Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: [E-510] zaparowany wizjer

Mieszka w
    Ząbki (Mazowsze)
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

[E-510] zaparowany wizjer

Przez wizjer widać tak jakby był zabrudzony, zaparowany, zmatowiały itp. Zaniosłem do serwisu (nie jest to serwis fabryczny Olympusa) i pan fachowiec powiedział, że to najprawdopodobniej zaparowana soczewka w wizjerze, która może nie dać się wyczyścić, bo para wodna wchodzi w reakcję z powłoką soczewki. Stwierdził, że to częsty przypadek w Olympusach, miał już wiele takich.
    Miał ktoś coś takiego?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Odp: [E-510] zaparowany wizjer

Cytat Zamieszczone przez miromat Zobacz posta
    Przez wizjer widać tak jakby był zabrudzony, zaparowany, zmatowiały itp. Zaniosłem do serwisu (nie jest to serwis fabryczny Olympusa) i pan fachowiec powiedział, że to najprawdopodobniej zaparowana soczewka w wizjerze, która może nie dać się wyczyścić, bo para wodna wchodzi w reakcję z powłoką soczewki. Stwierdził, że to częsty przypadek w Olympusach, miał już wiele takich.
    Miał ktoś coś takiego?
    Ja pierwszy raz slysze.Moze ten pan mial przypadki z zalanych kontenerow co byly sprzedawane po kosztach ubezpieczalni.Cos mnie ptaszki cwierkaja,ze E510 po 40€ byly jako body.

Centus
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Ja pierwszy raz slysze.Moze ten pan mial przypadki z zalanych kontenerow co byly sprzedawane po kosztach ubezpieczalni.Cos mnie ptaszki cwierkaja,ze E510 po 40€ byly jako body.
    pamietam ze cos bylo , jakas historia z kontenerami , ale czy to bylo w kontekscie E-520 i problemow z AF czy inny model i inne problemy ... tego nie pamietam

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar henry1
    Mieszka w
    Stołeczne Miasto Poznań
    Siła reputacji
    327
    Moja galeria

Lub Pan nie wiedział co i jak i profilaktycznie spławił klienta.
    W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
    Popieram Stopkę Krakmana
    !

LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.

Mieszka w
    włocławek
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Pierwszy raz słyszę, by zaparowana soczewka była jakoś permanentnie zaparowana. W moim starym Olku nad morzem po zalaniu tak zaparowała soczewka w obiektywnie, że z tydzień widziałem "mgłę" a prawie każdy przycisk na obudowie wyzwalał migawkę, zamiast odpowiedniej przypisanej mu funkcji. Bez czyszczenia, otwierania, samo przeszło jak wysechł. Nie polecam czekać jeśli sprzęt jest cenny. Odwiedź innego specjalistę niech się wypowie.
    uʍoƿ-əƿɪsdn ƿəuɹnʇ uəəq sɐɥ ƿɿɹoʍ əɿoɥʍ ʎɯ əʞɪɿ ɿəəɟ ɪ

OnyksFilm.pl -----> Filmy promocyjne i reklamowe - Filmowanie Warszawa Płock Włocławek Toruń
    Kanał YT ---------> Filmy promocyjne i reklamowe - Onyksfilm

Mieszka w
    Zabrze
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Podobnie radzę, jak wyżej.

Ale z drugiej strony moje e-30 (istny weteran dziwnych przypadków) - wysechł i działa do tej pory po dwóch dniach leżenia przy kaloryferze z otwartymi wszystkimi pokrywami, jakie się dało. Nie zauważyłem innych śladów zużycia. Serwis też nie zauważył, bo ostatnio aparat odwiedził go na wymianę migawki po 80k klapnięć.

Mieszka w
    Ząbki (Mazowsze)
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Długo to trwało, ale aparat naprawiony. Pan majster miał rację. Nie podjął się naprawy, bo nie dysponował częściami. Zgodnie z sugestiami forumowiczów zaniosłem do innego serwisu i tam też nie mogli wyczyścić. Stwierdzili, że trzeba wymienić cały wizjer. Prawie miesiąc trwało czekanie na części, ale jest. I aparat jak nowy. Dostałem stary moduł wizjera i rzeczywiście jest tak jak mówił pierwszy majster - soczewka jest taka lekko zmatowiała. Nie sposób tego wyczyścić. W serwisie, który to wymieniał powiedzieli, że pierwszy raz coś takiego widzą i nie mają pojęcia z czego to zmatowienie mogło powstać.
    Jak widać Olympusy kryją jeszcze wiele zagadek, którymi mogą zaskoczyć !!!
    Ostatnio edytowane przez miromat ; 29.02.12 o 09:13

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez miromat Zobacz posta
    Długo to trwało, ale aparat naprawiony. Pan majster miał rację. Nie podjął się naprawy, bo nie dysponował częściami. Zgodnie z sugestiami forumowiczów zaniosłem do innego serwisu i tam też nie mogli wyczyścić. Stwierdzili, że trzeba wymienić cały wizjer. Prawie miesiąc trwało czekanie na części, ale jest. I aparat jak nowy. Dostałem stary moduł wizjera i rzeczywiście jest tak jak mówił pierwszy majster - soczewka jest taka lekko zmatowiała. Nie sposób tego wyczyścić. W serwisie, który to wymieniał powiedzieli, że pierwszy raz coś takiego widzą i nie mają pojęcia z czego to zmatowienie mogło powstać.
    Jak widać Olympusy kryją jeszcze wiele zagadek, którymi mogą zaskoczyć !!!
    dodaj: wiekowe Olympusy , lub Olympusy po latach...
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Mieszka w
    Ząbki (Mazowsze)
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Trzy i pół roku to jeszcze nie wiekowy. To dopiero w pełni sił twórczych.