Strona 17 z 22 PierwszyPierwszy ... 71516171819 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 218

Wątek: E5 - pierwsze próby

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria

Odp: E5 - pierwsze próby

Coś podobnego uzyskałem w Capture One, tylko więcej z cieni po bokach starałem się wyciągnąć. Przyznaję jednak, że nie chciało mi się z tym walczyć dalej na tyle, żeby prezentować na forum. Na uparciocha owszem, ale dopiero jutro, bo dziś już nie zamierzam się męczyć.
    Nie mniej, zauważyłem dwie rzeczy. Pierwszą opisał MNIN, druga to różnica w traktowaniu kolorów przez Lightroom i Capture One na korzyść tego drugiego, który bez większych problemów dał wyciągnąć "fujarki", gdy Lightroom pozostawił po sobie jakieś różowo-niebieskie nie wiadomo co. Lightroom jednak dużo lepiej radzi sobie z odszumianiem, CO przy tym to pikuś. Ostatnia rzecz, przypomniałem sobie dlaczego nie kupiłem E-5.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

tam nie ma nic po bokach -dziura posypana piaskiem.
    W światłach przejście jest tak ostre że ingerencja bez poważnego ataku PSem nie jest możliwa.
    Kolory brudne i na granicach przepaleń we własnych kanałach.
    brrrr. Takie coś widzę pierwszy raz w życiu.

Sposób na to ?
    ISO 400 i jak najjaśniejszy obiektyw. Jeśli czegoś nie można przeskoczyć to trzeba obejść.

| OlyJedi Awatar lukasz78
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Jaki pomiar światła był użyty? Moje oprogramowanie nie potrafi tego odszyfrować.

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Przepraszam, chyba niebezpiecznie zmieniłem tor dyskusji tym stwierdzeniem o teście ISO. Dla przypomnienia:
    Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    OT.
    Jeśli to zdjęcie testowe "ISO 1600" to faktycznie taka trochę "kaszana" wyszła (z ciekawości: jak wygląda ORF?).

Ale jeśli to miał być kadr z koncertu... Przy szerokim planie nie wychodziłbym poza 400-800 ISO i dajmy na to 1 lub 1/2 sekundy. Takie parametry zastosowałbym w E-3.
    Dyskusja za bardzo poszła w technologie, a za mało w fotografie. Dodam jeszcze zdanie do tego komentarza. To co napisałem wcześniej pod zdjęciem o tym, że inaczej bym się do niego zabrał (że inny czas, że ISO, etc.), wynikało z pewnego przemyślenia scenki. Bo właściwie dlaczego zastosować na niej długi czas rzędu 1, 1/2 sekundy? Tam nie ma światła za publiką, które mogłoby konkurować z tym ze sceny. Jedyną szanse na poprawienie ostrości i naświetlenia widzę w wydłużeniu czasu, blisko granicy przepalenia (mam cyfrówkę, mogę sobie pozwolić na test), w stabilizacji ze statywu, monopodu lub krzesełka (widzę, że publika siedzi). Zdjęcia to zatrzymany czas, można przez to "zawiesić" zasłuchaną publikę i zdynamizować koncertujących muzyków. Poza tym szeroki plan jest do podkreślenia nastrój sali, a nie wyrazistości postaci. Tak czasami przychodzi mi na myśl co bym zrobił inaczej, w dodatku często przy własnych zdjęciach.

Cytat Zamieszczone przez Janeczek Zobacz posta
    Kiedys pewien bardzo madry czlowiek opowiadal mi o swietle i powiedzial: pamietaj, z gowna bata nie ukrecisz, gdzie nie ma swiatla, nie ma zdjecia.
    Mial duzo racji w bardzo wolnym tlumaczeniu.
    Generalnie trzeba się z tym zgodzić. Dodam do tego, że wysokie ISO jest bardziej potrzebne by zachować proporcje "czas migawki - ogniskowa" w nieco trudniejszych warunkach, a nie po to by robić zdjęcia w ciemnościach.

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    No taaa...Sprawdzian jak cholera.
    Porownac chcial e5 z ciemnym wide do mikrusa z jasna stalka - brawo za pomysl...

Testowac rzetelnie tez trza umiec, cale metodologie do testowania nie na darmo powstaja...
    pozdro
    Metodologie swoją drogą. Tu na forum można liczyć jedynie na test tego co ma się pod ręką do porównania. Choć czasami porównania mogą być zaskakujące. No ale cóż.

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

Koledzy,

Z doswiadczenia wiem, ze szerokie kadry tego typu sa bardzo ciezkie dla naszych matryc, niewazne jakiego szkla sie uzywa. Przy takich rozpietosciach i kontrastach ciezko cokolwiek madrego wymyslic przy obrobce, bo nie ma z czego.

Praktyka pokazuje, za kolega mynameisnobody, ze dobre i uzyteczne w pelni iso w mikrusach to 100-400, co nie znaczy, ze nie mozna uzywac wiekszych czulosci ale...

Zaprawde powiadam Wam, przytaczane tu K5, to nie jest dynamit, bo da sie na iso 6400, tak na prawde przewaga jest duzo mniejsza, wezme tez na event K5 i pokaze takie same kadry (k5, e5, G1).

pozdrawiam serdecznie
    Janek

PS
    Przewaznie uzywam pomiar punktowy ale w tym przypadku chyba byl matrycowy
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

| OlyJedi Awatar GoBo
    Mieszka w
    Silesia
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

Tak oglądam te fotki i to "porównanie" E5 i tego czegoś z portalu Trójmiasto i moge podsumować jako amator fotografii tak:

osobiście wolę kaszę na zdjęciu na którymś widać coś na scenie niż mydło i kompletny brak ostrości

A na sam pomysł porównywania kadrów ze sceny i z oddali dla takich warunkow oświetleniowych to już absolutnie brak mi słów.
    Ostatnio edytowane przez GoBo ; 31.01.12 o 17:32
    Polecam się

| OlyJedi Awatar cadman
    Mieszka w
    Szczecinek
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Wydłużanie czasu ekspozycji nie jest tu żadnym wyjściem. Przecież to nie jest gabinet figur woskowych tylko sala koncertowa. Artyści tam występują, śpiewają, gestykulują. Chyba, że mamy zamiar uzyskać "artystyczne rozmazy", (pomysł następnego programu artystycznego w nowym korpusie Olympusa). Co do matrycy, no cóż, z pustego i Salomon nie naleje.
    Czarny aparat z gorszego systemu
    Moja galeria: http://picasaweb.google.com/Cadman1959

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

ej no chlopaki, zaraz wyjdzie, ze E5 jest do du..., a przeciez nie jest! wiecej optymizmu! jak widac po podlinkowanych fotach 5teczki tez cienko piszczaly, przepasci nie ma i nie bedzie...

pozdrawiam serdecznie
    Janek
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janeczek Zobacz posta
    ej no chlopaki, zaraz wyjdzie, ze E5 jest do du..., a przeciez nie jest!
    Bo i nie jast.Jest papier do niej.Ale znowu zaczniemy sie klocic ilowarstwowy jest lepszy.Wiec od razu napisze ,ze mi to obojetne,bo i tak skladam kilkukrotnie.Podziwiam kupujacych wielowarstwowy i pojedynczo uzywajacych kilka warstw z wielowarstwowego odcinka.

AAAA.kolega wrocil z bialych niedzwiedzi,zalatwil dwa analogi na amen w czasie pol roku.Sredniofarmatowiec wytrzymal.Ale trzy walizki rolek ma do wolania-i dobrze mu tak.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    ...
    AAAA.kolega wrocil z bialych niedzwiedzi,zalatwil dwa analogi na amen w czasie pol roku.Sredniofarmatowiec wytrzymal.Ale trzy walizki rolek ma do wolania-i dobrze mu tak.
    Dobrze, że miał lodówkę za darmo , w tropikach mogło mu to wszystko zapleśnieć, a szkoda by było... tyle starań. Przy tych kontrastach wybrał najlepiej jak można. Za to cała zimę bedzie miał na bank co robić.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro