Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 63

Wątek: Wykorzystanie zdjęć nastoletnich modelek

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez irek50 Zobacz posta
    ---------------
    Ale zamiast docenić ten pomysł dostaję minusy --teraz w przeciwieństwie do Ciebie dostałem bez podpisu minus (ale tylko jedynkę) z dopiskiem "piszesz głupoty" -- Czyżbym faktycznie pisał głupoty, czy też prawda kole w oczy A jego minusik mam w d... ....
    Chciałem dać plusa, ale nie mogę jeszcze

Czyli reasumując: krótkie oświadczenie na stykówce w świetle prawa daje tyle co taka umowa? W umowie jest wszystko opisane, a tu jest konkret. Wieprzku...?

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Wesoły Miś Zobacz posta
    Chciałem dać plusa, ale nie mogę jeszcze

Czyli reasumując: krótkie oświadczenie na stykówce w świetle prawa daje tyle co taka umowa? W umowie jest wszystko opisane, a tu jest konkret. Wieprzku...?
    --------
    Dzięki za intencje --Na prawie się nie znam, (sam zasięgałem u Kolegów porad prawnych), ale wygląda na to, że oświadczenie na stykówce wystarczy (to moje zdanie) Zabawa w umowy jest uzasadniona (nawet konieczna) przy poważnych zleceniach na grubą kasę ...
    -----------
    Ps: Dzięki Dziadek za plus z uzasadnieniem, ale pojawił się następny anonimowy tchórz z minusem z dopiskiem "marudzisz"... (policzę ile tych tchórzy jeszcze się pojawi--futerko bym żonie uszył z nich chętnie )
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 20.04.11 o 17:48

Awatar ulof
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Pozwolę sobie wtrącić kilka uwag jeśli można a jeśli nie to też
    Jak to pisał Bryan Peterson w swoich książkach - zawsze podpisuj Model Relase (zgoda na publikacje) ze swoimi modelami (oczywiście w miarę możliwości). Nawet jeśli to Twoje dzieci. Za kilka lat będziesz chciał(a) wydać album ze swoimi fotografiami a opiekun prawny dzieci (były mąż/żona) nie podpisze Ci M.R. dla dzieci. A porządny wydawca powinien wymagać MR każdej publikowanej osoby...

Nie zawsze pod ręką jest drukarka, żeby wydrukować stykówkę.
    Prościej wrzucić do plecaka/torby foto kilka wydruków MR lub nawet umowy

Pozdroofka
    ulof

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    futerko bym żonie uszył z nich chętnie )
    Strach pomyśleć, o której części na futerko mówisz. I czy żona będzie chciała w tym chodzić

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ulof Zobacz posta
    Pozwolę sobie wtrącić kilka uwag jeśli można a jeśli nie to też
    Jak to pisał Bryan Peterson w swoich książkach - zawsze podpisuj Model Relase (zgoda na publikacje) ze swoimi modelami (oczywiście w miarę możliwości). Nawet jeśli to Twoje dzieci. Za kilka lat będziesz chciał(a) wydać album ze swoimi fotografiami a opiekun prawny dzieci (były mąż/żona) nie podpisze Ci M.R. dla dzieci. A porządny wydawca powinien wymagać MR każdej publikowanej osoby...

Nie zawsze pod ręką jest drukarka, żeby wydrukować stykówkę.
    Prościej wrzucić do plecaka/torby foto kilka wydruków MR lub nawet umowy

Pozdroofka
    ulof
    --------------
    To ma sens przy jakichś lepszych, ważniejszych sesjach, ale jak wyobrażasz sobie umowę z własnymi małoletnimi dziećmi ? Poza tym na amatorskim forum takie tematy są dla mnie niesmaczne... ja zarabiam na zdjęciach, ale tu jestem z powodów towarzyskich, a nie marketingowych... Od czasu gdy Mariush zaczął tu uprawiać reklamowe kotleciarstwo patrzę podejrzliwie na nasze Forum --Sześć lat temu było normalniej...
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez Wesoły Miś Zobacz posta
    Strach pomyśleć, o której części na futerko mówisz. I czy żona będzie chciała w tym chodzić
    --------
    Tymczasem wystarczyłoby na szal ...Lepiej by na futro nie starczyło ...
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 20.04.11 o 18:06 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar wojciech_gd
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    blablabla, kolejne wylewanie żali, że ktoś ma zlecenia i robi je porządnie, a drugiej osobie nie wychodzi trudno....

umowę zawsze warto podpisywać, nawet robiąc fotognioty ( a wtedy to nawet obowiązkowe ). Ja każdą osobę, z którą współpracuję uczulam, żeby wymagały tego od kolejnych osób

/edit: dzięki za minusa jednak ktoś o TAKIM poziomie jak Ty Irku, powinien nie oczerniać forumowiczów, jak to w swoim poście zrobiłeś
    Ostatnio edytowane przez wojciech_gd ; 20.04.11 o 22:56

| OlyJedi
    Mieszka w
    B-stok
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    [QUOTE=irek50;713574]--------------
    To ma sens przy jakichś lepszych, ważniejszych sesjach, ale jak wyobrażasz sobie umowę z własnymi małoletnimi dziećmi ? Poza tym na amatorskim forum takie tematy są dla mnie niesmaczne... ja zarabiam na zdjęciach, ale tu jestem z powodów towarzyskich, a nie marketingowych... Od czasu gdy Mariush zaczął tu uprawiać reklamowe kotleciarstwo patrzę podejrzliwie na nasze Forum --Sześć lat temu było normalniej...

