze spokojnie mozna dzialac w normalnym swietle, w slabym E5 staje sie nie do zniesienia, jak dla mnie choc szumofobem nie jestem ale plastikowego obrazka nie cierpie. Zapewne trzeba uzyc specjalistycznego softu do odszumiania i robic rawy.
Pucha naswietla dobrze, w trudnych warunkach jest nieszczesna spawarka, jak dla mnie to powazny cios dla tak "profesjonalnej" puszki, nie da sie tym robic zdjec i sie nie denerwowac, mam nadzieje, ze wujek Olek mi wybaczy ale nie moge slodzic, wybredny nie jestem ale spawarka, to DRAMAT.
DO testow mialem 2 topowe szkielka 7-14 i 14-35, rekomendacji nie wymagaja, potwierdzam wczesniejsze spostrzezenia kolegow, szkielka, to systemowe rodzynki.
Moja puszka, wydaje mi sie, ze jest troche rozkalibrowana, otoz dziwne objawy z 14-35 na pelnej dziurze nawet w dobbrych warunkach, podostrza pyk i fotka mydlana na pelnej dziurze, jakby rozmemlana, nie wiem jak to opisac, za chwile to samo po przekadrowaniu i zyleta od f2.
Konkluzje na szybkiego po kilku dniach uzywania:
DROGI jak na swoje mozliwosci, gdyby nie bylo swietnych mikrusow, a tym bardziej szkiel nowej generacji (12/2, 45 1.moznaby rozwazac zakup do celow wszelakich, jednak majac i uzywajac perelki mikro niestety, pomimo szczerej checi, zakup E5 traci dla mnie sens, tak na prawde to Epl1 z dobrym AF, uszczelnionym body, fajna guzikologia, jednak gorzej oprogramowany z paroma bledami, nalezy pamietac tez, ze sama puszka fot nie robi, a 14-35 i 7-14 czyli szkla, ktore mi spokojnie wystarczaja do wszystkiego, niestety sa cenne, choc to klejnoty koronne Olka.
Przy nadmiarze gotowki TAK
Polece E3 zamiast E5? oczywiscie, ze nie, E3, to zacna acz leciwa juz puszka, ktora tak na prawde miala wszystko procz dobrej matrycy oc chocby tej z mikrusow.
Przy tak duzej ilosci dobrych szkiel i malych korpusow polece jakiegos Epla etc, maluchy na prawde nie maja sie czego wstydzic i wszystko sie da nimi zrobic, co mam nadzieje skutecznie pokazuje na forum.
Przede mna jeszcze tydzien testowania, postaram sie podsumowac calosc w miare czestszego obcowania z puszka i chetnie podziele sie z Wami na forum
pozdrawiam serdecznie
Janek
PS
Zdjeci nie zamieszczam, testow, porownan, iso, bo nie widze takiej potrzeby, kazdy wie jakie fotki robi Epl...
Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.
IMHO: bez przykladow i to w raw to srednio ten test wiarygodny jest, tendencyjny raczej.
Mam swoje zdanie o E5 jednak nigdy nienapisalbym, ze epl1 jako alternatywa dla niego jest, no i to ze epl1 ma dobry AF to by mi w zyciu do glowy nie przyszlo, bo to jest zart jakich malo...
pozdro
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów