Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 63

Wątek: Wykorzystanie zdjęć nastoletnich modelek

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    O, dzięki. To mam jasność już

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar wanilia
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Ech. Skrót myślowy, skrót myślowy. Chyba chciałbyś mieć pieczę nad tym gdzie trafiają zdjecia Twoich niepełnoletnich dzieci - nieprawdaż?
    Moich dzieci nikt nie fotografuje poza mną.

Rozumiem myslenie Irka, bo robiąc takie "domowe" foty w pseudo studio, też uważam , że to trochę na wyrost. Jednak ostatnio okazało się jedna z moich "modelek" ma w połowie korzenie arabskie. Pomyslałam, że nie wystarczy zapewnienie młodej , że rodzice nie mają nic przeciwko. Trudno wyczuć dla kogo pokazane nogi w mini czy nagie ramiona będą już przesadą , czy jeszcze nie. Wydaje mi się , że wyczucie smaku mnie jeszcze nie myli, ale inni mogą mieć swój punkt widzenia.

Nie chciałabym jako nauczyciel mieć problemów w szkole.
    Szanuję swoją pracę i nie chciałabym narazić sie na nieprzyjemności.
    Kobieta jest bezbronna tak długo , jak długo schnie jej lakier na paznokciach...
    zapraszam do mojej galerii: http://www.beatabanach.cdx.pl/

| OlyJedi Awatar voovoo2
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Muzułamanie mają inne wyczucie smaku przez co Twoje może okazać sie "mylne" Nie jestem muzułmaninem ale i mnie 14 latki z makijażem jakoś nie leżą.
    Ostatnio edytowane przez voovoo2 ; 19.04.11 o 21:16

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wanilia Zobacz posta
    Rozumiem myslenie Irka, bo robiąc takie "domowe" foty w pseudo studio, też uważam , że to trochę na wyrost.
    2 minuty. Zyskujemy podkładkę w razie problemów. Edukujemy młodzież, żeby potem nie wpadła na jakiegoś cwaniaka z "banku twarzy". Oszczędzamy swój czas... majac podpisaną umowę mniejsza szansa, ze modelka po prostu nie przyjdzie, bo się jej odechce.

Kazać nikt nie każe, ale to 2 minutki.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Moich dzieci nikt nie fotografuje poza mną.

Rozumiem myslenie Irka, bo robiąc takie "domowe" foty w pseudo studio, też uważam , że to trochę na wyrost
    Czy ja wiem... A jeśli dzisiaj robię sobie w domowym studio, a za 10 lat będę chciał je wykorzystać do wystawy, albumu, książki? Mogę dopiero wtedy szukać osoby i pytać o zgodę, ale może być z tym trochę problemów.

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Też masz racje
    voovoo- to sie nazywa dinozaur
    Kobieta jest bezbronna tak długo , jak długo schnie jej lakier na paznokciach...

| OlyJedi Awatar voovoo2
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Też masz racje
    voovoo- to sie nazywa dinozaur
    A to co wyżej to pedagogiczny takt ?

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    to tylko malutka babska uszczypliwość, bez złych intencji z humorem

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Wesoły Miś Zobacz posta
    Czy ja wiem... A jeśli dzisiaj robię sobie w domowym studio, a za 10 lat będę chciał je wykorzystać do wystawy, albumu, książki? Mogę dopiero wtedy szukać osoby i pytać o zgodę, ale może być z tym trochę problemów.
    ----------
    Może w obecnych czasach nieufność faktycznie triumfuje... Ja powtarzam, że robiąc zdjęcia ponad 30 lat zawodowo nie spotkałem się z zarzutem wykorzystywania zdjęć w gazetach, oknach i na ścianach w firmie. Wszystko załatwiane "na gębę". Ale może obecnie (głównie w wielkich miastach) pazerność na kasę osiąga szczyty... (patrz przypadek Szapołowskiej)
    --------------------
    ps: Wychodzę z założenia, że robiąc komuś ładne zdjęcia zasługuję (jakby) na jego wdzięczność, a nie na mszczenie się i szarganie po sądach. W przypodku "tfurczości" nowomodnej sprawa może już nie być taka oczywista, ale to nie dotyczy przecież zdjęć Wanilii
    ---------------------------
    Kolega (który się kulturalnie podpisał) dał minus rep przy moim poprzednim poście za mącenie ludziom w głowach... może powyższe wyjaśnienie da Mu do myślenia
    --------------
    Jeśli przewidujemy problemy wystarczy moim zdaniem zrobić małą wglądówkę lub stykówkę z katalogu (np na zwykłej drukarce i na biurowym papierze) i na odwrocie napisać: "Zgadzam się na publikację" plus podpis modela lub rodzica (w przypadku modela małoletniego).
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 19.04.11 o 23:03

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez irek50 Zobacz posta
    ----------
    Może w obecnych czasach nieufność faktycznie triumfuje... Ja powtarzam, że robiąc zdjęcia ponad 30 lat zawodowo nie spotkałem się z zarzutem wykorzystywania zdjęć w gazetach, oknach i na ścianach w firmie. Wszystko załatwiane "na gębę".
    To, że przez XX lat nikt Ci/komuś mieszkania nie zalał czy nie okradł, nie znaczy, ze ubezpieczenie go/zamykanie drzwi na klucz jest nieuzasadnione.

To, że moj pradziadek dożył 80 kilku lat paląc papierosy nie znaczy, ze palenie nie szkodzi...
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.