Z własnymi dziećmi to może nie (dopóki się jest z ich matką bądź ojcem) .A sens to ma z każdym bo daje namiastkę poważnego traktowania modela i swoich interesów .Każda sesja powinna być traktowana poważne ,bo nigdy nie wiadomo czy w przyszłości nie będziemy jej efektów chcieli wykorzystać bardziej publicznie np.net,a wtedy można się z dziwić . Kiedyś szło się do fotografa robił ci lepsza albo gorszą fotę i wywieszał bez niczyjej zgody na witrynę .

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    ---------------
    Ale zamiast docenić ten pomysł dostaję minusy --teraz w przeciwieństwie do Ciebie dostałem bez podpisu minus (ale tylko jedynkę) z dopiskiem "piszesz głupoty" -- Czyżbym faktycznie pisał głupoty, czy też prawda kole w oczy A jego minusik mam w d... ....
    ---------------------------------------------------------------------
    ps: Zastanawia mnie poziom umysłowo-moralny osób nie podpisujących się przy stawianiu minusa rep ... Dla mnie tacy ludzie nie powinni egzystować w porządnym gronie Klubu Olympusa...(po prostu tchórz)
    Moj minus, jak zauwazylem niedlugo po klepnieciu go, podzialal na Twoja pamiec pobudzajaco Rozmowe w tym watku zaczales zupelnie inaczej.
    Co do podpisywania sie przy minusach, nie ma takiego obowiazku. Ja to robie, bo nie mam zwyczaju rzucac kamieniami zza rogu.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Eddie Zobacz posta
    Moj minus, jak zauwazylem niedlugo po klepnieciu go, podzialal na Twoja pamiec pobudzajaco Rozmowe w tym watku zaczales zupelnie inaczej.
    Co do podpisywania sie przy minusach, nie ma takiego obowiazku. Ja to robie, bo nie mam zwyczaju rzucac kamieniami zza rogu.
    ----------
    Eddie: Do Twojego minusa nie mam uwag --przecież po to jest ta zabawa w rep, aby ujawniać zdecydowanie odmienny pogląd w temacie.
    Faktycznie pamięć mi odświerzyłeś --bez bajeru
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    [quote=LeonAmator;713695]
    ------ Kiedyś szło się do fotografa robił ci lepsza albo gorszą fotę i wywieszał bez niczyjej zgody na witrynę .
    --------------
    Zawsze pytam o zgodę na wieszanie zdjęć, ale nie zdarzyło się, aby ktoś zapomniał o wyrażeniu zgody i miał póżniej pretensję. Jeden chłopak poprosił tylko o usunięcie zdjęcia, gdyż już dorósł i peszył go własny wizerunek małolata
    Piszesz, że kazda sesja powinna być traktowana poważnie... Ja natomiast podzielam pogląd Janka Muzykanta (z innego wątku), że zdjęcia to w większości tylko "pstyk". Lepsze, cenniejsze są wyjątiem. Nadymanie się na "artystę" na siłę jest megalomanią i prostactwem.
    Nie chcę w ten sposób obrażać osób, które faktycznie robią wybitne prace, ale fakt spisania poważnej umowy prawnej nie podniesie jakości fotografii w najmniejszym stopniu...
    Aby być Artystą trzeba mieć (po pierwsze) brodę, jak to już zostało kiedyś ustalone...
    --------------------------------------------------------------------------------
    Pozostaję przy opcji uzgodnionej z Eddie o podpisywaniu zgody na publikację na wglądówkach, a poważne umowy prawne proponuję pisać w poważnych sytuacjach...
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 21.04.11 o 08:56 Powód: Automatyczne scalenie postów

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    ----------
    Eddie: Do Twojego minusa nie mam uwag --przecież po to jest ta zabawa w rep, aby ujawniać zdecydowanie odmienny pogląd w temacie.
    Faktycznie pamięć mi odświerzyłeś --bez bajeru
    No i teraz niech ktoś powie, że minusowanie jest złe ))

Zawsze pytam o zgodę na wieszanie zdjęć, ale nie zdarzyło się, aby ktoś zapomniał o wyrażeniu zgody i miał póżniej pretensję. Jeden chłopak poprosił tylko o usunięcie zdjęcia, gdyż już dorósł i peszył go własny wizerunek małolata
    Cóż, nie ma się co dziwić. Nie jeden z nas wolałby nie oglądać swoich zdjęć z lat szczenięcych

Wniosek jest jeden, lepiej mieć zgodę niż borykać się z różnymi schodkami przy jej braku. Podpisanie umowy/stykówki/oświadczenia nie zajmuje dużo czasu a żyjemy w świecie, w którym każda dupokryjka ma znaczenie. Poza tym jest to po prostu przyzwoite i daje pewną jasność w relacjach fotograf-model/klient.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia