Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 63

Wątek: Wykorzystanie zdjęć nastoletnich modelek

| OlyJedi Awatar domadm
    Mieszka w
    południowy śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wanilia Zobacz posta
    ... Jednak ostatnio okazało się jedna z moich "modelek" ma w połowie korzenie arabskie. Pomyslałam, że nie wystarczy zapewnienie młodej , że rodzice nie mają nic przeciwko. Trudno wyczuć dla kogo pokazane nogi w mini czy nagie ramiona będą już przesadą , czy jeszcze nie. Wydaje mi się , że wyczucie smaku mnie jeszcze nie myli, ale inni mogą mieć swój punkt widzenia.
    Co najwyżej będziecie musieli korygować trasy żeglugi, coby na pewne wody terytorialne nie zaglądać

Ale pomysł z drukowaniem fotki i podpisem z tyłu całkiem fajny - przynajmniej za parę lat będzie wiadomo o jaką twarz chodzi.
    Życie tak szybko mija, dlatego warto zapisać kilka migawek w dobrej jakości.
    Srebrne E-PL7, 45mm/1.8, kit 14-42

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    To, że przez XX lat nikt Ci/komuś mieszkania nie zalał czy nie okradł, nie znaczy, ze ubezpieczenie go/zamykanie drzwi na klucz jest nieuzasadnione.
    To, że moj pradziadek dożył 80 kilku lat paląc papierosy nie znaczy, ze palenie nie szkodzi...
    ---------------
    Kontynuuję: To, że jeszcze nie wygrałem miliona w totka nie znaczy, że kiedyś nie wygram... Ciągle przecieź ktoś wygrywa...należy bezwzględnie dać losowi szansę
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 19.04.11 o 23:15 Powód: Automatyczne scalenie postów

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez irek50 Zobacz posta
    ----------
    Może w obecnych czasach nieufność faktycznie triumfuje... Ja powtarzam, że robiąc zdjęcia ponad 30 lat zawodowo nie spotkałem się z zarzutem wykorzystywania zdjęć w gazetach, oknach i na ścianach w firmie. Wszystko załatwiane "na gębę". Ale może obecnie (głównie w wielkich miastach) pazerność na kasę osiąga szczyty... (patrz przypadek Szapołowskiej)
    --------------------
    ps: Wychodzę z założenia, że robiąc komuś ładne zdjęcia zasługuję (jakby) na jego wdzięczność, a nie na mszczenie się i szarganie po sądach. W przypodku "tfurczości" nowomodnej sprawa może już nie być taka oczywista, ale to nie dotyczy przecież zdjęć Wanilii
    ---------------------------
    Kolega (który się kulturalnie podpisał) dał minus rep przy moim poprzednim poście za mącenie ludziom w głowach... może powyższe wyjaśnienie da Mu do myślenia
    [...]
    No nie, powyższe akurat nie jest wyjaśnieniem, niczego nie klaruje. Tak więc nie może dać do myślenia.

Tak, to ja ten od minusa
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar wanilia
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Eddie- wstydziłbyś się tak zaraz z minusa traktować. Polemika lepsza
    Kobieta jest bezbronna tak długo , jak długo schnie jej lakier na paznokciach...
    zapraszam do mojej galerii: http://www.beatabanach.cdx.pl/

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    ------------------------------------------------------------------
    Eddie: A ten podpis na odwrocie wgladówki nie załatwia sprawy Twoim zdaniem?
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Wanilia: Taki minus od Kolegi nie jest obrazą --wszystko OK
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 19.04.11 o 23:21 Powód: Automatyczne scalenie postów

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Wstyd to ukraść i dać się złapać

Irek, podpis na wglądówce jest pewnym rozwiązaniem, może nawet całkiem sensownym. Tu już mamy jakiś konkret w postaci zgody i własnoręcznego podpisu.

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    [QUOTE=
    Irek, podpis na wglądówce jest pewnym rozwiązaniem, może nawet całkiem sensownym. Tu już mamy jakiś konkret w postaci zgody i własnoręcznego podpisu.[/QUOTE]
    -------------------------------------
    Przypomniałem sobie, że kiedyś drukarz chciał się zabezpieczyć prawnie przy produkcji kalendarza z twarzą mojej modelki. Podpisała wtedy zgodę na wglądówce (wglądówka dla drukarza)-- Dostała jeszcze 50zł ode mnie --i sprawa była załatwiona
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 20.04.11 o 00:16

| OlyJedi Awatar Wieprz
    Mieszka w
    Wwa
    Siła reputacji
    119
    Moja galeria
    wątek podpisów na wglądówkach, czy jak to się fachowo nazywa, przypomniał mi o jeszcze jednej rzeczy.

Zgoda na rozpowszechnianie wizerunku nie dotyczy wizerunku jako takiego ale konkretnego utrwalenia.

Tzn. nie powinno być tak, że daję zgodę na rozpowszechnianie in abstracto a fotograf może sobie rozpowszechniać pstryknięte znienacka moje konterfekty z licem purpurowym po zażartej walce z zatwardzeniem.
    Powinien mi pokazać co zrobił i ja zgadzam się żeby właśnie te zdjęcia rozpowszechniał.

Czyli właśnie taki podpis, wspomniany przez Eddiego byłby OK. W praktyce niestety często jest inaczej.
    Ostatnio edytowane przez Wieprz ; 20.04.11 o 01:31
    przychodzisz do mnie z siekierą, to znaczy że też nie jestem Ci obojętny ...

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Wieprz Zobacz posta
    wątek podpisów na wglądówkach, czy jak to się fachowo nazywa, przypomniał mi o jeszcze jednej rzeczy.

Zgoda na rozpowszechnianie wizerunku nie dotyczy wizerunku jako takiego ale konkretnego utrwalenia.

Tzn. nie powinno być tak, że daję zgodę na rozpowszechnianie in abstracto a fotograf może sobie rozpowszechniać pstryknięte znienacka moje konterfekty z licem purpurowym po zażartej walce z zatwardzeniem.
    Powinien mi pokazać co zrobił i ja zgadzam się żeby właśnie te zdjęcia rozpowszechniał.

Czyli właśnie taki podpis, wspomniany przez Eddiego byłby OK. W praktyce niestety często jest inaczej.
    Tak dla ścisłości, pomysł z podpisem na stykówce wyszedł od Irka, tak żeby nikt nie poczuł się zaniedbany

BernArt - Moje zdjęcia

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Eddie Zobacz posta
    Tak dla ścisłości, pomysł z podpisem na stykówce wyszedł od Irka, tak żeby nikt nie poczuł się zaniedbany
    ---------------
    Ale zamiast docenić ten pomysł dostaję minusy --teraz w przeciwieństwie do Ciebie dostałem bez podpisu minus (ale tylko jedynkę) z dopiskiem "piszesz głupoty" -- Czyżbym faktycznie pisał głupoty, czy też prawda kole w oczy A jego minusik mam w d... ....
    ---------------------------------------------------------------------
    ps: Zastanawia mnie poziom umysłowo-moralny osób nie podpisujących się przy stawianiu minusa rep ... Dla mnie tacy ludzie nie powinni egzystować w porządnym gronie Klubu Olympusa...(po prostu tchórz)
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 20.04.11 o 17:25